BLANTMEN Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 No to ja też pochwalę się moją kulinarną specjalnością :) Wymagania: * 4-5 jajek (ile kto lubi w sumie ;) ) * olej * szynka (albo boczek) * papryka * cebula * kukurydza * sól, pieprz, papryka w proszku * mleko * ser * patelnia koniecznie teflonowa * szczypiorek do dekoracji * sprawna ręka :P No to jedziemy. Szynke, paprykę, cebulę i kukurydzę podsmażamy razem na małej ilości oleju (uwaga - szynka lubi wyskakiwać jak jest za bardzo podpieczona). Gdy to podsmażamy do miski wbijamy jajka, doprawiamy przyprawami, dodajemy odrobinę mleka (omlet będzie miał bardzo ładną konsystencję) i mieszamy dokładnie. Jak już wszystko będzie podsmażone, starając się nie wlać całego oleju z patelni, wrzucamy wszystko do jajek, dodajemy dużo startego sera, mieszamy energicznie. Na patelnię dodajemy trochę więcej oleju, żeby omlet miał się na czym smażyć i wlewamy wszystko na patelnię pamiętając, żeby całe dno było zakryte. Zmniejszamy ogień i obserwujemy omlet po brzegach od czasu do czasu ruszając nim, żeby nie przywarł. Jeśli zauważymy, że boki już są ładnie zrobione to oznacza, że spód również :) Teraz przyda się sprawna ręka. Są 2 szkoły. Pierwsza - podrzucamy omleta tak jak naleśnika żeby obrócić go na drugą stronę i również podsmażyć. Druga - chwytamy pewnie patelnię, pochylamy ją od siebie (tak żeby rączka była u góry) i mocnymi ruchami usiłujemy zawinąć go w taki rogal. Pod wpływem ciepła na patelni jajko w środku się zetnie. Omlet gotowy. Teraz zawijamy go w papierowy ręcznik (odsączymy tym sposobem nadmiar oleju) i formujemy rulon, albo rogal (kto co woli). Posypujemy szczypiorkiem i gotowe :) Bon Appétit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 A nie można poprostu łopatką przewrócić omlet na drugą stronę? :) Chyba spróbuje taki zrobić. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Łopatką może Ci się rozlecieć, ale spróbować też możesz. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Ee tam bierzesz lopatke i widelec i jakos zawsze mi sie udaje. Robie podobny tyle ze dodaje pomidor, a zamiast szynki salami ;) Uwaga trzeba lubiec salami. Niektorym moze nie zasmakowac takie polaczenie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Jajka i pomidor to dla mnie niezbyt dobre połączenie. :P Ale owszem - można dodać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Albo dwie łopatki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Jadalne to w ogóle? ;) Nie będę mieć zmian genetycznych, jak po żarciu z Lider Price? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Jasne, że jadalne. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Muchomory tez sa jadalne... raz. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Jak ktos bedzie na antypodach to niech sobie zrobi omlet australijski. :P Przepis wg Maklowicza. Piersi z kury poddusić z białym winem. W dość spore kawałki pokroić młodą cebulkę i tylko końcówki rozciąć wzdłuż na połowy. Groszek cukrowy pokroić na 3 części. Na olej sezamowy lub masło wrzucamy nieco startego imbiru i od razu dodajemy groszek oraz cebulkę aby się to leciutko podsmażyło. Kiedy wino z rondla spod piersi wyparuje wyjmujemy je i kroimy na kawałki a potem wrzucamy na patelnię. Siekamy natkę kolendry i także dodajemy na patelnię Teraz ubijamy masę omletową i wlewamy ją na patelnię. Na początku można trochę przemieszać aby się wszystko równomiernie rozproqwadziło a potem już tylko potrząsamy patelnią. Omlet smaży się na dość mocnym ogniu. Kiedy już omlet jest gotowy zsuwamy go delikatnie na talerz do połowy i składamy na pół. Całość dekorujemy kiełkami sojowymi i polewamy chińskim sosem HOI - SIN lub łagodnym sosem chilli. Podawać z kieliszkiem białego wina ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...