masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Za jaką najlepszą książkę informatyczną, polecacie o SPRZĘCIE. Chodzi o to by podniosła poziom mojej wiedzy o podzespołach. Mam tutaj trzy swoje typy z Allegro: 1. http://www.allegro.pl/item114968155_napraw...ych_okazja.html 2. http://www.allegro.pl/item114968196_abc_sa...r_ksiazka_.html 3. http://www.allegro.pl/item115193483_abc_sa...elion_2005.html Jakie są wasze typy? Proszę o odawanie je w tym temacie. Najchętniej liczyłbym na link, na której jest pokazana książka i jej opis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Czego dokladnie chcialbys sie dowiedziec o sprzecie i dlaczego nie przejzales forum? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Czego dokladnie chcialbys sie dowiedziec o sprzecie i dlaczego nie przejzales forum? :wink: 1. O sprzęcie to WSZYSTKO: jak podkręcić, zamątować, wymienić, naprawić i poruszać się po Biosie. 2. Jestem tu nowy i żebym przejrzał wszystkie posty to na nic nie miałbym czasu, bo jest ich strasznie dużo... A książkę,c hcę mieć jak najszybciej. I jeśli chodzi o te książki co podałem, to waszym zdaniem dobre są ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Z ksiazki nic sie nie nauczysz, zreszta są one pewnie nie aktualne. Najlepiej nauczyc sie samemu metoda rób i błedów, albo od kolegi. Najwazniejsza jest praktyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Z ksiazki nic sie nie nauczysz, zreszta są one pewnie nie aktualne. Najlepiej nauczyc sie samemu metoda rób i błedów, albo od kolegi. Najwazniejsza jest praktyka. Przy kompie boję się grzebać, ponieważ mogę coś spieprzyć,a kolegi takiego to ja nie mam co się super zna na sprzęcie komputerowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Najmniejszym zlem bedzie chyba nr3. A co do wymagan - coz zla kolejnosc. Powinno byc zrozumiec dzialanie, naprawic, podkrecic. I jak wspomnial mastertoudi wszystko przychodzi z praktyka. Nie umiejac czytac nie mozna napisac wypracowania, prawda? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) naprawde ja uczyłem sie sam metodą prób i błedów i nic nigdy nie popsułem. W kompie wszystko pasuje tylko w 1 miejsce i iezko jest cos popsuc. Pewna ręka i zdecydowanie jest najwazniejsze. Ten sprzet wcale nie jest taki delikatny jak ludzie myslą. kiedys wyrzuciłem procesor kolegi przez okno z pierwszego pietra na trawke i mało sie nie popłakał, ale sie zdziwił jak zadziałał, a chciałem pokazac mu to co Tobie :D Edytowane 14 Lipca 2006 przez mastertoudi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Ja mogę Ci polecić filmy firmy yeapPC. Oglądałem je razem z kumplem, który je kupił i wszystko jest dość dobrze pokazane i wytłumaczone. Chodzi mi o ten i ten film. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Dla chcącego nic trudnego, komputerowej wprawy z książek wynieść się nie da, trzeba po prostu samemu dochodzić do wszystkiego, na początku oczywiście jest trochę strachu, ale to szybko mija... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) Tak jak koledzy poradze ci samemu do wszystkiego dojść,tzn uczyć się na swych błędach i nie bać się porażek (ile razy jak byłem młodszy popsułem tak winde że tylko format pomagał :D ).Jako lekture polecam PurePC ew szukac jakiś artykułów lub poradników na googlach PS.Nie wstydz się pytać , przecież kazdy kiedyś zaczynał i nie od razu musi się na wszyskim znać ;) Edytowane 14 Lipca 2006 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Ja to miałem cięzko bo nie miałem internetu :angry: a dokoła tylko ludzie którzy "znali sie" :D jak mieli instrukcje od wszystkiego i slownik :D Pamiętam jak raz proc nie chciał wstac bo trza było recznie fsb i mnoznik ustawic na płycie, a nie było instrukcji :D . Pamiętam tą scene jak dzis wchodze do pokoju a tu nad kompem juz od 30 min klęczą : absolwent informatyki na UW i miejscowy znawca . Ja małolat podchodze zaglądam w kompa a tam na mobo rozpiska od switchy do fsb i mnoznika....3 minuty i ciach. A oni tylko zrobili miny fachowców wykręty: ze to to oni wiedzieli , ze mysleli ze to trzeba bedzie napiecia mierzyc :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 radzil bym Tobie posiedziec od czasu do czasu na forum poczytac ( nawet te mniej interesujace tematy ) i napewno twoja wiedza podskoczy .. duzo bardziej.. tez dostalem pewna ksiazke o kompach .. bylo nowe wydanie ale to co bylo w niej opisane to juz nie takie nowe bylo... to za szybko leci za szybko sie rozwija technologia IT i redakcje nie nadazaja .. jesli chcesz miec dobre i na czasie informacje to tylko FORUM !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 LOL ... jedyna słuszna książka to forum ... jedyna aktualizowana na bierzaco :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Są takie online poradniki o wszystkim. Jeżeli chcesz wiedzieć coś o podzespołach ze strony technicznej "zwykła" wikipedia Ci pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 wiedza z tych książek jest szablonowa, szybko ją opanujesz ale nie licz na nic więcej jeśli sam nie zabierzesz się za skręcanie kompów, naprawy no i po prostu ogólne obycie na forach o tematyce komputerowej. Życzę silnej motywacji w dążeniu do poznania tajników niezwykle pokręconego świata scalaków :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleszka Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Tak jak radzili powyżej czytaj forum! To lub inne ;) nie musisz wszystkiego przeczytać, nie musisz czytać dużo. Czytaj regularnie a Twoja wiedza zmieni się i to bardzo. Kiedyś jak nie miałem internetu to czytałem czasopisma typu chip, pcworld i reszta. Dzięki temu poskładałem swój drugi komputer (pierwszy był z vobisu;) ) potem trzeci i następny. Jak przyszedł internet i się zorientowałem co to OC to zacząłem stopniowo kompa podkręcać, wyciszać... Okąd mam neta gazetek nie kupuję, najwyżej trochę przeczytam na uczlenianej czytelni ;) Tak że Twoja pozycja wyjściowa jest dużo lepsza :) Osobiście książek o sprzęcie nie polecam bo za miesiąć będą warte tyle co makulatura :) Chyba że trafisz na jakąś aukcję za ~5 zł to czemu nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...