Bombay Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 Witam! Może mi ktoś wytłumaczyć co to za karta? Pierwszy raz widzę na oczy :rolleyes: http://allegro.pl/item111231212_ati_radeon...gwar_od_ss.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 prawdopodobnie to karta do grafiki (chodzi o profesionalne zastosowanie w 3d) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 to jest radeon 8500/9100 - nawet taki układzik miałem na 9100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Tu jest też karta Fire GL: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24357 z tym że tu mamy do czynienia z Radkiem 9800 XT. Co w tej karcie jest takie drogie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 to że ta karta nie jest do grania ati ma firegl, a nvidia ma quadro, według wielu ludzi to nie są karty do grania, ale tylko i wyłącznie do pracowania w grafice, na 2óch monitorach, ale tu się mylą :P mój kolega ma quadro na laptopie, które robi ponad 4,5k w smarku06 i to na standardowych taktach, miał wyniki na PurePC, ale nie mógł zrobić orbów i usunęli, ale w tym tygodniu się za nie zabierzemy :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Tu jest też karta Fire GL: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24357 z tym że tu mamy do czynienia z Radkiem 9800 XT. Co w tej karcie jest takie drogie? Drogie :?: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27943 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 hehe :) to moja Agila była tańsza :P w opisie pisze PCI-e 16x a widac AGP 8x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 (edytowane) To sa karty podobne do tych "zwykłych", ale jak ktoś już słusznie zauważył sa do zastosowań graficznych. Dużo kart można łatwo przerobić (czasem wystarczy tylko softmod - ja mam 6800 przerobioną na Quadro FX4000, do fulla brakuje mu tylko 2x więcej pamięci). A dlaczego są takie drogie - nie od dziś wiadomo, że cena nie ma odniesienia do ceny produkcji sprzetu, ale do tego ile klient jest w stanie zapłacić. A że na kompach profesjonalne studia graficzne raczej nie oszczędzają, więc jest jak widać. Edytowane 3 Lipca 2006 przez IamWeasel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLen Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Karty Ati FireGl sa drozsze poniewaz sa montowane z lepszej jakosci komponentow .. pracuja w stacjach roboczych dlatego musza byc pewne i bezawaryjne .. jakosc musi kosztowac. Orginalne sterowniki do tych kart sa optymalizowane pod katem przemyslowych aplikacji OpenGl. Przytoczona tutaj FireGl 8800 slusznie i nieslusznie przyrownano do radeona 8500/9100 poniewaz mial wyjsc radeon 8800 jako nastepca 8500. Jednak nie ukazal sie on w sprzedazy .. uklady montowane na tych FireGl to wlasnie uklady ktore mialy byc na ow radeonach. Wystarczy zdjac chlodzenie i naocznie przekonamy sie o Radeonie 8800. Uklad ten jest teoretycznie przystosowany do pracy z czestotliwoscia 300mhz ( jednak nie przy takim smiesznym chlodzeniu ) a pamieci na tych kartach 3,3 ns - 600mhz Co do sterownikow .. wykrywaja te karty nawet Omegi :) a wydajnosc w grach wbrew krazacym tutaj opiniom nie odbiega od Radeonow .. a wrecz je przewyzsza ( porownywalne modele ) Pozdrawiam i mam nadzieje ze rozjasnilem troche ciekowstka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 a wydajnosc w grach wbrew krazacym tutaj opiniom nie odbiega od Radeonow .. a wrecz je przewyzsza ( porownywalne modele )zgadzam się w zupełności, teoretycznie quadro mojego kolegi jest tylko o ok 10% słabsze w directx od odpowiadającego mu gf'a 7800gtx/7900 (jednak 3dmarki mówią coś innego), a w openGl jest o ponad 50% wydajniejsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Ja po modzie na quadro mam spadek kilku/kilkunastu (nie pamiętam już) Marków03, a w 3dmaxie (tryb opengl) pracuje się ZNACZNIE wygodniej i płynniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 kiedys kombinowalem z przerobieniem 8500 - 8800, wtedy dogrzebalem sie do jakichs leciwych sterownikow ktore to pozwalaja.. i jakos mi to wtedy nie wyszlo.. komus sie udalo zrobic cos takiego, pracuje na tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...