Greg_1 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) @Malik, już mówiłem że nad trójnkiem bede pracować jak będe miał już Lainga i bloczek na NB, wtedy pompka pójdzie (mam nadzieje) w zatoczke 3.5- jakoś to przymocuje, a trójnik będzie tuż przed pompką i wtedy go gdziś schowam. @Kyniek, założenie było takie że buda ma być zamkięta ale częściej jest otwarta niż zamknięta ;) @oskarro, fajny avek ;) Edytowane 29 Maja 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Zamiast trojnika bym zainstalowal rezerwuar, nie wiem czemu ale nikt na forum go nie lubi :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkH Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Mam takie pytanko - czy budę masz otwartą czy zamkniętą?? Hmmmm bo w sumie wtedy odpada zagadnienie kabelków :P Z drugiej strony mam pytanie do publiki - czy jak kable mam w ładnych oplotach to też dobrze było by je schować?? Wg mnie nie po to zakłada się ładne oploty żeby chować kable;). Oczywiście też muszą być poukładane w przemyślany sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Mam takie pytanko - czy budę masz otwartą czy zamkniętą?? Hmmmm bo w sumie wtedy odpada zagadnienie kabelków :P Z drugiej strony mam pytanie do publiki - czy jak kable mam w ładnych oplotach to też dobrze było by je schować?? ja też mam ładne oploty ale staram sie żeby kable były ładnie schowane :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 kable nie powinny sie rzucać w oczy. takie jest moje zdanie :wink: No dobrze - a jak mam oploty UV? to chyba nie będę ich chował. Ablo ładne czarne - też miło popatrzeć. Drugi aspekt to jak są oploty UV to w dzień niefajnie wyglądają.... więc fotki na forum raczej w nocy wypadało by robić - lecz z trzeciej strony nie będzie widać za wiele? Jak tu wszystko pogodzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkH Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Jeżeli dobrze je ułożysz i nie będą zajmować zbyt wiele miejsca to będą uciechą dla oka;) W dzień oploty UV prezentują się całkiem dobrze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) @oskarro, fajny avek ;)dzieki B) a co do oplotów Kyńka, to imo, jezeli chcesz zeby byly widoczne, i jezeli jak mowisz masz oploty UV to powinno tu byc zrobione przede wszystkim dyskretnie. przecież nie oploty są tym, co chce sie najbardziej pokazać. ale jeżeli ładnie się komponują, to jest ok :wink: po prostu wszystko z umiarem... i wtedy bedzie jak to mowią SYCIC B) Edytowane 29 Maja 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Hmmm myślę że jak oploty będą ładne to również nie należy przesadzać z dyskrecją - po co ładne oploty jak i tak będą niewidoczne?? No nic - narazie nie mam oplotów UV ani nawet zwykłych - jak zdobędę to dopiero pokombinuje ;) reasumująć całą tą dyskucje można powiedzieć że w pewnych przypadkach stwierdzenie "bałagan w kablach" jest względne i zależne od gustu... ja np. lubie gdy ładne rzeczy są na wierzchu, to czego nie widać przez okno budy tym się nie przejmuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Co to ma być nie robić mi tu syfu, to nie topic o kablach i oplotach UV :P ;) ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 prządek musi być [w kablach tez] :P koniec o oplotach :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 (edytowane) Greg skad masz ta sprezyne ktora wsadziles w waz? Edytowane 30 Maja 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Greg skad masz ta sprezyne ktora wsadziles w waz?Znalazłem w piwnicy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 (edytowane) a te węże od Kyńka az tak bardzo sei zaginały, czy co? czy tak bardzo woda sie nagrzewa? edit: sprężyna jest W wężu, czy NA wężu?? bo nei wiem czy dobrze widze... :o Edytowane 30 Maja 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Sprężyna jest w wężu, nie zaginają sie bardzo ale ten akurat zaczynał sie już płaszczyć a że miałem pod ręką to wsadziłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 sprężyna zapewne jest stalowa. nei boisz sie ze zacznie reagować z miedzianymi/mosiężnymi komponentami? no chyba ze masz jakiś inhibitor korozji... bo szkoda by było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Cholercia, nie pomyślałem o tym :? No to wyleci przy pierwszej okazji ;) Aha Oskarro, maiłeś racje z tą chłodnicą było jeszcze w niej powietrze, odkręciłem i przekręciłem do góry nogami i sporo powietrza wyleciało :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Cholercia, nie pomyślałem o tym :? No to wyleci przy pierwszej okazji ;) Aha Oskarro, maiłeś racje z tą chłodnicą było jeszcze w niej powietrze, odkręciłem i przekręciłem do góry nogami i sporo powietrza wyleciało :/ jak ta sprężynka duzo pomaga, to mozesz ją zostawić, ale dodaj copal, czy coś, powinno zapobiedz ewentualnemu osadowi, mętnieniu wody itp. ale jeżeli już zauważyłeś, ze woda zmętniała, to copal juz tego nei cofnie... co do chlodnicy, to jak powietrze wyleciało, to temp jakos spadły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Co do copalu to chyba Kyniek gdzieś pisał że jakiś osad sie wytrąca jak sie go doda. A temp w idle'u spadło o 1*C, ale jest też sporo czynników które też mogły na to wpłynąc więc jest to na granicy błędu pomiarowego ;) później spr jak temp w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 O Copalu można poczytać jakie fajne rzeczy niektórym porobił z wodą - ja napiszę to co ja zaobserwowałem. samo borygo Eko (zielone) najpierw miałem potem dolałem wody by było 50:50 i żadnych zamian temepratury nie zaobserwowałem więc nie ma co się przejmować. ludzie leją borygo w układach z pompami żeliwnymi - zapewniam was że nie ma bardziej korodującego metalu niż żeliwo - parę dni i woda brązowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) inhibitory korozji chyba wlasnie mają tworzyć powłokę jakąś, niby warstwę ochronną, by uchronić przed korozją. a gdy woda płynie, to czasem warstwa ta sie odrywa i robi sie syf :wink: ciekaw jesem czy taka mała ilość, wlasnie stali [sprężynka] cos bedzie robic... borygo w sumie tez w jakiś sposób konserwuje... ale chyba nei pod tym względem (korozja elektrochemiczna/kontaktowa?), choć mogę sie mylić. ;] Edytowane 31 Maja 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 borygo w sumie tez w jakiś sposób konserwuje... ale chyba nei pod tym względem (korozja elektrochemiczna/kontaktowa?), choć mogę sie mylić. ;]Przeczytaj o tym w odpowiednim dziale ("co lejesz do wc") albo zerknij na strone producenta. Google nie boli :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) przyznaję się, moze nie do końca jasno się wyraziłem. nie trzeba od razu stawiać " :mur: " "co lejesz do wc" znam rzecz jasna. a co do borygo, to Kyniek wyzej napisał: ludzie leją borygo w układach z pompami żeliwnymi - zapewniam was że nie ma bardziej korodującego metalu niż żeliwo - parę dni i woda brązowa wiec nie zawsze borygo jest takie super. zależy od wielu czynników. jak sie okazuje, również od węży. choć przyznaję, w bardzo wielu przypadkach bardzo dobrze sie sprawdza. sam posiadam i jestem póki co zadowolony. ale nei róbmy już to autorowi tematu śmietniku... schodzimy troche z tematu :wink: pis i pozdrawaim. Edytowane 31 Maja 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 a co do borygo, to Kyniek wyzej napisał: no tak napisałem ale w skrucie - niektórzy mogli nie zrozumieć parę dni i woda brązowa jeśli lejesz tylko wodę nic się nie dzieje gdy masz borygo powyższe twierdzenia tyczą się układu gdzie jest żeliwo (aluminium słabiej koroduje, stal słabiej i wszystko co się sporyka z układach WC) radził bym też przeczytanie napisu na naklejce na Borygo Eko - "zawiera inhibitory" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 (edytowane) Mały UPDATE: Próbny montaż pompki i test szczelności: A tu tak prowizorycznie zmontowany układ z Laingiem: Najbardziej zaskoczył mnie fakt że nie musiałem zastosować cybantów ani opsek- króciec ma max 11mm a wąż 10/13 i jednak nie trzeba, Kyniu twoje na wierzchu ;) Narazie w układzie jest sporo powietrza więc jest troche przygłośno ale poczekam z oceną pompki do odpowietrzenia układu ;) EDIT: będe sie bawił w układanie węży i ukrywanie trójnika aż będe maił blok na NB, który to powinienem mieć w następnym tygodniu 8) Edytowane 2 Czerwca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Musze przyznac ze coraz ladniej wyglada ten kibelek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Ja zastanawiam się, czy nie odciąć elementów służących do przytwierdzenia pompki. W sumie ten element jest zupełnie (w moim wypadku) niepotrzebny, a po odcięciu pompka zyskała by prawdziwy rozmiar mini. Szkoda mi tylko gwarancji. Żyję w rozterce ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Ja zastanawiam się, czy nie odciąć elementów służących do przytwierdzenia pompki. W sumie ten element jest zupełnie (w moim wypadku) niepotrzebny, a po odcięciu pompka zyskała by prawdziwy rozmiar mini. Szkoda mi tylko gwarancji. Żyję w rozterce ;) Z okazji jednej pompki pozbyłeś się gwarancji ;) To czemu by nie spróbować z drugiej? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 (edytowane) od czego jest ten przełącznik na tej focie? http://img58.imageshack.us/my.php?image=img00521ps.jpg w sumie to na obydwu z ostatniego posta jest... :P Edytowane 2 Czerwca 2006 przez y0ghurt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 (edytowane) Od katod UV ;) Nie przyjrzałem sie zdj. znim je wrzuciłem- to drugie wyszło gorzej niż tragicznie, postaram sie wrzucić jakieś lepsze. W sumie te ucha mi też bardzie przeszkadzają niż pomagają, ale kurcze 3 lata gw, chyba jedank zostaną ^^ EDIT: Fanjy wyszedł efekt z profilem"Zdjęcia na nocnym tle" ;) Edytowane 2 Czerwca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 UPADTE: założony blok na NB, Channel V2 z mosiężnym topie ze stajni Kyńka ;) Aha i doszła Akasa Amber z tyłu chłodnicy. Pare fotek: - bloczek na NB i tu całokształt Układ jest świeżo zalany więc temp nie podaję. No i chyba najważniejsza zmiana dla większości trójnik schowany :D :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...