Skocz do zawartości
renegede

Komp Za 2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, będe składał komputer do gier, cena kolo 2000zł plus monitor(jakis 22 cale), mysz(logitech mx518 lub cos podobnego)

Komp bedzie mi służyc najczęsciej do gry w counter strike source czyli potrzebuje mocnego proca a grafa najlepiej żeby była od Ati.

Zastanawiam sie nad taką konfiguracją:

Athlon 3000+

Radeon x800gto

Zasilacz modecom?

Dysk 250gb (podobno Samsungi są dobre?) W dalszej przyszłości dokupił bym drugi dysk i połączył je w Raid'zie

I teraz pytanie jaką polecacie plyte(z pcie) tanią i dobrą z możliwością dobrego OC najlepiej żeby miała sli wtedy mogł bym kupić narazie słabszą grafe a poźniej dokupić drugą taką samą.

Na wszystko będe miał około 2000zł

Do komputera mam juz obudowe 512 ramu(narazie by mi tyle starczyło) i dvd-rw

Napiszcie swoje propozycje. Linki mile widziane :) pozdrawiam

Edytowane przez renegede

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałbys poprzednie tematy... Płyte AsRock Dual grafę bierz 7600GS/GT Zasilacz możesz wziąc fortrona 400w z allegro. Dysk Samsunga albo Seagate'a 7200.9. SLI raczej się nie opłaca lepiej sprzedać kartę i kupić nową. Dodatkowo takie rozwiązanie pożera więcej mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche mnie ta firma Asrock nieprzekonuje ;/ Naprawde zaczeli robic takie swietne plyty?;] Co do monitora to co byście polecili? Na allegro wypatrzyłęm cos takiego http://www.allegro.pl/item106303446_21_sam...ux_olsztyn.html

Tani i chyba dobry...

ASRock miał w tym modelu przebłysk i w tej cenie jest to najlepsze wyjście ;) Troche o nim możesz poczytać np. tu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bachus81

Athlon 3000+ - ok 400zł

mobo ASrock - ok 200zł

grafa Galaxy 7600GS DDR3 (OC obowiązkowe ;) ) ok 600zł

dysk 250GB - ok 350zł

zasilacz Forton/Chieftec - ok 100-150zł

ram 512MB - 150zł

razem niecałe 2k zł

co do twojej propozycji to Fortron jest już przestarzałą konstrukcją a GTO2 jest wydajniejsze od podkręconego 7600GS.

Dlatego ja proponuję:

Athlon 64 3000+ Box 415

Freezer 64 Pro 74

Biostar NF4ST-a9 (bardzo dobre oc jak za tą cenę) HT 300 mhz gwara 36 MSC !! 255 zł

512 DDR 2,5 CL 155 zł

Sapphire x800GTO2@x850XT (530/1060 mhz) 16 potoków BOX--->zmodowany i z gwarancją na stabilność moda 689 zł

Maxtor 250 GB SATA2 NCQ 16 MB Cache 339 zł

Zasilacz Tacens RADIX 410 W 18 dB cichy 129 zł

razem 2056 zł

ceny z www.bachcomp.pl

Ps. Testowałęm i Asrocka Duala i wyżej wymienionego Biostara. Biostar jest zdecydowanie lepszy moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do twojej propozycji to Fortron jest już przestarzałą konstrukcją a GTO2 jest wydajniejsze od podkręconego 7600GS.

Dlatego ja proponuję:

Athlon 64 3000+ Box 415

Freezer 64 Pro 74

Biostar NF4ST-a9 (bardzo dobre oc jak za tą cenę) HT 300 mhz gwara 36 MSC !! 255 zł

512 DDR 2,5 CL 155 zł

Sapphire x800GTO2@x850XT (530/1060 mhz) 16 potoków BOX--->zmodowany i z gwarancją na stabilność moda 689 zł

razem 2056 zł

ceny z www.bachcomp.pl

Ps. Testowałęm i Asrocka Duala i wyżej wymienionego Biostara. Biostar jest zdecydowanie lepszy moim zdaniem.

Co do ASRocka to opieram się na ogólnej opini o tej płycie (ale z tego co wyczytałem można na niej dojść do HT 350 więc nie wiem czy ten Biostar to taki dobry). Sry ale 7600GS od Galaxy kręci się do GT i wyżej, i jest dużo nowocześniejsza od GTO2 (i szybsza) a w dodatku kosztuje mniej.

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bachus81

Nie polecam Ci kart ATI do Counter-Strików, bo są one robione pod GeForce'y.

Drodzy forumowicze :wink:

Nie opieram się na papierowych testach, ale na własnych doświadczeniach.

Porównałem ostatnio wydajnościowo dwie grafy:

Szafirka x800GTO2 256DDR3/256 bity 16 potoczków i takty 530/1060 mgz. Jej maks to 550 i 1080 mhz-->inne chlodzenie.

Geforce 7600GT 256 DDR3/128 bity 12 potoków

we wszystkich testach wygrał....

ten przestarzały, waszym zdaniem, sprzęt Szafirek GTO2.

Na tym starociu możesz bez problemów grać w Call of duty 2 w 1280x1024 2x AA i Aniso ---> minimum 27 klatek

Na 7600GT w takich ustawieniach nie da sie grać

PS. Jak wolicie cudo 7600GS to mam Innowision 7600GS 256 DDR3 500/1400 mhz za 589 zł. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy forumowicze :wink:

Nie opieram się na papierowych testach, ale na własnych doświadczeniach.

Porównałem ostatnio wydajnościowo dwie grafy:

Szafirka x800GTO2 256DDR3/256 bity 16 potoczków i takty 530/1060 mgz. Jej maks to 550 i 1080 mhz-->inne chlodzenie.

Geforce 7600GT 256 DDR3/128 bity 12 potoków

we wszystkich testach wygrał....

ten przestarzały, waszym zdaniem, sprzęt Szafirek GTO2.

Na tym starociu możesz bez problemów grać w Call of duty 2 w 1280x1024 2x AA i Aniso ---> minimum 27 klatek

Na 7600GT w takich ustawieniach nie da sie grać

PS. Jak wolicie cudo 7600GS to mam Innowision 7600GS 256 DDR3 500/1400 mhz za 589 zł. B)

Widze że kolega jest zwolennikime potoków i ciągłego wywyższania 256bitów - MHz swoje robią + nowoszesna architektura (więcej info w odpowiednim dziale)

Wiedziałem że tak będzie więc:

raz

dwa

trzy

W dodatku do kupienia z cichym chłodzeniem click a nie suszarką jak Radek.

PS:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

To tak odnośnie "komfortu" grania w CoD2 na Radku

EOT

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bachus81

Widze że kolega jest zwolennikime potoków i ciągłego wywyższania 256bitów - MHz swoje robią + nowoszesna architektura (więcej info w odpowiednim dziale)

Wiedziałem że tak będzie więc:

raz

dwa

trzy

W dodatku do kupienia z cichym chłodzeniem click a nie suszarką jak Radek.

PS:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

To tak odnośnie "komfortu" grania w CoD2 na Radku

EOT

Pracujesz w tym sklepie??

Chyba tak. Mi tam wisi kto co kupi. Ja grałem w tą gierkę ładnych kilka dni i wiem swoje. 7600GT nie ma szans.

A te twoje testy są bardzo mało wiarygodne. Nie pisałbym tego wszystkiego gdybym osobiście tego nie sprawdził.

Ps. Ten galaxy to nie wiem czy takie cudo. Ma pamięci 2.0. A jak każdy znawca wie te pamiątki są słąbe do OC i nie dojdą za zadne skarby do 1400 mhz. Więc ten wspaniały galaxy, którego lansujesz nigdy nie będzie prawdziwym 7600GT o którym pisalem. Co innego Innovision. On ma pamięci 1,2 ns i w standardzie 500/1400 mhz.

GTO2 kładzie te 128 bitowce na łopatki a co do przestarzałej architektury to jest to jakiś argument choć w grach liczy się na 1 miejscu wydajność.

Jak ktoś mi nie wierzy zapraszam do sklepu:

http://bachcomp.pl/index.php?action=contact

Edytowane przez bachus81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tak. Mi tam wisi kto co kupi. Ja grałem w tą gierkę ładnych kilka dni i wiem swoje. 7600GT nie ma szans.

A te twoje testy są bardzo mało wiarygodne. Nie pisałbym tego wszystkiego gdybym osobiście tego nie sprawdził.

Ps. Ten galaxy to nie wiem czy takie cudo. Ma pamięci 2.0. A jak każdy znawca wie te pamiątki są słąbe do OC i nie dojdą za zadne skarby do 1400 mhz. Więc ten wspaniały galaxy, którego lansujesz nigdy nie będzie prawdziwym 7600GT o którym pisalem. Co innego Innovision. On ma pamięci 1,2 ns i w standardzie 500/1400 mhz.

GTO2 kładzie te 128 bitowce na łopatki a co do przestarzałej architektury to jest to jakiś argument choć w grach liczy się na 1 miejscu wydajność.

BZDURY piszesz takie ze az sie czytac nie chce.

Ja mam Galaxy z pamieciami 2ns. i leca 1450 bez zadnych artow.

GTO2 w tej chwili jest dobra karta ale gorsza od Galaxy 7600GS po oc.

PS. Mialem i mam oby dwie karty B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podałem pierwszą lepszą aukcje to odrazu musze tam pracować :lol2:

podkręcanie na pclab pamięci 2.0

A gto owszem jest wydajne w grach które już wyszły i które są aktualnie ale przyszłości to to raczej nie ma.

Z mojej strony koniec

PS: Zdjęć nie cytujemy :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Bardziej byłbym za Radeonem poneważ Hl2 był robiony pod Radeony i czytając testy widziałem sporą różnice między Nvdią Tyle że wydwać 700zł na karte to troche za dużo myśle ze 500zł (maks 600) to wszystko co moge dać za grafe. Co polecicie w tym przedziale cenowym z radeonów?

p.s Css wymaga lepszego proca, grafika niemusi być jakaś strasznie wypasiona ;) Tylko w tej grze potrzebuje miec duzo fps! reszta mi wisi i powiewa ponieważ wyrosłem już z Singler Playerow ;] pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bachus81

Athlon 64 3000+ Box 415

Freezer 64 Pro 74

512 DDR 2,5 CL 155 zł

Innovision 7600GS 256 DDR3 500/1400 mhz Box 589 zł

cenka

1956 zł

styknie ci jeszcze na bardzo dobre chlodzenie Pentagram x70AL+ B)

Edytowane przez bachus81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon 64 3000+ Box 415

Freezer 64 Pro 74

512 DDR 2,5 CL 155 zł

Innovision 7600GS 256 DDR3 500/1400 mhz Box 589 zł

cenka

1956 zł

styknie ci jeszcze na bardzo dobre chlodzenie Pentagram x70AL+ B)

IMHO ten Biostar to niesprawdzony wynalazek a ASRock jest sprawdzony "w boju". Dodatkowo zasilacz do wymiany np. na ten click (tańszy i mocniejszy, dwie linie +12V). A co do grafy to linka już podałem - nie będzie musiał kupować pentagrama :rolleyes: A za zaoszczędzoną kase dokupi 512MB (1GB to teraz standard)

OT

@bachus81 zaczynam podejrzewać że pracujesz w tym sklepie (http://bachcomp.pl/). A jak wiadomo " Każda pliszka swój ogon chwali" :wink:

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bachus81

IMHO ten Biostar to niesprawdzony wynalazek a ASRock jest sprawdzony "w boju". Dodatkowo zasilacz do wymiany np. na ten click (tańszy i mocniejszy, dwie linie +12V). A co do grafy to linka już podałem - nie będzie musiał kupować pentagrama :rolleyes: A za zaoszczędzoną kase dokupi 512MB (1GB to teraz standard)

OT

@bachus81 zaczynam podejrzewać że pracujesz w tym sklepie (http://bachcomp.pl/). A jak wiadomo " Każda pliszka swój ogon chwali" :wink:

EOT

To że Ty nie masz pojęcia o tym biostarze nie znaczy że ja go nie mam. Test tej mobo jest na egiełda.pl

Co do zasiłki to nie znam zasiłki która miałaby tak korzystny stosunek ceny do jakości. Przecież kolega prosił o części za około 2000 zł, a ta zasiłka ciągnie spokojnie x1900XTX i nie jest głośna.

Co do grafy to:

Każdy rozsądnie myślący człowiek wie że

500 mhz rdzeń i 1400 mhz pamięci 1,2 Ns są zdecydowanie lepszym wyborem od

500 mhz i tylko 1000 mhz 2.0 ns

Powiedziałem co myślę. To co kolega kupi i od kogo to jego sprawa. Życzę założycielowi tematu owocnych zakupów. :D

Amenus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd ty wziaęs ten zasilacz pierwsze słysze moze jakies testy bo raczej dziwny wynalazek.

Odnośnie dysku ja brałbym seagete bo ma 5lat gwary ewentualnie samsung

7600gs od galaxy takty 500/1400 tylko trudno takiego dorwac ale jakbym kupowal to bym poszukał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że Ty nie masz pojęcia o tym biostarze nie znaczy że ja go nie mam. Test tej mobo jest na egiełda.pl

Co do zasiłki to nie znam zasiłki która miałaby tak korzystny stosunek ceny do jakości. Przecież kolega prosił o części za około 2000 zł, a ta zasiłka ciągnie spokojnie x1900XTX i nie jest głośna.

Co do grafy to:

Każdy rozsądnie myślący człowiek wie że

500 mhz rdzeń i 1400 mhz pamięci 1,2 Ns są zdecydowanie lepszym wyborem od

500 mhz i tylko 1000 mhz 2.0 ns

Powiedziałem co myślę. To co kolega kupi i od kogo to jego sprawa. Życzę założycielowi tematu owocnych zakupów. :D

Amenus.

No to powodzenia na dłuższą mete podpinać X1900XTX do tego Tecensa (jeszcze dodatkowo jakiś pentium).

"Co do zasiłki to nie znam zasiłki która miałaby tak korzystny stosunek ceny do jakości" - a to ciekawe bo ta co podałem jest:

1) tańsza - nawet za 99zł click

2) mocniejsza (2 linie 12V 18 i 16A vs jedna w Tecens'ie 17A - nie tylko Waty sie liczą)

Jeśli chodzi o grafe to już zależy co kto lubi - ak chce mieć 2 klatki więcej to kupi grafe z pamięciami 1,2 (@ ok 1600MHz) a jak bedzie chciał cisze bez dodatkowych opłat to kupi Galaxy z pamięciami 2.0ns (@ ok 1400MHz)

Co do płyty - test biostara - polecam przeczytać podsumowanie :lol2:. Dodatkowo max HTT 270 i kiepskie podkręcanie - ASRock robi bez problemów HTT 300-350. Jak kupujący jest zainteresowany to więcej info w tym topicu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to powodzenia na dłuższą mete podpinać X1900XTX do tego Tecensa (jeszcze dodatkowo jakiś pentium).

"Co do zasiłki to nie znam zasiłki która miałaby tak korzystny stosunek ceny do jakości" - a to ciekawe bo ta co podałem jest:

1) tańsza - nawet za 99zł click

2) mocniejsza (2 linie 12V 18 i 16A vs jedna w Tecens'ie 17A - nie tylko Waty sie liczą)

Jeśli chodzi o grafe to już zależy co kto lubi - ak chce mieć 2 klatki więcej to kupi grafe z pamięciami 1,2 (@ ok 1600MHz) a jak bedzie chciał cisze bez dodatkowych opłat to kupi Galaxy z pamięciami 2.0ns (@ ok 1400MHz)

Co do płyty - test biostara - polecam przeczytać podsumowanie :lol2:. Dodatkowo max HTT 270 i kiepskie podkręcanie - ASRock robi bez problemów HTT 300-350. Jak kupujący jest zainteresowany to więcej info w tym topicu.

I po co się kłócisz? bachus81 i tak wie lepiej :mur: , spojz na jego sygnature, ja po temacie z zasilaczem w ktorym polecał FEEL 350 zwątpiłem w jego umiejętności.... i tyle na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bachus81

I po co się kłócisz? bachus81 i tak wie lepiej :mur: , spojz na jego sygnature, ja po temacie z zasilaczem w ktorym polecał FEEL 350 zwątpiłem w jego umiejętności.... i tyle na ten temat.

słuchaj czlowieku pokaż mi gdzie polecilem Feela 350 ??

pisalem tylko że jego konfig 100% pociągnie Feel 350 W

Na Feelu latal u mnie taki sprzęt:

Pentium4 3700 mhz 2 MB Caches775

Asus P5LD2

1 GB DDR2 Twinmosy @600 mhz

Geforce 7900GT 256 DDR3 @ 530/1600 mhz

i wsio dzialało oki. Tylko przy graniu Feelek hałąsował za bardzo jak na mój gust.

Oczywiście piszę tu o najnowszych, poprawionych Feelach.

co do podpisu to są żarty. Codziennie składamy i tuningujemy sporo sprzętu, sporo też testujemy więc piszę swoje opinie odnośnie sprzętu.

Co do nieznanych i niedocenianych Tacensów to jest to nowa na polskim rynku marka , która ma szansę zdobyć uznanie.

Test Tacensa

http://zenfist.pl/pID/265.htm

Ja też testuję te zasiłki i zgadzam się z Zenfistem w 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi