Skocz do zawartości
kubek12

Płyta S754 Z Pci-e

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z wyborem płyty pod semprona w sygnaturce. Mimo iz na początku moja płyta nie byla podatna na oc to po zmianie biosu sytuacja diametralnie sie zmieniła. Oficjalny bios oferował max htt 250 i brak dzielnika ht, clockgenem czasami udało się podniesc na 270. Po znalezieniu nowego z modowanego biosu (zresztą przez samych inżynierów z foxconna) płyta stabilnie bez resetow pracuje na 275 nawet w tych upałach bez praktycznie zadnego dodatkowego chłodzenia. Chciałbym zmienic płytę na jakąs z pcie i grafikę na x800gto ale jest jeden warunek. Musi ona bez problemu pracowac na htt min 275, poniewaz uzytkuje komputer z moją dziewczyną dla której komputer ma działac i nie moze byc mowy o restartach, zmianach taktowania po restarcie itp. Z tego co przeczytałem to praktycznie wszystkie dostępne płyty zarowno Giga K8NE, MSI nK8N Neo3 czy Abit nie działają zbyt stabilnie na podwyzszonym fsb bez dodatkowego chłodzenia bo cisza jest dla mnie bardzo ważną sprawą. Czy jest jakaś płyta która nie jest za droga i spełnia te kryteria?

PS przeczytałem większośc postów na forum oraz artykuł na Egiełdzie i jestem w kropce bo praktycznie wszystkie płyty mają problemy ze stalym utrzymaniem fsb.

Pozdrawiam

Edytowane przez kubek12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tyle ze Epox ma dwa sloty pamięci a ja potrzebuje trzech :) sorry ze o tym nie wspomniałem a Dfi niestety potrafi sie resteowac do domyślnych ustawien (mój znajomy ma właśnie z nią problemy)mo i extremalne oc mnie nie interesuje. Tak jak napisałem potrzebuje stabilne stałe ok 275 (2200mhz) i to mi wystarcza.

W sumie co do umiejscowienia na forum chciałbym sie dowiedzieć od użytkowników o podobnych wrazeniach co do płyt dostępnych na pcie dlatego posta umieszczam tu a nie w dziale co kupic.

PS. Wszyscy muszą na forum wytykać komuś błędy? To jest forum a nie szkoła

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nikomu błędow nie wytykam tylko pomyśl sobuie jakby tak z 10 userow zalorzylo podobny temat to z tego dzialu wtedy z tego działu zrobilo by sie co kupic a nie dzial o danych podstawakch i procach

A co do płyty to morze lepaszą opcją było by opylenie semeprona i wymiana na s939 np Asrock 939Dual-SATA2 +athlon 3k+. Fakt faktem z tych płyt na s754 z pcie to duzego wyboru naprawde nie ma :wink:

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

W sumie co do umiejscowienia na forum chciałbym sie dowiedzieć od użytkowników o podobnych wrazeniach co do płyt dostępnych na pcie dlatego posta umieszczam tu a nie w dziale co kupic.

PS. Wszyscy muszą na forum wytykać komuś błędy? To jest forum a nie szkoła

Pozdrawiam

Od tego jest "Co kupić?", masz nawet wyjaśnione w regulaminie żeby wątki zakładać w działach przeznaczonych od tego... Na forum też trzeba sie zachować.

Ja polece epoxa o którym była mowa (niestety akurat 2 sloty na ram), albo dfi infinity.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie racje, albo przesiadka na 939 lub dfi. Myslalem ze jest jeszcze jakaś mniej popularna płyta jak np moj winfast ktora oerowała by to co chcę :) ale nie mozna miec wszystkiego :)

jest mniej popularny biostar z serii tforce - na zagranicznych forach dosc dobrze oceniane plyty. kiedys nawet ktos zamieszczal screen z HTT 440MHz na tej plycie.

problem w tym, ze u nas chyba ich nie sprzedaja ;)

kup dfi infinity, albo epoxa 8npa7i - sprzedajac 3 kosci ramu i zamiast nich kupujac jedna, dwie wieksze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi