BLANTMEN Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 (edytowane) Co nam będzie potrzebne: * 4 jajka * 1 szklanka cukru * 1 torebka cukru waniliowego * 1,5 szklanki mąki tortowej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 0,5 szklanki oleju (z pierwszego tłoczenia :P ) * głęboka misa * foremka prostokątna albo okrągła * margaryna * bułka tarta No to jedziem. 4 jajka, szklanke cukru i torebke cukru waniliowego ucieramy na jednolitą masę (aż cukier się rozpuści - nie chcesz chyba, żeby coś zgrzytało między zębami :P ). Następnie dodajemy do tego mąkę, proszek do pieczenia , olej. Ponownie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Bierzemy foremkę do babki i smarujemy jej wnętrze margaryną, a następnie wsypujemy do środka bułkę tartą (zabieg ten zapobiega przywieraniu ciasta do formy. Bułka musi dokładnie pokrywać formę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok 25 minut w temp. 150*C sprawdzając co jakiś czas, czy już jest dobre (służy do tego patyczek drewniany - wsadza się go do końca w kilku miejscach, wyciąga i patrzy, czy jest suchy. Jeśli tak, to ciacho jest gotowe). Przed wlaniem ciasta do formy można dodać kakao - będzie babka czekoladowa. A jeśli chcecie ją zrobić np. z rodzynkami to: wlewacie pół ciasta do formy, moczycie rodzynki w wodzie, oprószacie je mąką (dzięki temu będą na środku ciasta a nie na dnie/górze, wrzucacie i zalewacie resztą ciasta). Babka najlepiej smakuje z jakąkolwiek polewą. Może być domowej roboty, albo kupiona. Bon Appétit. Edytowane 21 Lipca 2006 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Dzięki za przepis będę musiał wypróbować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 bardzo smaczny jest to wypiek.. ? ;) Czy taki na wypchanie żołądka ? ;) Tak niewielu potrzeba do tego składników i prostota tej czynności pewnie podkuci mnie do zrobienia tego cuda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Ciasto jest bardzo pyszne i nie zapycha jak inne babki. Musicie spróbować. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...