Skocz do zawartości
kaczor kcx

Zakup Lcd - Prośba O Pomoc W Wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam możliwość zamówienia jutro monitorka lcd za nie zbyt wygórowaną cenę. Na allegro znalazłem kilka dobrych opcji i proszę o pomoc w wyborze monitora. A oto kandydacie na moje biurko:

lcd1

lcd2

lcd3

lcd4

osobiście myśle że najlepsza ofertą jest monitor nr 4 lub 1 ale czekam na Wasze opinie napewno będa pomocne :)

Edytowane przez kaczor kcx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie kupiłbym żadnego z nich .. mały piksel , proporcje 5:4 , długi czas reakcji , brak DVI , kiepska reprodukcja kolorów ... itd. itd. Lepiej doskładać te 400 PLN ( w końcu na CPU dałeś sporo kasy to czemu nie na monitor ) i kupić porządne, nowoczesne 19" .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie kupiłbym żadnego z nich .. mały piksel , proporcje 5:4 , długi czas reakcji , brak DVI , kiepska reprodukcja kolorów ... itd. itd. Lepiej doskładać te 400 PLN ( w końcu na CPU dałeś sporo kasy to czemu nie na monitor ) i kupić porządne, nowoczesne 19" .

hehe na kompa to mi poszła kasa z 18-ki a ogólnie to nie mam zbyt wielu źródeł dochodów a monitorek chce mi kupić mamusia :) no a ona mi 400 zł wiecej nie da zwróć uwage na to że teraz mam monitor 15" - philipsa 105s - okrągły mały i prądożerny, wydaje mi sie ze każdy z tych lcdków bedzie lepszy :) a na jakiejś niezwykłej nowoczesności nie zalezy mi aż tak bardzo jak na oszczędzaniu prądu płaskiej powierzchni wyświetlania obrazu i 17 calach zamiast obenych 15a kolejne 400 zł to ja już bym wolał władowac w macież sata albo nową grafike tudziez kawałek innego sprzętu poprawiajacego osiagi komputera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe na kompa to mi poszła kasa z 18-ki a ogólnie to nie mam zbyt wielu źródeł dochodów a monitorek chce mi kupić mamusia :) no a ona mi 400 zł wiecej nie da zwróć uwage na to że teraz mam monitor 15" - philipsa 105s - okrągły mały i prądożerny, wydaje mi sie ze każdy z tych lcdków bedzie lepszy :) a na jakiejś niezwykłej nowoczesności nie zalezy mi aż tak bardzo jak na oszczędzaniu prądu płaskiej powierzchni wyświetlania obrazu i 17 calach zamiast obenych 15a kolejne 400 zł to ja już bym wolał władowac w macież sata albo nową grafike tudziez kawałek innego sprzętu poprawiajacego osiagi komputera ;)

Hmmm , a może 21" CRT za 300-400 PLN ? Wiem że bierze trochę energiii .... ale może wolałbyś taką alternatywę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm , a może 21" CRT za 300-400 PLN ? Wiem że bierze trochę energiii .... ale może wolałbyś taką alternatywę .

Ja byłbym zadowolony z takiego rozwiązania - bardzo dobry duży obraz i oczywiście flatron, ale mojej mamie roczej by sie nie spodobał kolejny prądożerca :) Jej włąściwie wisi to jak mi sie pracuje przy małym monitorku ale chce troche oszczedzać bo mi chodzi monitor 24h - zapominam wylaczyc jak zasypiam przy tv :) Poza tym myśle ze do mojego małego pokoiku wystarczy mi 17" no i wzrok sie tak nie psuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłbym zadowolony z takiego rozwiązania - bardzo dobry duży obraz i oczywiście flatron, ale mojej mamie roczej by sie nie spodobał kolejny prądożerca :) Jej włąściwie wisi to jak mi sie pracuje przy małym monitorku ale chce troche oszczedzać bo mi chodzi monitor 24h - zapominam wylaczyc jak zasypiam przy tv :) Poza tym myśle ze do mojego małego pokoiku wystarczy mi 17" no i wzrok sie tak nie psuje.

bez przesady :) właczsz se oszczędzanie energi i lux :) z tych lcd nie będziesz zadowolony :wink:

a większy monitor wcale nie psuje bardziej wzroku - wręcz przeciwnie - oddalasz sie od niego bardziej i działa na tobie mniejsze promieniowani anizelibys sie gapiś w odległosci 20cm na 17" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez przesady :) właczsz se oszczędzanie energi i lux :) z tych lcd nie będziesz zadowolony :wink:

a większy monitor wcale nie psuje bardziej wzroku - wręcz przeciwnie - oddalasz sie od niego bardziej i działa na tobie mniejsze promieniowani anizelibys sie gapiś w odległosci 20cm na 17" :)

chodzilo mi o to ze lcd nie nieszczy tak wzroku jak crt. Oszczędzanie energi da mi tyle ze monitor będzie mi sie wyłaczał i po co mi to jak ja cały dzień potrzebuje właczony a w nocy jak włacze program do tv to on i tak blokuje oszczedzanie energii i sie monitorek nie wyłaczy. Zresztą jak sie oddalić od monitora z metrową dupą jak musze przecież siedzieć przy klawiaturze? :) Uważacie ze nie bee zadowolony z minitora 17" o opóźnieniu 8 ms wystarczajacych kątach i kontraście 500:1, ale weźcie pod uwage to ze ja mam 105s okrągłego crt 15" który przez wiekszosc czasu pracuje w wysokiej rozdzielczosci z odświezaniem 60 hz. co prawda ze wzrokiem nie ma żadnych problemów po 5 latach takiej pracy ale chyba istnieje jakaś granica :) mam dość chce lcd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Belinea wydaje sie najlepsza z tych co podales. tydzien temu tez kupywalem sobie monitor lcd. Mialem kupic benq 17", sprzedawca odradzil ze wzgledu na duza awaryjnosc, polecil belinee z wzgledu na duza jakosc wsrod innych monitow w tym przedziale lenowym (do 1000zl). W ostatecznosci wyszedlem ze sklepu z 19" samsungiem 940n :D troche drozszy ale jednak frajda z 19 jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Belinea wydaje sie najlepsza z tych co podales. tydzien temu tez kupywalem sobie monitor lcd. Mialem kupic benq 17", sprzedawca odradzil ze wzgledu na duza awaryjnosc, polecil belinee z wzgledu na duza jakosc wsrod innych monitow w tym przedziale lenowym (do 1000zl). W ostatecznosci wyszedlem ze sklepu z 19" samsungiem 940n :D troche drozszy ale jednak frajda z 19 jest ;)

i własnie zamówiłem belinee :) poczytałem troche na necie o tej firmie i tym modelu monitorka podobno faktycznie jeden z lepszych w tym przedziale cenowym jest. Moi sąsiedzi mają benq 17" i jak dla mnie jest na luzie :) filmy chodzą ok... może jestem mało doświadczony z lcd. Zobaczymy jak to będzie kiedy monitorek do mnie przyleci. Myśle że wtedy napisze tutaj jak moje wrażenia :) dzieki za pomoc... tymczasem

UPDATE:

No i mam go belinea 101725d bardzo fajny i przyjemny sprzęcik - obraz jest milion razy lepszy niż na starym gracie wyższa rozdzielczość i widze literki przy niej :) żywsze kolory - soczyste odcieni szarosci też ładnie rozróżnialne są. Czyli że dobry kontrast jest. Odświeżanie na poziomie 75 htz eliminuje tu jakiekolwiek mruganie. Chyba to inaczej działa niż crt. Filmy chodzą dobrze gry również nie zauwazyłem tu żadnego smużenia, wszystko jest w pełni płynne. No a monitor jest dużo wiekszy. Podsumowując jestem bardzo zadowolony. To był dobry wybór. Pozdrawiam

Edytowane przez kaczor kcx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi