Skocz do zawartości
MaZZeo

Który Ram?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić 1GB Ramu... tylko nie wiem jakiej firmy.

Corsair? Geil? Kingston? Patriot?

Pomóżcie, bo w tej kwestii się nie znam.

P.S. Musi być jeden moduł 1GB, ponieważ chce w przyszłości dokupić drugą taką samą kość i mieć duala ;)

Aha, cena do 400 zł.

I tak z innej beczki (żeby nie zakładać tematów). Czym się różni wersja athlonów 64 - BOX od OEM?

Edytowane przez MaZZeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do jakiego kompa?

chcesz podkrecac?

ogolnie to odp do tego postu jest taka:

kup sobie pod kolor ;D C. i P. to inna polka cenowa i jakosciowa, ale jak chcesz normalnie uzywac kompa to kup taka, ktora Ci sie podoba optycznie :D

edit:

BOX - z firmowym wiatrakiem

OEM - bez

znowu jak chcesz cos krecic to OEM i wiatrak dodatkowy kupujesz, bo firmowe sa srednie, jak nie to BOX i tyle

Edytowane przez CrazyJohn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie bedziesz ich podkrecal to najlepiej kupic z mozliwie najnizszymi timingami zapisanymi w SPD

Np Te moze kupisz taniej niz 400 zl.

A najlepiej Te w cenie troszke wyzszej niz 400 zl maja bardzo niskie timingi a dodatkowo dadza sie niezle podkercic jak juz bedzie Cie to interesowalo. Sa bodajze na Infinenonach ce-5 przyzwoitych kosciach.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA polecam pamięci firmy Kingston. Nie podkręcałem mojego Kingston ValueRam 1 GB , więc nie wiem jak się spisuje po OC, ale moim celem był zakup stabilnej pamięci jak skała. Polecam tę kość bo na danych zapisanych w SPD działa idealnie ( nominalnych ) i po wielogodzinnym teście pamięci nie ma ani jednego błędu. Jeśli chodzi o TwinMos to są przypadki że kość nie potrafi pracować na by SPD. Kingston natomiast sprzedaje testowane i solidne moduły. Jeśłi nie kręcisz pamięci to moim zdaniem jest to najlepsza pamięć bo pracuje po prostu bezbłędnie.

Pamięci firmowe ( Kingston ) zacząłem kupować kiedy noname przy większych kościach ( jeszcze za czasów SDRAM ) nie potrafiły pracować na nominalnych ustawieniach ( dopiero po spowolnieniu było OK ) . Pamiętam jak dziś ... że po włożeniu modułu noname 512 MB SDRAM komp nie pracował stabilnie.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firma dobra wyglada ladnie ma CL3 czyli troszke slabiej niz podane przezemnie Kingmax`y . Szczerze mowiac radiator to IMHO zbedny bajer.

Patrioty LLK jakbys wyrwal jedna kosc to bylbys zadowolony niskie timingi wyjsciowe niezly potencjal O/C.

Tu tez jest dobra propozycja.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się mam szukać kości z jak najniższym CL? Najlepiej 2.0 i 2.5? To może kingstony?

Zależy mi na tym, żeby potem kupić drugą taką samą i mieć duala :)

BTW. Żeby mieć duala, to trzeba tylko wsadzić 2 takie same kości, czy coś jeszcze ustawiać w Biosie?

Wybaczcie moją nieznajomość :)

Edytowane przez MaZZeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowilem, kup sobie pod kolor ;D

jak juz szukasz to z najnizszymi timingami to sa te CL2.0 CL2.5 jak rowniez te dalej masz podane np

3-3-3-8 i 3-4-3-6 patrzysz na pierwsze 3 cyfry, im nizsze tym szybciej, ale to i tak niewielki wplyw bedzie mialo :)

dual - wsadzasz w odpowiednie sloty na plycie - zwykle sa one tego samego koloru np 2 zielone, 2 zolte, wkladasz w 2 takie same i dziala, w BIOSie bedziesz mial napis DUAL przy wlaczaniu kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, żeby nie zakładać nowego tematu... czy będzie to przyszłościowy składak - Athlon 3200+, 1GB RAM + dodatkowa taka sama kość później + ASRock K8 939Dual-SATA2 ULI M1695 + GF 6600GT (narazie, chcę zmienić kiedy wyjdą karty z obsługą DX10).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potem dokupisz sobie drugą do SLI i będzie wydajnie ;)

No nie wiem. Już lepiej będzie sprzedać kiedyś kartę i kupić lepszą, bo ani SLI, ani CrossFire nie daje dobrego stosunku ceny do wydajności. Może i czasem do 50% lepiej, ale za dwa razy wyższą cenę. Chyba sie nie opłaca. Ale zakup 7600GT jak najbardziej polecam:) Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci nie do o/c, nie znam się na tym i nie bede tego robił. A komp to będzie: Athlon 64 3200+, płyta ASRock K8 939Dual-SATA2

Też tak mówiłem na początku :D kilka miesięcy później już zmieniłem zdanie jak zacząłem się bawić Super Pi :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi