tytuz Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Witam, zamierzam kupic sobie hub USB aby podlaczyc wszystko do niego a nastepnie huba podlaczyc do swojego lapka. Chcialbym w domu miec zajety tylko jeden port usb aby zmniejszyc ilosc kabli wokol komputera. Na poczatek zamierzam podlaczyc tylko mysz oraz klawiature, wydaje mi sie ze z tym nie bedzie problemu. Planuje takze zakup karty muzycznej aby podlaczyc swoj zestaw 5.1, najprawdopodobniej bedzie to karta na USB (zapewne audigy 2 NX lub live 24 bit). Stad pytanie, czy ktos z Was probowal takiej konfiguracji? Hub + mysz + klawiatura + karta muzyczna, i to wszystko podpiete jednym kablem USB do lapa? Jak myslicie, pociagnie? Znalazlem takie ciekawe huby na allegro: Hub 1 oraz Hub 2 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 IMO uciągnie, jak dasz to dodatkowe zasilanie. Nie wiem jak z tą kartą muzyczną, ale dopóki używam na hubie myszki, pendrive itp, to działa spoko, jak próbuje dysk dołączyc, to prosi o więcej mocy :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) Ja bym raczej bez dodatkowego zasialania huba nie podchodził :wink: Działać zapewne będzie, ale z zasilaczem stabilniej. Edytowane 7 Czerwca 2006 przez L.Asten Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 przez usb2.0 sa zasilane dyski 2.5 calowe a wy chcecie do karty muzycznej i klawiaury zasilanie ? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 przez usb2.0 sa zasilane dyski 2.5 calowe a wy chcecie do karty muzycznej i klawiaury zasilanie ? :lol2:klawiatura i mysz to żaden problem, natomiast ww. + karta na pasywnym hubie może nie działać poprawnie. Gdzieś czytałem że Audigy pobiera około 1500mA a max wydajność portu USB wg. specyfikacji to 500mA(oczywiście wszystko zależy de facto od płyty/komponentów) z tym że Audigy 2NX ma osobny zasilacz więc tu problem odpada, natomiast Live!24 nie ma i tu już może być problem przy pasywnych hubach :-| btw. dyski wcinają jakieś 200mA a i tak niektóre w razie czego mają zewnetrzne zasilanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devdd Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 ja rozwiazalem to inaczej... troche z musu, poniewaz w t21 jest tylko usb 1.1, mianowicie kupilem cardbusa usb2.0 z 4 portami w tym 5 jako dodatkowe zasilanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picior Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zawsze można dolożyć hubik pod PCMCIA...nic nie bedzie wystawało. Nie orientuje sie natomiast jaki jest max prąd dla PCMCIA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) będzie spoko dopuki nie podłączysz dysku twardego - 2,5 powinno byc dobrze ale z 3,5 to bym uwazal i jak podłącał to dopiero powystartowaniu sysemu - czytałem jakis czas temu ze to jest wlasnie najbardizej newralgiczny moment nie dosc ze system pobiera duzo prądu to jescze ruszający dysk twardy moze spowodowac pzepalenie się płyty głównej a w najlepszym przypadku uwalenie portu usb. oczywiscie problemy te nie dotyczą huba z własnym zasilaniem i bezpiecznikami Pozdrawiam Edytowane 7 Czerwca 2006 przez BuBu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) będzie spoko dopuki nie podłączysz dysku twardego - 2,5 powinno byc dobrze ale z 3,5 to bym uwazal i jak podłącał to dopiero powystartowaniu sysemu - czytałem jakis czas temu ze to jest wlasnie najbardizej newralgiczny moment nie dosc ze system pobiera duzo prądu to jescze ruszający dysk twardy moze spowodowac pzepalenie się płyty głównej a w najlepszym przypadku uwalenie portu usb. oczywiscie problemy te nie dotyczą huba z własnym zasilaniem i bezpiecznikami Pozdrawiam Widziałeś Ty kiedyś dysk 3.5” na USB bez własnego zasilacza? Raczej nie, bo po prostu ich niema. Czyli o czym był ten wywód? 1 port USB 2.0 ma zasilanie 500mA, do tego portu możesz podpiąć jeden dysk 2.5” bo będzie je w pewni obciążał. Hub z aktywnym zasilaczem też ma przewidziane 500mA na port. Pasywny zasilacz nadaje się tylko jeśli korzystamy z urządzeń z dodatkowym zasilaniem. ps. pcmcia i jego zasilanie http://www.pcmcia.org/pccard.htm Edytowane 7 Czerwca 2006 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picior Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Dzieki za uzupełnienie moich informacji :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 będzie spoko dopuki nie podłączysz dysku twardego - 2,5 powinno byc dobrze ale z 3,5 to bym uwazal i jak podłącał to dopiero powystartowaniu sysemu - czytałem jakis czas temu ze to jest wlasnie najbardizej newralgiczny moment nie dosc ze system pobiera duzo prądu to jescze ruszający dysk twardy moze spowodowac pzepalenie się płyty głównej a w najlepszym przypadku uwalenie portu usb. oczywiscie problemy te nie dotyczą huba z własnym zasilaniem i bezpiecznikami Pozdrawiam Loozy.. U mni ciagnie dwa HDD czasami, myszke i Bluetootha... Nie ma zadnych problemow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 (edytowane) To ja znowu pobawie sie w górnika i odkopie temat... No wiec zaczynam ( wiem ze nie powinno zaczynac sie zdania od wiec ale tak juz zaczalem :P )... Chodze sobie ostatnio po allegro i szukam hub-a USB 2.0... Tylko tego jest tak duzo ze ciezko sobie wybrac porzadnego HUB-a... Od HUB-a wymagam przede wszystkim predkosci transferu danych poniewaz do tego hub-a bedzie podlaczany dysk przenosny 2,5" ( do laptopa ) oraz dysk 3,5" ( ktory mi bedzie sluzyl do przechowywania moich plikow - mp3 , filmy , itp.) ... Skoro bedzie podlaczany dysk 2,5" to bedzie tez potrzebne zasilanie zewnetrzne czyli odrzucam wszystkie HUB-y USB pasywne na starcie... Zostaja tylko aktywne. Ale tego i tak jest duzo... Mam do wyboru takie: 1. http://allegro.pl/item116561150_aktywny_hu...omson_hit_.html 2. http://allegro.pl/item117117178_hub_2_0_ak...ze_dziala_.html 3. http://allegro.pl/item115946262_hub_7_port...cznie_nowy.html - ale ten niepodoba mi sie ze wzgledu na transfer max 12 Kb/s 4. http://allegro.pl/item117434281_hub_swieca...w_zasilacz.html - a ten bedzie chyba troszke przesadnie swiecil w nocy i bedzie przeszkadzac... 5. http://allegro.pl/item116180176_aluminiowy...y_zasilacz.html 6. http://allegro.pl/item116503510_hub_usb_2_...y_fv_od_ss.html Czy ktos posiada ktorychs z tych hub-ow i moze go polecic ? Jak z predkosciami ? Bo na tym mi zalezy najbardziej ( 2 dyski np beda podlaczone w jednym czasie )... Edytowane 30 Lipca 2006 przez tazikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 bez zasilacza nie ma co sie bawic :) ja uzywam osobiscie: DUB-H4 http://www.dlink.pl/?go=gNTyP9CgrdFOIC4ASt...6XgLEwXt+Pbag== jest jeszcze 7portowy: http://www.dlink.pl/?go=gNTyP9CgrdFOIC4ASt...6XgLEwXt+Pbag== polecam cos takiego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Jak z transferem w takim czyms ? Podlaczasz pod to moze dysk twardy przenosny albo pendrive'a ? I wyciaga max transferu jaki moze dac port ? czyli te 480 ( teoretyczne ) - jakies 130 ( roznica miedzy rzeczywistoscia a teoretyka ) ?? Czyli jakies ok 45 MB/s ? Wyciagasz tyle na tym HUB'ie ? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 jest to USB 2.0 transfery w rzeczywistosci ok. 3/4 niz normalnie podlaczone do portu USB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 A jak z cena ? Bo na allegro jest tylko jeden za 41 zł. Troszke duzo, bo np tego Thompsona moge miec za 32 z przesylka... Albo ten ktorego oznaczylem "2" to mi sie akurat podoba , taki maly , tylko nie wiem jak to bedzie z transferem... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...