Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie nagrywarke DVD model jak powyżej.Dla testu nagrałem kilka płyt DVD i z przykrością stwierdzam, że nagrywanie trwa bardzo długo.4,3 gigabajtowy obraz nagrywał mi się z prędkością 8x 23 minuty!Próbowałem na nośnikach dwóch producentów.Jest to dla mnie wielkim szokiem, gdyż zawsze jak nagrywałem u znajomych zajmowało to około 8 minut.Co prawda mój komputer to nie żadne wybitne cudo, lecz chyba nie jest aż tak tragiczny żeby nagrywać jedną płytę 23 minuty.Moja konfiguracja to:

PIII 750 MHz

128 MB SDRAM

GeForce 256 32 MB

Wydaje mi się, że problem ten nie obejmuje tylko płyt DVD, ale również CD.Jak nagrywałem płytę CD, to zamiast rozpędzać się do 48x to ledwo co się kręcił i prawie wogóle nie było go słychać(co w Liteonie jest raczje dziwne).Płyta CD nagrywała się ponad 5 minut.Zastanawiam się czy wymiana firmware'u mogłaby coś pomóc.Jeszcze go nie próbowałem zmieniać, bo szkoda by mi było spieprzyć nagrywarkę, którą mam dopiero od 9 godzin.Jeżeli macie jakieś sugestie co do roziązania mojego problemu to piszcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyliłem się.Nagrywarka była podłączona na jednej taśmie z dyskiem twardym.Dysk był na Primary Master, a nagrywarka na Primary Slave.Teraz podłączyłem nagrywarkę na osobnej taśmie, ustawiłem zworke na Master, i teraz jest jako Secondatry Master.Myślałem, że ten zabieg przyniesie jakiś skutek, ale niestety nagrywając płytkę Audio CD nagrywała się ona niecałe 5 inut (nośnik to Verbatim Data Life Plus z powłoką Azo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sadze, ze 5min to i tak dobrze...

Sadze, ze 5min to i tak dobrze na takim sprzecie.

A ja sądze, że to bardzo zły wynik, bo jak moja poprzednia nagrywarka była jeszcze nie zajechana to wyciągała 700 MB w 3 minuty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i nie wyrabia.Kiedyś jak miałem jeszcze starą nagrywarkę, to miałem Maxtora 40 GB, a teraz mam Seagate'a.Tak dla testu zaznaczyłem w Nero opcje pomiaru maksymalnej prędkości nagrywania.Przy CD wyszło, że nie może nagrać płytki z prędkością większą, niż 24X, bo dane nie mogą zostać dostarczone.A przy DVD wyświetliło mi 6X zamiast 8, ale sądze, że mogłoby wyjść jeszcze mniej gdyby nie to, że przy użytych płytkach mam do wyboru tylko dwie prędkości nagrywania 6X i 8X.Czy to możliwe, że mój nowy dysk twardy nie potrafi wyrobić nawet tych 7 MB/s(48X CD)?Dokładny model mojego dysku to st3802110A.Więc czy to dysk twardy jest przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi