Skocz do zawartości
Greg_1

Wc By Greg_1

Rekomendowane odpowiedzi

@Malik, już mówiłem że nad trójnkiem bede pracować jak będe miał już Lainga i bloczek na NB, wtedy pompka pójdzie (mam nadzieje) w zatoczke 3.5- jakoś to przymocuje, a trójnik będzie tuż przed pompką i wtedy go gdziś schowam.

@Kyniek, założenie było takie że buda ma być zamkięta ale częściej jest otwarta niż zamknięta ;)

@oskarro, fajny avek ;)

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko - czy budę masz otwartą czy zamkniętą?? Hmmmm bo w sumie wtedy odpada zagadnienie kabelków :P

Z drugiej strony mam pytanie do publiki - czy jak kable mam w ładnych oplotach to też dobrze było by je schować??

Wg mnie nie po to zakłada się ładne oploty żeby chować kable;). Oczywiście też muszą być poukładane w przemyślany sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko - czy budę masz otwartą czy zamkniętą?? Hmmmm bo w sumie wtedy odpada zagadnienie kabelków :P

Z drugiej strony mam pytanie do publiki - czy jak kable mam w ładnych oplotach to też dobrze było by je schować??

ja też mam ładne oploty ale staram sie żeby kable były ładnie schowane :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kable nie powinny sie rzucać w oczy. takie jest moje zdanie :wink:

No dobrze - a jak mam oploty UV? to chyba nie będę ich chował. Ablo ładne czarne - też miło popatrzeć.

Drugi aspekt to jak są oploty UV to w dzień niefajnie wyglądają.... więc fotki na forum raczej w nocy wypadało by robić - lecz z trzeciej strony nie będzie widać za wiele? Jak tu wszystko pogodzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@oskarro, fajny avek ;)

dzieki B)

a co do oplotów Kyńka, to imo, jezeli chcesz zeby byly widoczne, i jezeli jak mowisz masz oploty UV to powinno tu byc zrobione przede wszystkim dyskretnie. przecież nie oploty są tym, co chce sie najbardziej pokazać. ale jeżeli ładnie się komponują, to jest ok :wink:

po prostu wszystko z umiarem... i wtedy bedzie jak to mowią SYCIC B)

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm myślę że jak oploty będą ładne to również nie należy przesadzać z dyskrecją - po co ładne oploty jak i tak będą niewidoczne?? No nic - narazie nie mam oplotów UV ani nawet zwykłych - jak zdobędę to dopiero pokombinuje ;) reasumująć całą tą dyskucje można powiedzieć że w pewnych przypadkach stwierdzenie "bałagan w kablach" jest względne i zależne od gustu... ja np. lubie gdy ładne rzeczy są na wierzchu, to czego nie widać przez okno budy tym się nie przejmuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te węże od Kyńka az tak bardzo sei zaginały, czy co?

czy tak bardzo woda sie nagrzewa?

edit:

sprężyna jest W wężu, czy NA wężu??

bo nei wiem czy dobrze widze...

:o

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholercia, nie pomyślałem o tym :?

No to wyleci przy pierwszej okazji ;)

Aha Oskarro, maiłeś racje z tą chłodnicą było jeszcze w niej powietrze, odkręciłem i przekręciłem do góry nogami i sporo powietrza wyleciało :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholercia, nie pomyślałem o tym :?

No to wyleci przy pierwszej okazji ;)

Aha Oskarro, maiłeś racje z tą chłodnicą było jeszcze w niej powietrze, odkręciłem i przekręciłem do góry nogami i sporo powietrza wyleciało :/

jak ta sprężynka duzo pomaga, to mozesz ją zostawić, ale dodaj copal, czy coś, powinno zapobiedz ewentualnemu osadowi, mętnieniu wody itp.

ale jeżeli już zauważyłeś, ze woda zmętniała, to copal juz tego nei cofnie...

co do chlodnicy, to jak powietrze wyleciało, to temp jakos spadły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do copalu to chyba Kyniek gdzieś pisał że jakiś osad sie wytrąca jak sie go doda.

A temp w idle'u spadło o 1*C, ale jest też sporo czynników które też mogły na to wpłynąc więc jest to na granicy błędu pomiarowego ;) później spr jak temp w stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Copalu można poczytać jakie fajne rzeczy niektórym porobił z wodą - ja napiszę to co ja zaobserwowałem.

samo borygo Eko (zielone) najpierw miałem potem dolałem wody by było 50:50 i żadnych zamian temepratury nie zaobserwowałem więc nie ma co się przejmować.

ludzie leją borygo w układach z pompami żeliwnymi - zapewniam was że nie ma bardziej korodującego metalu niż żeliwo - parę dni i woda brązowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inhibitory korozji chyba wlasnie mają tworzyć powłokę jakąś, niby warstwę ochronną, by uchronić przed korozją. a gdy woda płynie, to czasem warstwa ta sie odrywa i robi sie syf :wink:

ciekaw jesem czy taka mała ilość, wlasnie stali [sprężynka] cos bedzie robic...

borygo w sumie tez w jakiś sposób konserwuje... ale chyba nei pod tym względem (korozja elektrochemiczna/kontaktowa?), choć mogę sie mylić. ;]

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

borygo w sumie tez w jakiś sposób konserwuje... ale chyba nei pod tym względem (korozja elektrochemiczna/kontaktowa?), choć mogę sie mylić. ;]

Przeczytaj o tym w odpowiednim dziale ("co lejesz do wc") albo zerknij na strone producenta. Google nie boli :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznaję się, moze nie do końca jasno się wyraziłem. nie trzeba od razu stawiać " :mur: "

"co lejesz do wc" znam rzecz jasna.

a co do borygo, to Kyniek wyzej napisał:

ludzie leją borygo w układach z pompami żeliwnymi - zapewniam was że nie ma bardziej korodującego metalu niż żeliwo - parę dni i woda brązowa

wiec nie zawsze borygo jest takie super. zależy od wielu czynników. jak sie okazuje, również od węży. choć przyznaję, w bardzo wielu przypadkach bardzo dobrze sie sprawdza. sam posiadam i jestem póki co zadowolony.

ale nei róbmy już to autorowi tematu śmietniku...

schodzimy troche z tematu :wink:

pis i pozdrawaim.

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do borygo, to Kyniek wyzej napisał:

no tak napisałem ale w skrucie - niektórzy mogli nie zrozumieć

parę dni i woda brązowa jeśli lejesz tylko wodę

nic się nie dzieje gdy masz borygo

powyższe twierdzenia tyczą się układu gdzie jest żeliwo (aluminium słabiej koroduje, stal słabiej i wszystko co się sporyka z układach WC)

radził bym też przeczytanie napisu na naklejce na Borygo Eko - "zawiera inhibitory"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały UPDATE:

Próbny montaż pompki i test szczelności:

Dołączona grafika

A tu tak prowizorycznie zmontowany układ z Laingiem:

Dołączona grafika

Najbardziej zaskoczył mnie fakt że nie musiałem zastosować cybantów ani opsek- króciec ma max 11mm a wąż 10/13 i jednak nie trzeba, Kyniu twoje na wierzchu ;)

Narazie w układzie jest sporo powietrza więc jest troche przygłośno ale poczekam z oceną pompki do odpowietrzenia układu ;)

EDIT: będe sie bawił w układanie węży i ukrywanie trójnika aż będe maił blok na NB, który to powinienem mieć w następnym tygodniu 8)

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zastanawiam się, czy nie odciąć elementów służących do przytwierdzenia pompki. W sumie ten element jest zupełnie (w moim wypadku) niepotrzebny, a po odcięciu pompka zyskała by prawdziwy rozmiar mini. Szkoda mi tylko gwarancji.

Żyję w rozterce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zastanawiam się, czy nie odciąć elementów służących do przytwierdzenia pompki. W sumie ten element jest zupełnie (w moim wypadku) niepotrzebny, a po odcięciu pompka zyskała by prawdziwy rozmiar mini. Szkoda mi tylko gwarancji.

Żyję w rozterce ;)

Z okazji jednej pompki pozbyłeś się gwarancji ;) To czemu by nie spróbować z drugiej? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od katod UV ;)

Nie przyjrzałem sie zdj. znim je wrzuciłem- to drugie wyszło gorzej niż tragicznie, postaram sie wrzucić jakieś lepsze.

W sumie te ucha mi też bardzie przeszkadzają niż pomagają, ale kurcze 3 lata gw, chyba jedank zostaną ^^

EDIT:

Dołączona grafika

Fanjy wyszedł efekt z profilem"Zdjęcia na nocnym tle" ;)

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPADTE:

założony blok na NB, Channel V2 z mosiężnym topie ze stajni Kyńka ;)

Aha i doszła Akasa Amber z tyłu chłodnicy.

Pare fotek:

- bloczek na NB

Dołączona grafika

i tu

Dołączona grafika

całokształt

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Układ jest świeżo zalany więc temp nie podaję.

No i chyba najważniejsza zmiana dla większości trójnik schowany :D :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi