Skocz do zawartości
martinc

Nowy Komp

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw dla kumpla wyglada nst.:

- procesor AM2 3000+ BOX,

- cooler AC Freezer 64 Pro,

- płyta Asrock AM2XLI-ESATA2,

- pamieć DDR2 1 GB Goodram 667 MHz,

- grafa Gf 7600GS Galaxy DDR3 1.2 ns, Zalman Edition,

- Dysk Seagate 7200.10 250 GB, 8 MB cache,

- wypalara DVDR BENQ DW1650,

- stacja dyskietek 1.44 MB,

- buda Modecom TWINS,

- zasilacz Modecom 400 W (ewentualnie Chieftec),

- monitor LCD 17'' Hyundai B71A,

- głośniki Genius 5+1 SW HT.

- klawiatura Logitech + mysz A4Tech.

Wydaje się, że za te pieniądze nic lepszego nie mozna złożyć. Proszę o uwagi co byście ewentualnie zmienli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko zestaw ale ten 3000+ to athlon czy sempron?? Pamiatki mogłyby byc tez goodramy ale 800mhz

Athlon. Z pamiątkami trochę gorzej, gdyż 800 MHz są sporo droższe od 667 MHz, a budżet napięty. Edytowane przez martinc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. głośników... To nie lepiej kupić jakieś dobre słuchawki, czy inne głośniki a dołożyć do lepszej zasiły? Jeszcze zostałoby może kasy i możnaby coś lepszego wziąć...

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się jednak zastanowił nad jakimś lepszym zasilaczem. Nie wiem, czemu wszyscy chcą akurat na nim oszczędzać...

Proponuje kupić tańsze głośniki, a nie brać Modecoma...

Ze swojej strony polecam Enermax Liberty 400W.

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też sie zastanawiam czemu to AM2 tak ciągnie wszystkich... Czemu akurat AM2?

Jak dobry zasilacz, to raczej nie ten chieftec - dużo lepszym wyborem byłby Enermax Liberty, ktorego podał mayo, no jeżeli oczywiście zrezygnowałbyś z tych głośników na rzecz czegoś tańszego, albo wykombinowałbyś kasę w jakiś inny sposób.

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już pisałem komp nie jest dla mnie. Nie wiem dlaczego tak narzekacie na Chiefteca. Ja mam u siebie Chiefa juz ponad 2 lata i jestem zadowolony. Modecomy robione są przez Fortrona - polecacie Fortrony, a twierdzicie, że Modecom nie jest za dobrym zasilaczem. Myśle nad Huntkeyem 400 W za niewiele ponad 200 zł, ale ciężko go dostać. Przy zestawie za ok. 2400 zł (bez monitora i głośników) wydać na zasilacz ponad 300 zł to wg mnie trochę dużo.

Ondośnie głośników, to muszą zostać Geniusy. Zmiana platformy też nie wchodzi raczej w grę (budżet na wszystko wynosi 3500 zł). :?

Edytowane przez martinc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zastanawiasz się nad zasilaczem to Chieftec to dobry wybór napewno lepszy od Modecoma ( cichy nie sprawia problemów) i napweno wytrzyma obciążenie takie jak w specyfikacji a z Modecomami róznie bywa.

Te nowe Chieftece a własciwie delty nie są takie dobre jak te dawne Szefy więc lepiej może zastanowaić sie nad jakąs inną zasiłką aczkolwiek nie mówie że te Chiefy są złe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle nad Huntkeyem 400 W za niewiele ponad 200 zł, ale ciężko go dostać. Przy zestawie za ok. 2400 zł (bez monitora i głośników) wydać na zasilacz ponad 300 zł to wg mnie trochę dużo.

Ondośnie głośników, to muszą zostać Geniusy. Zmiana platformy też nie wchodzi raczej w grę (budżet na wszystko wynosi 3500 zł). :?

A na głośniki 429zł to nie za dużo do zestwu za 2400zł? Toż to przeciez 1/6 całego zestawu. Na głośniki 429zł, a na zasilacz celujesz w 160zł!

Te modecomy są dobre, ale w swoim przedziale cenowym. Jest wiele dużo lepszych zasilaczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mogę... Głośniki to bierzesz takie drogie, a zasilacz chcesz skubnąć za mniej niż 200zł. Wiesz, jak chcesz, ale to nie jest najlepsze rozwiązanie.

Jeśli chodzi o głośniki, to jest to starszy model HM SW 5.1 za 300 zł, a nie nowy HM SW-HF 5.1 za 430 zł. Chyba opłaca się dołożyć parę dyszek niż kupować T6060 czy X-530.

Na zasilacz pozostaje ok. 200 zł. Kupię chyba tego Topowera 400W (na początku chciał zasilacz za 100 zł :lol2:). Ewentualnie postaram się go przekonać, żeby dołożył do zasilacza i ewentualnie do lepszych pamiątek.

Edytowane przez martinc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba opłaca się dołożyć parę dyszek niż kupować T6060 czy X-530.

Nie bardzo. Lepiej wyskubać te parę dyszek na dobry zasilacz. A NIE NA GŁOŚNIKI.

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi