slawko Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Witam, chciałem powiedzieć dwa słowa na temat artykułów zamieszanych na stronie głównej. Szanowni Autorzy, jeśli używacie obcych jednostek, nie będących oficjalnymi jednostkami używanymi w naszym zwariowanym państwie to bardzo proszę o zadanie sobie odrobiny trudu i przeliczenie ich na nasze odpowiedniki (oczywiscie najlepiej SI). Ja wiem, ze to wszystko jest kopiowane/tłumaczone z innych źródeł (np anglojęzycznych) i ich autorzy uzywają barbarzyńskich jednostek ale skoro powszechnie wiadomo, że duża część Polaków ma problem z czytaniem ze zrozumieniem, to zapewne jeszcze większy ich odsetek skapituluje widząc trochę bardziej egzotyczne jednostki. O co chodzi... http://www.purepc.pl/node/165 "(...) taktowanie takie uzyskano przy temperaturze, uwaga ! minus 451 stopni Fahrenheit'a." ile to jest u licha -451F? Najlepiej by było gdyby autor przeliczyl to na stopnie kelwina, no w ostatecznosci celsjusza. Hej, może to się wydaje głupie, powiecie, że każdy może sobie to przeliczyć, ale po co? Dla mnie w tej chwili ta wartość jest totalnie abstrakcyjna i tak naprawdę całe zdanie staje się zupełnie bezużyteczne, bo nie wiem jak daleko to jest od zera absolutnego. :( pozdrawiam serdecznie Slawek Edytowane 20 Czerwca 2006 przez slawko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Kolega chyba z postawowki i fizyki jeszcze nie mial :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Nie wszyscy muszą wiedzieć że to około 4K. Ale podając wprost 4K to każdy ma wrażenie niezwykłej bliskości do zera absolutnego oraz dosyć daleką odległość od temperatury standardowej (normalnej) czyli 293,15K ;) Dlatego zgadzam się z autorem że podanie tej temperatury w "cywilizowanych" jednostkach spowoduje spotęgowanie tego osiągnięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Kolega chyba z postawowki i fizyki jeszcze nie mial :wink: Kolega zgubił sens... chodzi o to, że tak naprawdę to nie jest wielkim problemem dla czytelnika żeby sobie znaleźć jakiś kalkulator jednostek i to przeliczyć (bo nie wierzę, że dużo jest ludzi, którzy to w pamięci zrobią), ale chodzi o fakt, żeby zupełnie oszczędzić czytelnikom tej operacji. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Kolega zgubił sens... chodzi o to, że tak naprawdę to nie jest wielkim problemem dla czytelnika żeby sobie znaleźć jakiś kalkulator jednostek i to przeliczyć (bo nie wierzę, że dużo jest ludzi, którzy to w pamięci zrobią), ale chodzi o fakt, żeby zupełnie oszczędzić czytelnikom tej operacji. :) Ja się mogę pod tym wszystkimi ręcami podpisać :] W sumie niby proste w gógló wpisać 451 Fahrenheit, ale czas- rzecz bezcenna ;) W sumie z Kelvinami nie byłoby problemów... a można nawet napisać bardziej obrazowo: "taktowanie takie uzyskano przy temperaturze, trzymajcie się krzeseł! Zaledwie czterech stopni powyżej zera absolutnego!" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 dokladnie, pierwse co jak przeczytalem tego niusa to mi sie skojarzylo, ze osoba ktora go dodała nawet nie miala checi zapisac tego "normlanie".... mi sie nie skojarzy to wogole z tak niska temperatura, musialbym sobie przeliczyc a wtedy szok wcale tai nie bedzie..... tak sie sklada ze slyszalem w radiu o tym troche wczesniej niz sie ukazalo na ppc, i czytalem o tym w necie, wiec mialem od razu infoi w ludzkiej mierze, wiec skojarzylo mi sie ze to ciekly hel, bo co innego. WE kazdym razie dobrze by bylo jakby takie jednostki byly przeliczane.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Dziękujemy bardzo za komentarz. Został przekazany redaktorom jako przykład faktycznie prostego, ale absolutnie zbędnego błędu który należy unikać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) marco: A było by możliwe, żeby autor jakiegokolwiek artykułu podpisywał sie pod nim? Oczywiście w przypadku newsa, źródło musi być, ale osoba, która go zamieściła na stronie mogła by podawać chociaż swój nick. Np. "Strona główna / Aktualności / Informacje Prasowe / 3GHz ? 4GHz ? hah, IBM ma 500GHz !!! dodane/napisane przez: XYZ" Jakoś nie lubie takiej anonimowości :) Edytowane 21 Czerwca 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 marco: A było by możliwe, żeby autor jakiegokolwiek artykułu podpisywał sie pod nim? Oczywiście w przypadku newsa, źródło musi być, ale osoba, która go zamieściła na stronie mogła by podawać chociaż swój nick. Np. "Strona główna / Aktualności / Informacje Prasowe / 3GHz ? 4GHz ? hah, IBM ma 500GHz !!! dodane/napisane przez: XYZ" Jakoś nie lubie takiej anonimowości :) podpis nie wnosi nic merytorycznego do newsa. zresztą są one często pracą zbiorową jak ten przykładowy o IBMie który był edytowany przez 3 osoby ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Nie wnosi nic merytorycznego, ale dzięki temu łatwiej się skontaktować z autorem, choćby po to, żeby poprawił jakiś błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) podpis nie wnosi nic merytorycznego do newsa. zresztą są one często pracą zbiorową jak ten przykładowy o IBMie który był edytowany przez 3 osoby ;)A jeżli jest pracą zbiorową, to można zawsze umieścić kilku autorów. I tak jak pisał Sysak13, IMHO pomoże to w kontakcji z w razie dostrzeżonego błędu. Edytowane 25 Czerwca 2006 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 cos mi sie zdaje, ze nazwy pierwiastkow sie z malej litery pisze (a jest "German" w srodku zdania). Poza tym wypadaloby przetlumaczyc (przynajmniej w jednym miejscu, bo mozna to uznac za nazwe wlasna) technologie "silicon germanium" na technologie krzemowo - germanowa (od razu bardziej zrozumiale) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...