Skocz do zawartości
Bombay

Radeon Firegl 8800

Rekomendowane odpowiedzi

to że ta karta nie jest do grania ati ma firegl, a nvidia ma quadro, według wielu ludzi to nie są karty do grania, ale tylko i wyłącznie do pracowania w grafice, na 2óch monitorach, ale tu się mylą :P mój kolega ma quadro na laptopie, które robi ponad 4,5k w smarku06 i to na standardowych taktach, miał wyniki na PurePC, ale nie mógł zrobić orbów i usunęli, ale w tym tygodniu się za nie zabierzemy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa karty podobne do tych "zwykłych", ale jak ktoś już słusznie zauważył sa do zastosowań graficznych. Dużo kart można łatwo przerobić (czasem wystarczy tylko softmod - ja mam 6800 przerobioną na Quadro FX4000, do fulla brakuje mu tylko 2x więcej pamięci).

A dlaczego są takie drogie - nie od dziś wiadomo, że cena nie ma odniesienia do ceny produkcji sprzetu, ale do tego ile klient jest w stanie zapłacić. A że na kompach profesjonalne studia graficzne raczej nie oszczędzają, więc jest jak widać.

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty Ati FireGl sa drozsze poniewaz sa montowane z lepszej jakosci komponentow .. pracuja w stacjach roboczych dlatego musza byc pewne i bezawaryjne .. jakosc musi kosztowac.

Orginalne sterowniki do tych kart sa optymalizowane pod katem przemyslowych aplikacji OpenGl.

Przytoczona tutaj FireGl 8800 slusznie i nieslusznie przyrownano do radeona 8500/9100 poniewaz mial wyjsc radeon 8800 jako nastepca 8500. Jednak nie ukazal sie on w sprzedazy .. uklady montowane na tych FireGl to wlasnie uklady ktore mialy byc na ow radeonach.

Wystarczy zdjac chlodzenie i naocznie przekonamy sie o Radeonie 8800.

Uklad ten jest teoretycznie przystosowany do pracy z czestotliwoscia 300mhz ( jednak nie przy takim smiesznym chlodzeniu ) a pamieci na tych kartach 3,3 ns - 600mhz

Co do sterownikow .. wykrywaja te karty nawet Omegi :) a wydajnosc w grach wbrew krazacym tutaj opiniom nie odbiega od Radeonow .. a wrecz je przewyzsza ( porownywalne modele )

Pozdrawiam i mam nadzieje ze rozjasnilem troche ciekowstka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wydajnosc w grach wbrew krazacym tutaj opiniom nie odbiega od Radeonow .. a wrecz je przewyzsza ( porownywalne modele )

zgadzam się w zupełności, teoretycznie quadro mojego kolegi jest tylko o ok 10% słabsze w directx od odpowiadającego mu gf'a 7800gtx/7900 (jednak 3dmarki mówią coś innego), a w openGl jest o ponad 50% wydajniejsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi