Skocz do zawartości
WitekCz

4gb Ram = 3.5 Gb Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Poproszę linki do pamięci 512MB jednostronnych, które można kupić w sklepie

? lol ? :) sory nie czaje ? :)

W necie sklepu takiego nie znam bo nigdy takich podzespołów nie kupuje w sieci...

Ale jesli chce takie ramy to ide do sklepu u siebie w miescie i kupuje takie memki, ostatnio jakies 3 tygodnie temu kupowalem jedna kostke 512MB znajomemu, mogla byc byle jaka ale na "zaś" wziolem jednostronną.

Nie wiem dokladnie o co Ci chodzi, twierdzisz ze nie ma takich pamieci ?

A te z podpisu ? w moim kompie co siedzą to co ? :P

Dołączona grafika

A sory w sumie moge dac Ci link bo przeciez sklep w ktorym kupuje sprzet ma swoja stronke -

http://www.comp.lublin.pl/price.rb?id=PMKVRKHXAK21G

Jesli chodzi o opis sprzetu na tej stronie to lol ;) ale to nie jest wazne :D

P.S wlasnie na swojej fakturce zauwarzylem ze dają 3 lata gwary na te memki :)

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak próbowałem ( na pamięciach 320MB , 512MB i 1024 MB ) i zdecydowanie system chodzi żwawiej. Specjalnie dokupuję ram aby przy najnowszych gierkach wyłączyć VM bo poprostu winda ładuje do VM pliki nawet jak nie musi ... a one mają wpływ na prędkość systemu. I tak jak napisałem przy 2 GB nawet lamer się nie musi wahać ... bo nigdy nie wystąpi ( obecnie ) zółty wykrzyknik . Przy 4 no comment ... bo ... % ban

ps. wiesz jak teraz wygląda Twoja pamięć? Używasz mniej niż 33% a w pliku stronicowania ostro poupychane dane :lol:

ps. po wyłączeniu nie tylko lepiej chodzą gry ale nawet głupie przeglądanie plików

Lepiej ustawic w rejestrze windy od jakiej zajetosci ramu ma byc plik wymiany.

A co do 4gb widoczne jest calosc ale tak jak napisal kolega po wylaczeniu pliku wymiany.

Pzdr

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do WIN 2003 Serwer. Pewnie problem zastosowania 4G RAMu się sam rozwiąże. Spodziewam się trochę gimnastyki przy przerobieniu go na stację roboczą, ale wiem (z tego forum), że jest to do zrobienia. Pomysł z pamięciami jednostronnymi do duala (2x1GB) wydaje się być OK, ale jeszcze nie znalazłem takich modułów. Może zna ktoś jakiś link?

WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: :blink:

WitekCz

Nie podałeś konfiga

Zgaduję, że to jakieś AMD 64bit? s939? AM2? Poszukaj tematu o 4x512MB albo tematu o 4x1GB. Przy obsadzeniu czterech banków pamięci taktowanie jest obniżane z 400 na 333. To cecha kontrolera pamięci wbudowanego w procesor a nie pamięci czy płyty

Edit:

4*512: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=147020&hl=

4*1GB: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=174950&hl=

Nie wiem jak to możliwe, ale na moim A8N32-SLi domyślnie 4 kości taktują się na 200, po przełożeniu pamięci 3200 na 3500 na codzień jadę z htt/ram=217 i nic się nie krzaczy :))

Może to kwestia procesora, choć ten akurat był zupełnie normalny. :)

LLK są chyba jednak dwustronne, bo starsza moja mobo (GA-K8NXP-SLI) taktowała je na 333 a na 400 wszystko się kopalo.

A wracajć do tematu - kwestii widoczności 4GB - zalezy od płyty. W początkowych biosach do mojej aktualnej, miałem problem - SLI zjadało trochę ramu, w rezultacie miałem 3100 MB, późniejszy bios poprawił nieco do 3700 a teraz już pełne 4096. Oczywiście mowa o x64 bo x86 nie adresuje więcej niż ~3GB (pisze to niedokładnie, bo nie pamiętam, ale mniej :))

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WitekCz nie win 2003 server tylko windowsa x64 instaluj :) Co do obniżenie taktowania, możesz spróbowac podnieść nieco napięce dla procka (np o na poczatek 0,1V) i spróbowac wymuśić 400mhz na pamięciach. ustaw też na sztywno inne tamingi pamięci i CR na 2T.

Edytowane przez wisnia666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi