Skocz do zawartości
neomagnet

Krawędzie Plexy

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

zamierzam wykonac modzik obudowy i większośc jest juz gotowa, pozostał mi jedynie front budy. Zamierzam wyrzucic orginalny i wstawic tam zmatowioną plexe 8mm i mam pytanie czy mozna jakos zaokrąglic jej krawędzie, bo niezbyt ciekawie to wygląda. Myślałem zeby szlifierką ale nie weim czy pleksa przez to nie pęknie. Znacie jakies proste domowe sposoby??

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie mowil, ze bedzie lekko :wink:

Wszystko zalezy jaki ma byc promien zaokraglenia... jak duzy to wiadomo, ze na poczatku przydal by sie jakis grubszy pilnik, a dopiero na koncu papierem.

Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh.. kup sobie takie krążki z papierem ściernym na wiertarkę i szlifuj.. a jak nie masz wprawy... weź pilnik tylko PILNIK a nie jakiś pilniczek malutki..zaokrąglenie plexi zajmie Ci 20 minut max... No a żeby ładnie wyglądało to jeszcze tak troche polerowania papierem drobnym a na koniec filc + pasta polerska + wiertarka.... i jedziesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie też podłącze z pytaniem bo sporo wiem o plexi a nie mam wogule doswiadczenia :P

Czy filc + pasta polerska + wiertarka wystarcza aby wypolerować kanty plexi tak aby byłyprzezroczyste ? Chodzi mi o to jak uzyskać po szlifowaniu cięciu efeket nowości czyli ładne przeswitujące kanty bez drapan itp.

Nie wiem czy dobrze pamietam ale to chyba był jakiś specjalny środek do tego celu, tylko nie pamietam jaki, a może i jednak źle pamiętam?

Podpowiedzcie mi :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy filc + pasta polerska + wiertarka wystarcza aby wypolerować kanty plexi tak aby byłyprzezroczyste ? Chodzi mi o to jak uzyskać po szlifowaniu cięciu efeket nowości czyli ładne przeswitujące kanty bez drapan itp.

Jest pare sposobow; chyba najprosciej mechanicznie przy uzyciu pasty... wczesniej oczywiscie pozbyc sie rys papierami sciernymi (wodnymi) i na koniec pasta polerska (zwykla "zielona" albo popularna "tempo" sie tez nadaje).

Z innych metod:

- polerowanie termicze

- termiczne bezogniowe

- laserowe

- diamentowe; etc :wink:

Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NeoMagNeT- lakier bezbarwny na plekse :blink: ? nie bardzo widze sens w takiej "operacji" :)

Maxen- pasta polerska to "element wykanczajacy". jesli krwaedzie maja glebokie rysy to wiadomo ze nie bedziesz tego rownal filcem i pasta bo bedzie to trwalo wieki a na dodatek nie bedziesz mial rownej powierzchni tylko fale Dunaju :wink: najpierw rownasz kant papierem (grube ziarno), pozniej juz jakims delikatniejszym np 1000 albo 800. i dopiero wtedy jak nie masz juz glebokich rys bierzesz w obroty filc i paste ;) jesli chcesz miec idealnie plaskie kanty i prostopadle do powierzchni bokow to polecam plekse zcisnac dwoma katownikami tak aby pleksa wystawala z katownikow (minimalnie) i wtedy na deseczke naciagasz papier scierny i jezdziesz po katownikach i pleksie. troche to zamotalem, lepiej by bylo gdybym mial jakies fotki ale w koncu forumowicze purepc sa inteligentni i beda wiedziec o co mi chodzi :rolleyes: ja wlasnie robie rezerwuar z pleksy i tez sie morduje z krawedziami

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NeoMagNeT- lakier bezbarwny na plekse :blink: ? nie bardzo widze sens w takiej "operacji" :)

No wiesz, nie znam się az tak bardzo, chodziło mi o to czy mozna jakos plekse zabezpieczyc przed porysowaniem, bo mam młodszego brata który lubi niszczyc i rozwalac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdy nie kladz lakieru bezbarwnego na plexy rozpuszczalnik moze je zepsuc.

co do polerowania to polecam uzyc paste polerska. jesli nie maasz doswiadczenia z plexy nawet nie zabieraj sie za polerke termiczna bo zepsujesz. z polerowaniem termicznym jest tak jak ze spawaniem, nie da sie tego nauczyc czytajac porady/ksiazki/artykuly.

edit:

moze ktos z was polimeryzowal plexy? http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=14

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz, nie znam się az tak bardzo, chodziło mi o to czy mozna jakos plekse zabezpieczyc przed porysowaniem, bo mam młodszego brata który lubi niszczyc i rozwalac.

Najlepiej taką folię do szyb (np do przyciemniania, choć są też przeźroczyste "antywłamaniowe"), jak byś miał niedaleko do jakiegoż tuning garażu co takie zakłada to dali by ci jakieś skrawki za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CarsonPoland dziekuje że powiedziałeś mi wszyscy co i jak z każdym szczegółem, przez chwile poczułem sie jak totalne beztalencie jakbym nie widział plexi na oczy a głowy uzywał tylko do noszenia czapki zimie :lol2:

Na obróbe to ja sie znam tylko chodzi mi o efekt końcowy, nie myslałem ze pastą polerską da sie krawedz zmatowniową papierem wodnym przywrucić w taki stan że jest przezroczysta znowu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi