Skocz do zawartości
arthi

Restarty komputera i problem ale w czym??!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu do czasu zaraz jak wlacze komputer podczas ladowania systemu nastepuje restart i komp juz nie wstaje, kilka razy zdazylo sie to podczas zagladania do ustawien BIOS-u. Czasem, ostatnio dosc czesto gdy nacisne power niby lampka sie swieci, dysk i napedy odpowiadaja ale monitor nie zaskakuje i chyba nawet nie dochodzi do zaladowania systemu, tak jakby plyta dawala im napiecie i nic wiecej. Procesor (DURON 850) nie jest przetaktowany, zasilacz tez odpada (ENERMAX 350W)

Dodam jeszcze ze plyta to EPOX 8KTA3+Pro, moze to wina pamieci 256MB SDRAM, choc wedlug mnie to jest cos z plyta. Od pewnego czasu skacze mi napiecie na procesorze, gdy jest obciazony wynosi 1,60v czyli tyle ile powinno byc a gdy nie jest meczony to kazdy program monitorujacy wskazuje =+/- 1,62v

Prosze moze ktos z Was ma jakies sugestie propozycje, mozna spotkal sie z podobnym problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio jak zaglądałem do kompa z takimi objawami to okazało się, że albo złącze zasilania na płycie albo kabel zasilania są walnięte bo jak nimi poruszałem i docisnołem to komp ruszył.

POZDROWIENIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze te problemy zdazaja sie od przypadku do przypadku, i naprawde nie moze byc to wina zasilacza tez tak z pocztaku myslalem i kupilem tego ENERMAXA, jednak nic sie nie zmienilo a im blizej konca gwarancji na plyte (najbardziej podejrzana) tym czesciej wystepuja te auto-restarty.

Wiec czekam na wasze propozycje i opinie i prosze nie piszcie ze to cos z zasliaczem go wykluczylem na samym poczatku, predej jest to wina myszki niz tego zasilacza. Serio!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna i inne karty rozszerzen sa na 100% wsadzone dobrze wiec to raczej odpada, chyba oddam ta plyte do serwisu albo jeszcze jakim programem sprawdze ram, byc moze to on szwankuje.

Znacie jakis dobry ktory rzetelnie sprawdzi moj RAM???????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Ramu to raczej bym wykluczył jeśli nie masz żadnych błędów systemowych itp.

W 80% to Zasilacz :!: jeśli mówisz że nawet na nowym zasilaczu napięcie ci skacze to znaczy że możesz mieć spieprzony wtyk od zasilania na płycie albo sprzedali ci walnięty zasilacz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Ramu to raczej bym wykluczył  jeśli nie masz żadnych błędów systemowych itp.

W 80% to Zasilacz :!:  jeśli mówisz że nawet na nowym zasilaczu napięcie ci skacze to znaczy że możesz mieć spieprzony wtyk od zasilania na płycie albo sprzedali ci walnięty zasilacz :P

My sie chyba koledzy nie rozumiemy, to nie moze byc zasilacz na 100% bo po pierwsze wszystkie napiecie sa po prostu idealne 5v=5.06 3.3v=3.36 12v=12.06 poza tym niedawno go kupilem i jakby nie bylo jest to ENERMAX. Wedlug mnie to jest cos z plyta i myslalem ze kots potwierdzi moje domysly, ale widzie ze wy sie przyczepiliscie tego zasilacza jak rzep psiego ogona!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli ci komp się zatryzma to spróbuj podociskac wszystko na płycie, naciskaj na płytę gł. możliwe że ścieżki na płycie lub mostki nie łaczą.. Ja mam cos podobnego z jednym kompem w pracy.. Opisz wszystko , porzyczr am od kolegi,i jak jak dalej tak będzie z oposem "uszkodzenia" oddaj do serwisu. Niech wymienia ci na taka sama płytę, nic ich to praktycznie nie kosztuje.. Jak zwróca i stwierdzą ,że komp jest ok. za 2 dni znowu im go zanieś , w konću wymienią, to oni sa od tego aby ci wymienić. Oddaj płytę (kompa) i niech się martwią....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!!

Wydaje mi się że przyczyny można szukać wszędzie!!! Miałem podobny problem jak kupiłem pierwszego kompa. Restartował się kiedy tylko mu się chciało. Był na gwarancji więc oddałem go do servisu a oni metodą prób i błędów doszli do karty muzycznej. Kartę wymieniono na nową i wszystko było o.k. Wydaje mi się że to jest dobry pomysł sprawdzać każdą część. Skoro jesteś pewny że to nie zasilacz (nawet nowe w sklepie trafiają sie z wadami) zajmij się biosem. Sprawdź kość czy mocno siedzi w gnieździe, potem możesz skasować jego pamięć (zworką lub wyciągnij bateryjkę) daj na standardowe ustawienia i odpal. Jak to nie pomoże to będziesz potrzebował drugiego kompa na sprawdzenie grafiki ,muzyki itp.

Napisz jak sobie poradzisz, bo ciekawy jestem co go boli!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś miałem podobny problem i okazało się że kabel w myszy się zdupił i robił zwarcie i komp nie chciał ruszyć albo jak już ruszył to robił zwisy i restarty :) więc zobacz wszystkie kable czy nie są uszkodzone a jak to nie pomoże to dawaj tą płytę do serwisu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...