Nostromo Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Jaki dysk 10k (w rozsadnej cenie) najlepiej kupic obecnie na rynku? Czy te dyski sa faktycznie odczuwalnie szybsze od dyskow 7200? Jak z glosnoscia pracy? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Jaki dysk 10k (w rozsadnej cenie) najlepiej kupic obecnie na rynku? Czy te dyski sa faktycznie odczuwalnie szybsze od dyskow 7200? Jak z glosnoscia pracy? Pozdrawiam masz na myśli SATA ?? to specjalnie wyboru nie masz WD Raptor :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostromo Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgadza sie, mam na mysli SATA, do co Rapora to jedyna moja obawa jest to ze glosno pracuje...A czy dwa dyski SATA 7200 polaczone w RAID0 beda wykazywaly sie duzo mniejsza szybkoscia pracy niz ten juz dosyc sędziewy:) Raptor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 wydajność najmniejszego modelu z serii: wersja 74GB wydajność ma identyczną, tylko na większej przestrzeni wykres z HDTech nie odzwierciedla całej prawdy bo to co ważna nie przekałada sie na transfer linowy czyli: Random acces jeżeli nie zadawala ciebie taka wydajność to pozostaje bez konkurencyjny Raptor 150 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Z tego co wiem to średni transfer w wersji 74GB wynosi cos około 65MB/s tak wiec jest szybszy od 36GB. Ja bym osobiscie wolał zamiast Raptora dwa dyski Seagate 9 160GB połaczone w RAID 0. Transfery będa miały gdzie o 80% wyzsze od 74 jednynie czas dostepu do danych bedzie wyzszy, bo gdzies około 13ms. A Raptor 150 rzeczywiscie jest najszybszy ale ma zaporowa cene jak na taka pojemnosc, tutaj to znacznie lepszy byłby RAID 0 Seagate 10 320GB. ;) To tyle z mojej strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 ja polece Raptorka bo sam mam ;) zainstalowanie Windowsa od nowa to naprawde na Raptorze wręcz PRZYJEMNOŚĆ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 hyh marzeniem byłby raid 0 na raptorkach 150gb ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) Z tego co wiem to średni transfer w wersji 74GB wynosi cos około 65MB/s tak wiec jest szybszy od 36GB....no to mało wiesz transfer jest taki sam w obrębie tej samej serii np: WD360GD (00FLC0), WD740GD (00FLC0) nowe wersje: WD360ADFD, WD740ADFD z natywną obsługą SATA, NCQ, 16MB cache i talerzu 74GB są bardziej wydajne ale nie zmienia to fakty ze wydajność obu modeli w obrębie serii jest taka sama wersje WD360GD, WD740GD nie maja nawtywnej obsługi SATA nie obsługują NCQ i bufor ma wielkość 8MB, oraz zbudowane w oparciu o talerz 36GB żeby nie pozostać gołosłownym, jako że nie posiadam własnego obrazka z wykresem, posiłkuje się obcym wynikiem: Źródło Edytowane 15 Lipca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) Nie popatrzyłem na serie, a testy 74gb zawsze jak ogladałem to widziałem trnsfer około 65MB/s ;) Np tutaj mam test Raptorka GD z 8MB cachu i transfer jak widac wynosi 65MB/s?? Cały test I jak to wytłumaczysz?? Bo watpie żeby był jakiś błąd w tescie?? Tutaj znowu WD 740GD ma transfer 65,10MB/s Edytowane 15 Lipca 2006 przez torque8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) Nie popatrzyłem na serie, a testy 74gb zawsze jak ogladałem to widziałem trnsfer około 65MB/s ;) Np tutaj mam test Raptorka GD z 8MB cachu i transfer jak widac wynosi 65MB/s?? I jak to wytłumaczysz?? Bo watpie żeby był jakiś błąd w tescie?? no czego to dowadzi ? :lol2: podaje testy modelu WD360GD z nieznanej serii, nijak sie maja do tego co ja uzystkałem na dysku z serii: 00FLC0 Digital-life storagereview juz coś rozumiesz ? aktualnie produkowaną seria dysków GD jest własnie 00FLC0, nie wiem jak i na czym uzyskano ten wynik, ja takiego Raptora 74GB nie widziałem, co nie znaczy ze nie istnieją ale jak jakoś w polsce ich nie znalazłem Edytowane 15 Lipca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) Z tego wniosek przynajmniej dla mnie jest taki, że podczas testów powinni podawac dokładniejsze oznaczenia (w tym wypadku dysków), aby nie dochodziło do czegos takiego jak teraz. Ja osobiści nie miałem styczności z zadnym z Raptorów i to co pisałem opierałem na testach jakie czytałem w necie ;) Apropo Raptorów to są tez chyba jakies specjalene wersje 80GB (produkowane dla jak sie nie myle Della) :-P @Sory za wklejenie złego wykresu teraz juz jest dobry :) Edytowane 15 Lipca 2006 przez torque8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Dodam od siebie ze 1000rpm daje sporo. Jak juz wspomniano instaklacja windy to czysta przyjemnosc, a po obrobce programem nlitle, to juz sprint. To samo tyczy sie defragmetacji dysku, duza oszczednosc czasu, kopiowanie plikow, jak i np wczytywanie leweli gier. Glosnosc dysku porownywalna z innymi ( w ciagu dnia ), a w nocy troszke go slychac (nie jest glosny ale tez nie spuper cichy) gdy zapisuje cos sciagajac z p2p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 dwa identyczne model, a różnica tkwi w serii: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 czy nowa seria dysków z 16 mb jest szybsza od starszej serii z 8 mb ?? http://www.proline.pl/shop.php?prodid=WD+WD360ADFD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 wersje WD360ADFD i WD740ADFD są technicznie identyczne z wersja Raptor 150 36GB wykorzystuje jedną stronę talerza 74GB więc wydajność powinna być trochę wyższa i 60MB/s powinien przykroczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...