Skocz do zawartości
wegorz91

Problem Z Wyborem Gpu Cpu I Mobo

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł juz czas na zmiane socketu z A na ...? no wlsanie na jakiego B) Po sprzedaniu swojej plyty procka i grafy zamiezam kupic cos takiego:

MOBO => http://sklep.benchmark.pl/pelny_16299.html ok 600zł (lub fatal1ty z SLI jak bedzie kasa)

CPU => AMD athlon 64 3000+ soc.939 ok. 400zł

GPU => http://allegro.pl/item106530282__sapphire_...ivo_fv_gw_.html

RAM => ten sam co mam, bo nie dawno kupilem i nie chce zmianiac i miedzi innymi chce soc.939 a nie am2......

Chlodzenie => WC wiec kupie procka wersji oem

Powiedzcie mi czy zestaw bedzie dobry do oc , chodzi mi o plyte i procka i czy grafa bedzie ok jesli chodzi o gry??

Takie male pytanko , czy oplaca sie przechodzic z soc a i r9800pro na cos tego typu co podalem? czy roznica bedzie zauwazalna nawet jak na WC podkrece swoje podsespoly??

Pozdro dzieki za pomoc

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.zamisat tego Abita bym wzioł Dfi ultra d wg mnie szkoda kasy na tego Abita

2.ok

3.lepiej bedzie jezeli wezmiesz GF7600GT lub Galaxy 7600GS spokojnie wykręcisz na GT

4.ten ram co masz to do oc nie za bardzo, no ale jesli nie chcesz zmieniac to ok

zestaw bedzie dobry do oc ale radze tez zmienic pamieci na np jakies patrioty

czy opłaca sie przechodzic to tak , różnica w wydajnośći będzie kolosalna,a myślałeś żeby poczekać na AM2

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolał bym abita, od lat nie mialem innej plyty niz abit :D jestem juz przyzwyczajony.....

a co do grafy to mozecie mi jakies linki dac??

gdy kupie wersje sli to napewno chciał bym ta funkcje wykozystac jezeli to ma sens i bedzie wydajne.....Jaka karte najlepiej łaczyc w sli, np teraz jakas kupie i jak bedzie brakowac mocy powiedzmy dokupie druga...

hmm, am2 sa rozne zdania na ten temat, wole sprawdzone 939....

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc ja też polecałbym 7600gt. Potem kupisz drugą taką i połączysz w SLI. Co do ramu to też napiszę, że Kingston do OC się nie nadaje. Jak chcesz podkręcać kompa to raczej będziesz musiał go zmienić. A 7600gt polecam z firmy MSI, Galaxy lub Asusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racja, też można zostawić pamięci na 200 ;). Ale jakby kolega też chciał je kręcić to polecam Patrioty. Jednak nie namawiam na zmianę. A może i te Kingstony będą z jakieś "cudownej" serii i zechcą ładnie chodzić... Miałem taką kostkę Kingstonów 256MB, które chodziły na 240. Ale już 512MB nie chciały iść więcej niż 210 ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racja, też można zostawić pamięci na 200 ;). Ale jakby kolega też chciał je kręcić to polecam Patrioty. Jednak nie namawiam na zmianę. A może i te Kingstony będą z jakieś "cudownej" serii i zechcą ładnie chodzić... Miałem taką kostkę Kingstonów 256MB, które chodziły na 240. Ale już 512MB nie chciały iść więcej niż 210 ;).

o co to chodzi ze pamieci sie kreca na 250, 240?? jak to sie kreci? chodzi wam np o fsb 200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja szczre polacam GF7600GS na allegro (z arche bodajze) masz go już wykręconego na 7600gt i kosztuje 599zł a 7600gt zaczyna sie od ok 700zl wiec zawsze 100zl w kieszeni :D

Edytowane przez dw.flash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jest błąd, ten abit obsługuje tylko SLI. Na Crossfore musi być chipset do tego przystosowany. Ale ja bym brał DFI... masz taniej i te same bajery. Abit oczywiście to bardzo dobra firma, ale ostatnio robi troszke gorsze płyty niż kiedyś. Po drugie jest za droga i IMHO DFI jest bardziej sprawdzona.

Edytowane przez JacekN8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ati tak bardzo odbiega od gf jesli chodzi o wydajnosc?? przeciez ten X800 GTO2taki zly nie jest, i tak nie zamierzam w SLI isc jak cos to moze w crossfire, bo ta http://sklep.benchmark.pl/pelny_20343.html plyta pisze ze obsluguje.....

jest napisane B) dFi jest bardziej oplacalne chociaz jak nie umiesz O/c'owac to nie bierz dfi- jak ktos to kiedys juz powiedzial "ta płyta nie jest dla przecietnego uzytkowanika" ;)

pozDrawiam ;]

Edytowane przez RaDdD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest napisane B) dFi jest bardziej oplacalne chociaz jak nie umiesz O/c'owac to nie bierz dfi- jak ktos to kiedys juz powiedzial "ta płyta nie jest dla przecietnego uzytkowanika"

Potwierdzam i wtedy lepiej poradzisz sobie, np z Epoxem. A czy myślałeś nad Asusami z SLI???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krecic napewno bede B) tak gdzies tego 3000+ do 2,5GHz dokrecic i bedzie git :rolleyes:

Dlaczego mialbym sobie nie poradzic z ta plyta?? Płyta jak plyta :-P tylko z rozbudowanymi funkcjami oc

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówie tobie nie bierz X800GTO starsza architektóra sm 2.0 lepiej dołożyć troche i wziąś tego GF co podałem wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X1800 gto vs 7600gt. No to jest naprawdę duży dylemat. Jedna wychodzi lepiej w jednej grze, druga w innej. No więc raczej tutaj według uznania. Fan Ati weźmie x1800gto, a fan Nvidii 7600gt. Ja jak miałbym wybierać między tymi dwoma grafikami to dostałbym bólu głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wegorz91 w twoim przypadku myśle że nvidia będzie lepsza, bo chcesz kupić płyte z sli, a ati nie obsługuje sli tylko crossfire. Widze że coś cie to ati strasznie ciągnie, to wtedy kup sobie płyte z crossfire lub płyte na nforce bez sli. Ale chipsety nvidi są lepsze od ati, a nvidi z crossfire nie ma niestety.

Edytowane przez JacekN8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszym wyborem bedzie dla Ciebie DFI - tansza a lepsza do O/C. Jesli chodzi o karte grafiki, ja osobiscie zdecydowalbym sie na radeona X800GTO - szyna pamieci 256Bit, przy pomyslnych wiatrach 16potokow. IMO 7600GT bedzie sie dlawil na wysokich rozdzielczosciach...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale 7600GT jest nowszy technologicznie a pozatym jaka jest gwarancja że ten X800GTO sie zmoduje na 16p(jak już tak bardzo by chciał radka to tylko X800GTO2), bierz 7600GT ,nie warto już sie pakować w sm 2.0

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi