Skocz do zawartości
Maciek OC

Tagan Tg380-u01, Seasonic S12-380 Czy Topower Top-400p5 U12 Oem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj coś mnie naszło do zemierzenia miernikiem napięć w komputerze, więc porzyczyłem miernik od kumpla i zacząłem mierzyć. Ku mojemu zdziwieniu Modecom 350GTF na linii +12V dawał pod obciążeniem (uwaga!) 12,88V 8O, a na linii +5V - 5,52V 8O. Przecież to prawie dwukrotnie przewyższa graniczne wartości :blink:, o dziwo komputer działa bardzo stabilnie, nie wiesza się i nie restartuje. Wystraszony tym faktem zacząłem rozglądać się za jakimś w miarę rozsądnym zasilaczem. Fundusze mam ograniczone bo nie planowałem wymieniać zasilacza, mam na niego około 250zł. Zastanawiam się nad jednym z tych 3 zasilaczy:

Tagan TG380-U01

Seasonic S12-380

Topower TOP-400P5 U12 OEM

A więc który będzie ogólnie lepszy ? Skłaniam sie do kupna Tagana ponieważ jest chyba najlepiej wykonany, jakość okablowania jest bardzo dobra, duża różnorodność wtyczek (PCIE Remic), jest cichutki no i nie taki słaby :). A co myślicie o pozostałych dwóch, może są lepsze ? A moze jeszcze jakiś inny jest warty polecenia ? Sprzęt który ma uciągnąć jest w podpisie + Galaxy GF 7600GS zamiast 6600. PS. A może jeżeli nic się nie dzieje z komputerem to niech siedzi ten modecom :twisted: ? Z góry dziękuje za każdą odpowiedź ( za posty typu "już było, szukaj" też :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie polecam Topowera TOP-400P U12 OEM.

Bardzo cichy, napięcia stabilne, wysoka jakość wykonania, niska temperatura pracy.

Bardzo wysoka sprawność na poziomie 0.99.

Nie ma filtra Remic, ale można go dokupić za około 12 zł - u niektórych poprawia stabilność karty grafiki szczególnie przy o/c.

Seasonic też będzie bardzo dobrym wyborem, chociaż zasiłki poniżej 500W nie są aż tak dopieszczone jak Topowery pod względem jakości montażu.

W przypadku Tagana raczej bym się wahał i wybrał albo Seasonic'a albo Topowera.

Teraz dopiero doczytałem, Seasonic nie ma PCIE 6 pin, ale z grafikami zazwyczaj jest w pudełku odpowiednia przejściówka. Można też dokupić filtr Remic Topowera PCIE 6 pin podpisany pod molexy. 7600GT nie wymaga tej wtyczki, ale w przyszłości po zmanie grafiki na mocniejszą wymagającej sporo więcej mocy może się przydać.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten miernik na pewno sprawny? Na tym configu napięcie 12V powinno siadać, a nie podnosić się.

Miernik nie najwyższej jakości ale na pewno sprawny. Ciągle nie mogę się nadziwić że wszystko chodzi bez problemu :roll:

tylko przy tej cenie to już mozna rowazyć dodanie 60ziko i kupno topowerka p3 lub p7...

Te 250zł to już nieoczekiwany wydatek :(, a jeszcze dodatkowe 60 zł to juz wogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem najlepiej pożycz miernik od innego kumpla :)

Może wstyd się przyznać ale już nikt więcej wśród znajomych nie ma miernika :oops: :) . Ten miernik co pożyczyłem jest firmy TOPEX (ustawiam DCV 20V i heja), ale chyba aż o 0,5v nie przekłamuje :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z dokładnością Topex'a to może być różnie - skombinuj jakiś inny miernik. A do takiego konfigu to może styknie Forton/Modecom (ModeCom MC-350 350W PFC ATX).

@Grimlock tą sprawność to między bajki możesz włożyć - dobrze będzie jak ma 0.8-0.85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z dokładnością Topex'a to może być różnie - skombinuj jakiś inny miernik. A do takiego konfigu to może styknie Forton/Modecom (ModeCom MC-350 350W PFC ATX).

@Grimlock tą sprawność to między bajki możesz włożyć - dobrze będzie jak ma 0.8-0.85

Taa wymieniac Modecoma GTF na Fortrona/Modecoma.

Z tych 3, Seasonic !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego by nie? on ma jednak bądź co bądź starego modecoma i nie przystosowanego do jego kompa. Może przyschły kondziołki i jest jak jest. Ale moim zdaniem to z miernikiem do konca moze nie byc ok. ta 12v powinna byc mimo wszystko mocnoooo zbita przez tego kompa (ja tak mam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie polecam Topowera TOP-400P U12 OEM.

Bardzo cichy, napięcia stabilne, wysoka jakość wykonania, niska temperatura pracy.

Bardzo wysoka sprawność na poziomie 0.99.

chyba coś ci się pomyliło najlepsze zasilacze atx mają sprawność 80-85% , pewnie pomyliło ci się ze współczynnikiem mocy, który i tak nie jest możliwy do uzyskania na tym poziomie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba coś ci się pomyliło najlepsze zasilacze atx mają sprawność 80-85% , pewnie pomyliło ci się ze współczynnikiem mocy, który i tak nie jest możliwy do uzyskania na tym poziomie

Moje "przejęzyczenie", miałem na myśli to:

System aktywnego PFC o wydajności niespotykanej u innych producentów PF=0.99 zapewnia wysoką wydajność prądową zasilacza.

http://mcs.pc.pl/produkt1417.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"System aktywnego PFC o wydajności niespotykanej u innych producentów PF=0.99 zapewnia wysoką wydajność prądową zasilacza."

człowieka , który wymyślił tą brednie powinni zrzucić ze skały :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:

Już mam nowy zasilator :D, zamawiałem u Zenfist'a - pełen profesjonalizm B-) , wszytko bezproblemowo (i to tyle jeśli chodzi i sklep). Co do zasilacza, jak już wspomniałem zamówiłem Seasonic'a S12-380, po prostu EKSTRA :), w porównaniu z moim poprzednim modecomem 350GTF to niebo a ziemia. Jest baardzo cichutki, jak wyłącze boczny nawiew (2x80mm) to chodzi tylko pentagram i zasilacz - pentagram (@2200RPM) stanowczo zagłusza Seasonica. Przy temperaturze w obudowie 35*C wentylator rozpędza się do 780 RPM. A teraz najważniejsze - NAPIĘCIA:

idle (sam system) - _______________________12,26v ; 5,17v

pod obciążeniem (SP2004 Small FFTs + FarCry) - 12,21v ; 5,18v

No i teraz kamień spadł mi z serca, jak pomierzyłem te napięcia to odczułem ogromną ulgę. Z +12v jest super, a z +5v nie jest aż tak źle :) (w końcu na +5v ma "tylko" 21A, modecom miał 30A i było 2 razy gorzej <_< ). Podsumowując: z zasilacza jestem naprawdę baaardzo zadowolony, napięcia trzyma bardzo dobrze, jest bardzo cichy, jakość wykonania jest świetna (mogłyby być oploty na kablach :wink: ). Wszystkim niezdecydowanym polecam. Pozdrawiam Maciek B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi