Skocz do zawartości
zgf1

Przewozenie Dysku Twardego - Jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Szykuje mi sie wycieczka z komputerem tym z podpisu, pojade dobre kilkaset km w pociagu i autobusach, zastanawiam sie jak zabezpieczyc dysk twardy aby go nie uszkodzic i nie stracic danych...

Czy przewozic go zamontowanego w komputarze, czy lepiej dysk wyciagnac, wlozyc do tego specjalnego pudelka jakie z nim dostalem i zapakowac do plecaka(taki ze stelazem).

Kompa bede przenosil normalnie pod reka, wiec bedzie stal sobie w pociagu prawdopodobnie na ziemi lub na kanapach.

Prosze o wskazowki dotyczace transportu, a moze trzeba rowniez uwazac tak jak na dysk twardy na napedy optyczne?

Co o tym myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że przy przewożeniu w pociągu i autobusach (zakładając, że masz kompa przy sobie a nie tam na dole w bagażach) największe prawdopodobieństwo utraty danych jest takie, że ktoś w pociągu ci kompa ukradnie. Aż taki wrażliwy dysk nie jest, że nie można go wozić w pociągu. Ja bym wsadził do plecaka w folii antystatycznej i tyle.

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dysk jest w obudowie jest znacznie bardziej wraźliwy na wstrząsy niż jak jest odzielnie zapakowany. Możesz go wyjąc i włożyć np do SEASHIELD to opakowanie w jakich sprzedaje sie dyski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi