Skocz do zawartości
Waldi

Torrenza - Zapamiętajcie Tą Nazwę.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przeczytałem taką oto wiadomość:

"Dzisiejszy dzień niewątpliwie stoi pod znakiem AMD. Torrenza to nowa technologia, która znajdzie zastosowanie w serwerach i stacjach roboczych wyposażonych w procesory Opteron. Istota tego rozwiązania to stosowanie obok zwykłego CPU, wyspecjalizowany koprocesorów do wykonywania specjalistycznych obliczeń. Role takiego koprocesora można porównać do roli GPU w zwykłych komputerach... "

Jest to ni mniej ni więcej to o czym pisałem na forum "Dzikie.net" jakieś 8 miesięcy temu.

Podejście procesora Cell w architekturze x86. Przecież już nie będzie potrzebna Ageia z kartami PhysX. Teraz kooprocesor będzie baaardzo "blisko" procesorqa. Tak jak mówi sama nazwa.

Jestem zdania, że ta zmiana architektury znajdzie szybko zastosowanie w grach, obliczeniach itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj przeczytałem taką oto wiadomość:

"Dzisiejszy dzień niewątpliwie stoi pod znakiem AMD. Torrenza to nowa technologia, która znajdzie zastosowanie w serwerach i stacjach roboczych wyposażonych w procesory Opteron. Istota tego rozwiązania to stosowanie obok zwykłego CPU, wyspecjalizowany koprocesorów do wykonywania specjalistycznych obliczeń. Role takiego koprocesora można porównać do roli GPU w zwykłych komputerach... "

Jest to ni mniej ni więcej to o czym pisałem na forum "Dzikie.net" jakieś 8 miesięcy temu.

Podejście procesora Cell w architekturze x86. Przecież już nie będzie potrzebna Ageia z kartami PhysX. Teraz kooprocesor będzie baaardzo "blisko" procesorqa. Tak jak mówi sama nazwa.

Jestem zdania, że ta zmiana architektury znajdzie szybko zastosowanie w grach, obliczeniach itd.

ale gdzie to wyczytales stacje robocze i servery to nie deskop

z drugie jstrony specjalizacja to przyszlosc aczkolwiek ogolnego przeznaczenia procesora do zwyklych obliczen tez sie nie da pozbyc w pc jak w maszynkach do grania stad pewnie idea dolozenia. Predko tego nie zobaczymy 2009 2010

Edytowane przez helmut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2: :lol2: :lol2: kolejny belkot marketingowy pic na wode :mur: :mur: :mur: :mur:

wszystko przeznaczone na rynek najbardziej dochodowy serverowy i stacji roboczych

a na deskop bedzie raczona spolecznosc badziewnycm am2 i tyle

o aht tez jakos ucichlo w k8l nie bedzie bo nigdy nie mialo byc

Edytowane przez #Mreko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej sie dowiedzcie co to znaczy "koprocesor" i co to jest, a nie piszecie posty "głupi i głupszy". Podpowiem tylko, że koprocesorem jest np. jednostka zmiennoprzecinkowa, więc powinniście zrozumieć o co chodzi. A jak nie to przejrzyjcie sobie schemat blokowy front-end'u CPU.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no też chciałem zauważyc ze procki od lat mają zintegrowane koprocesory w rdzeniu... to nie jest wiedc nowośc ale ddoanie dodatkowego zewnętrznego...tylko czy to ma sens? jak jest taka potrzeba to przecież można zwiększyć liczbe jednostek zmiennoprzecinowych w rdzeniu...no ale widocznie tak było by drożej ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie, dlaczego w konsolach jest stosowana taka architektura??

rozumiem - CPU, GPU, ale w takim ps3 chyba jest jeszcze 1 procesor?? albo nawet więcej

na pewno są 3 taktowane 3,2ghz i kilka pomniejszych czy jak??

nie kumam tego ale i tak mi sie to dziwne zawsze wydawało :P

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem o tym w Computerwolrd, zastosowanie odpowiedniego koprocesora w konfiguracjach dwuprocesorowych Opteron + koprocesor. Daje to ogromnego kopa np. w operacjach stałoprzecinkowych, na dodatek taki koprocesor może być programowany - pracuje na mini dystrybucji linux'a.

Jak wrócę dziś do domu to wrzucę skana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem o tym w Computerwolrd, zastosowanie odpowiedniego koprocesora w konfiguracjach dwuprocesorowych Opteron + koprocesor. Daje to ogromnego kopa np. w operacjach stałoprzecinkowych, na dodatek taki koprocesor może być programowany - pracuje na mini dystrybucji linux'a.

Jak wrócę dziś do domu to wrzucę skana.

Dokładnie tak.

Tzw "stary" kooprocesor obsługuje x86 z mutacjami i już. Każdy go ma zintegrowanego, oprócz 286 i 386sx.

Dołożenie nowych, programowalnych, jednostek jest , rzecz jasna dołożeniem kooprocesora /specjalistycznego/ do kooprocesora zwykłego.

Dla tych, którzy dalej nie widzą sensu przypomnę, że 100mln tranzystorów zaszytych w każdym procesorze potrafi robić pewne rzeczy /wykonywać określone działania/ sprawnie a inne nie. Stąd równolegle z AMD X2 i Intelowym Duo żyją i żyć będą konsole dające poprostu lepszy obraz /bo mają inną - czytaj specjalizowaną architekturę/. Ale zamieszanie /z rozszerzeniem architektury/ nie sprowadza się do gierek, a w każdym razie nie tylko. Jeżeli technologia wypali to "nowe programowane kooprocesory" obsłużą obróbkę dźwięku, fizyki w grach, obliczenia klimatu, seti i wybuchów nuklearnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko niech nie zapomną o koprocesorze do pi :P

żebyśmy mogli pozamiatać conro ;)

pozdr

Możecie powoli zamiatać Conroe :]

Akcelerator DRC - 100 krotne przyśpieszenie obliczeń stałoprzecinkowych:

Dołączona grafika

HyperTransport 3.0:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Dołożenie nowych, programowalnych, jednostek jest , rzecz jasna dołożeniem kooprocesora /specjalistycznego/ do kooprocesora zwykłego...

... Ale zamieszanie /z rozszerzeniem architektury/ nie sprowadza się do gierek, a w każdym razie nie tylko. Jeżeli technologia wypali to "nowe programowane kooprocesory" obsłużą obróbkę dźwięku, fizyki w grach, obliczenia klimatu, seti i wybuchów nuklearnych.

Kurcze no i Ati szybko znlazła kooprocesor programowalny. Wiadomośc z dzisiejszych newsów:

Ati dołożyła do swojej karty, zamiast Agei ... drugą swoją kartę, tyle, że "przeprogramowaną" na liczenie fizyki.

Może "oni" nazwą to CrossFireX, lub SliX. Gdyby co to prawa zastrzeżone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi