Skocz do zawartości
Plotek

2 Pc Pod Jedno Lacze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. W tej dziedzinie jestem zupelnie zielony. Mam dwa komputery w domu. Po zakupie nowszego napisalem emaila, aby uslugodawca sieci osiedlowej dodal numery z nowszej sieciowki. Wszystko dzialalo poprawnie. Internet dzialal w dwoch kompach, ale na przemian. Nie moge podlaczyc dwoch na raz. Przy podlaczeniu drugiego kompa do rozgaleziacza w jednym wyskakiwalo "Kabel sieciowy odlaczony". I teraz pytanie: Co nalezy kupic? Kumpel mi podpowiada ze router. Chcialbym zeby podczas pracy jednego kompa cala przepustowosc szla na niego,a podczas pracy dwoch komputerow dzielila sie na dwa. Czy ten bylby dobry http://allegro.pl/item107473910_dlink_di_6...wa_vat_gwa.html ? Chodzi mi o dosyc nie drogi.

Pozdriawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mogę polecić ASMAX BR 604 - używam od października 2005 i chodzi 24/7 od tamtego czasu, rozdzielam nim łącze na 3 komputery i nigdy żadnej zwiechy czy czegoś w tym stylu, prosta konfiguracja opisana krok po kroku w instrukcji, wszystko działa naprawde super :) polecam

Pozdrawiam

Edytowane przez Horgrim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To byla taka kosteczka z dwoma wyjsciami i jednym wejsciem :-P . Nic skomplikownego :D . Dziekuje Wam za rade co do routera :wink: Mam pytanie: Na jakiej to zasadzie dziala z tym dzieleniem lacza. Aktualnie mam lacze 192. Przy pracy dwoch komputerow bede mial na kazdym z nich po 96,a gdy wlaczony bedzie jeden to spowrotem bede mial 192 :-P ? Sorka, mowilem ze nie znam sie na tych rzeczach :?

Pozdro!

Edytowane przez Plotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale problem. Dzwonisz do typkow co u nich masz sieć. Niech ci podciągną drugi kabel. A jak nie to niech ci rozparują kabel tak aby każdy komp chodził na innym porcie w switchu. 4 żyły są używane 4 nie na jednym kablu spokojnie odpalisz dwa kompy. Potem wystarczy w domu rozparować kabel wpiąć sie w 4 nie używane żyły i masz net na 2 kompy bez kupowania routeka czy też switcha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale problem. Dzwonisz do typkow co u nich masz sieć. Niech ci podciągną drugi kabel. A jak nie to niech ci rozparują kabel tak aby każdy komp chodził na innym porcie w switchu. 4 żyły są używane 4 nie na jednym kablu spokojnie odpalisz dwa kompy. Potem wystarczy w domu rozparować kabel wpiąć sie w 4 nie używane żyły i masz net na 2 kompy bez kupowania routeka czy też switcha.

za takie uslugi zwykle sie placi...

przy 1 kompie wlaczony bedziesz mial full speed !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz płaci sie to norma no chyba że kolega chce ich okradać i na stałe wpiąć 2 komp bez ich wiedzy.

A jak chce podzielic jeden abonament na 2 kompy to tylko routerek.

Sądze że nie powinno być problemu jak sobie kupi router. Poda im mack routerka albo sobie zmieni a potem tylko podzieli to co idze od jego isp na 2 kompy i po zawodach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz płaci sie to norma no chyba że kolega chce ich okradać i na stałe wpiąć 2 komp bez ich wiedzy.

A jak chce podzielic jeden abonament na 2 kompy to tylko routerek.

Sądze że nie powinno być problemu jak sobie kupi router. Poda im mack routerka albo sobie zmieni a potem tylko podzieli to co idze od jego isp na 2 kompy i po zawodach.

1. Od razu "okradać"? Przecież można nawet 100 kompów podpiąć a z punktu widzenia administratora i sieci prawie nic się nie zmieni, bo jeśli admin jest mądry, to ma limit transferu (a czasami także połączeń) na osobę.

2. Rozdzielić można spokojnie przez "Udostępnienie połączenia internetowego". Wystarczy mieć drugą kartę sieciową w kompie z Netem i odpowiednio to ustawić.

3. W skrajnych wypadkach można pokusić się o zdalny pulpit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale admin nie zawsze jest rozgarnięty i nie zawsze cokolwiek mu się chce. W jednej dużej sieci która sprzedaje u nas neta można wpiąć co sie chce i o dziwo dostaniemy adresik i net smiga istna paranoja.

Wiem ze opcji jest kilka na dzielenie neta ale weź to powiedz temu z 1 postu i tak wytłumacz zeby sobie poradził i ustawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale admin nie zawsze jest rozgarnięty i nie zawsze cokolwiek mu się chce. W jednej dużej sieci która sprzedaje u nas neta można wpiąć co sie chce i o dziwo dostaniemy adresik i net smiga istna paranoja.

Z jednej strony super, bo chętnie bym znalazł taką sieć w moim zasięgu. Z drugiej strony wepnie sie kilku takich narwańców, zapuści osiołki i posprzątane ;)

Wiem ze opcji jest kilka na dzielenie neta ale weź to powiedz temu z 1 postu i tak wytłumacz zeby sobie poradził i ustawił.

Powalający tekst ;)

Tłumaczenie to może być problem, bo o tej porze pisanie arta i grzebanie po opcjach w poszukiwaniu dokładnych nazw może być męczące. Dlatego zdam się na inteligencję autora tematu i polecę mu przeszukać forum oraz Sieć pod kątem haseł "dzielenie łącza", "udostępnienie połączenia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To byla taka kosteczka z dwoma wyjsciami i jednym wejsciem :-P . Nic skomplikownego :D .

Nie no masakra. To nie prąd z gniazdka żebyś sobie go tak rozdzielał.

A jak rozdzielić? To już praktycznie powiedziano wyżej. Czyli:

1- Zakup switcha i poproszenie admina o jeszcze jeden IP,

2- Zakup routera i bez pytania admina,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje Wam :wink: . Mysle ze jakos to bedzie :)

Jeszcze od czegos glowe mam. Edytowane przez Plotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nie chciałem otwierać nowego tematu więc skorzystam z tego.

Mam taki problem: mam internet z kablówki i łącze się przez specjalny modem (do modemu idzie koncentryk, z modemu do kompa idzie skrętka lub ewentualnie kabel USB). Wszystko było ok dopóki nie kupiłem drugiego kompa ponieważ chcialbym rozdzielić lącze na obydwa kompy (tak żeby net działał w 2 nawet jak 1 komp jest wyłączony). Z tego co wyczytałem jedyną opcją (bez pytania admina) jest zakup routera (zastanawiałem się nad ASMAX BR-604 - nie wiem czy to dobry wybór)

Teraz do rzeczy: jak już kupię ten router to będę go musial podłączyć jakoś. Jak się domyślam skrętka (z modemu) pójdzie na router a z routera na 2 komputery ? Czy to wszystko czy potrzebne jest jeszcze jakieś dodatkowe oprogramowanie?

Czy ten router - ASMAX BR-604 - to dobre wyjście, a czy może są jakieś dobre i tańsze?

Pozdrawiam,

Dave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadnego zewnetrznego softu nie potrzeba

jesli chodzi o sprzet to kazdy ma inne doswiadczenia i preferencje

ale...

od lat dobry standard reprezentuja Linksys i D-Link

raczej kieruj sie cena, jesli nie masz duzych wymagan jesli chodzi o mozliwosci konfiguracji

do domu mozesz zapodac: D-Link 604, Asus RX3041, Linksys ( najtanszy jaki znajdziesz :P )

Edytowane przez avecezary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy żeby był mało awaryjny i tani (chodzi tylko o zastosowanie domowe - 2 kompy)

http://allegro.pl/item107240379_cisco_link...h_x4_fv_gw.html - takie coś może być

Tak sie zastanawiam i chyba jednak wezme tego ASMAXa BR-604 skoro jest on drozszy o 20zł tylko od najtanszego routera jaki znalazłem

Edytowane przez G-Dave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi