Skocz do zawartości
Lazi

Na Jaki Procesor Zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Sprzedając ten procesor, jakiego kupić?

Moja płyta główna MSI 648MAX(FSB 400/533MHz)

Pamięć: Kingston 1GB DDR 400 CL3

Chodzi mi o procesor(MAX - 2,8GHz) żeby był podkręcalny i wydajny na mojej mobo...

POZDRAWIAM!! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale siedziec na takiej płycie o troche mija sie z celem, lepiej kupić już jakąs płyte chociarz na i848 np MSI 848 Neo 2 i do tego jakiegoś preszczota :D

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dawno wymieniłem właśnie na tą MSI 648 MAX, bo stara już się kończyła...

Ile taki Prescott kosztuje i na ile można go kręcić w moim wypadku?

Planuję teraz wymienić procka, ale nie wiem czy warto, dlatego pytam. Potem chcę kupić Radeona 9550 256MB i cichego coolera na mojego procka:) Potem jak będzie kasa pomyśli się o HDD i ew. nagrywarce DVD:)

Edytowane przez mateusz2202

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jest zmienić płytę główną i procka. Ile masz kasy ? Może coś na AMD ?

miguel707: Też o tym myślałem, w ogóle szybszy byłby jakiś AMD, ale sprawa jest taka: Wymieniając mobo i procka będzie ok - nie trzeba będzie wydawać zbyt dużo kasy, ale karte graficzna bede musial wymienic na jakas nForce 2 czy 3... I tu się zaczyna - kasy zabraknie:/

Mam procka P4 1,9GHz + MSI 648MAX(kupioną za 57zł) i jakieś 200zł remaining :wink:

Wymieniłbym procka - dopłacając <100zł i grafę - dopłacając <100zł i byłoby el0 el0...

Ale nie wiem...:/ Dlatego proszę o porady...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proca sprzedaj za 100 zł. Mobo też za 100 zł. Czyli w sumie masz 400 zł. Możesz kupić :

ASROCK Dual Sata 2

AMD Sempron 3000+ s939

Taniej się nie da. Dołóż 100 zł i będzie ok.

a64 w apollo jest za 310zł w boxsie chyba

ale i tak lepiej to niż bawić sie w 478 ...

edit:

troszke wiecej niż 310zł :/

http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/16237

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale karte graficzna bede musial wymienic na jakas nForce 2 czy 3... I tu się zaczyna - kasy zabraknie:/

a to ciekawa teoria jakie grafy są na nforce2 bo nie mam pojęcia to chyba jakies specjalne niedawno wyszly. (chyba ci sie z chipsetem pomyliło)

Ile taki Prescott kosztuje i na ile można go kręcić w moim wypadku?

ja bym dzwonił do wróżki przecież za takie pytania miał być ban ile razy można pisać każdy proc kręci się inaczej.

Potem chcę kupić Radeona 9550 256MB

Kolejny super wybór lepiej kup radeona zz 512mb ramu i szyną 64bity :mur: Do tego za 400zł to można super zestaw zlożyc na s754 gigabyte 8kns za 140zl i proca uzywanego co sie dobrze kreci chocby za 180zl i masz jeszcze pieniadze na chlodzenie na procka AF 64pro

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie weź Athlon64 Venice 3000+ i ASROCK Dual SATA2. Jest to bardzo dobre rozwiązanie. Co do karty graficznej swojego GeForca możesz zostawić - nie jest taki zły - lub sprzedać go za 150 zł. Zresztą Twój GeForce będzie wydajniejszy niż Radeon 9550 z 256MB pamięci. Ile będziesz mieć kasy na kartę graficzną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to ciekawa teoria jakie grafy są na nforce2 bo nie mam pojęcia to chyba jakies specjalne niedawno wyszly. (chyba ci sie z chipsetem pomyliło)

ja bym dzwonił do wróżki przecież za takie pytania miał być ban ile razy można pisać każdy proc kręci się inaczej.

Kolejny super wybór lepiej kup radeona zz 512mb ramu i szyną 64bity :mur: Do tego za 400zł to można super zestaw zlożyc na s754 gigabyte 8kns za 140zl i proca uzywanego co sie dobrze kreci chocby za 180zl i masz jeszcze pieniadze na chlodzenie na procka AF 64pro

Sorry, pomyliło mi się z nForce 3 i 4. Procesor: wiem, że każdy inaczej się kręci, ale pytam, bo może jakiś P4 2,4 - 2,8 dał by się podkręcić i byłoby fajnie...A co do bana: PRIMO: jestem tu od niedawna, więc nie wiedziałem! SECUNDO: Za chamskie odzywki z tą wróżką powinni Cię zbanować... :lol:

A co do tego Radeona, to jest też 128MB, wolę 256MB a do tego nieźle się kręci...

W takim razie weź Athlon64 Venice 3000+ i ASROCK Dual SATA2. Jest to bardzo dobre rozwiązanie. Co do karty graficznej swojego GeForca możesz zostawić - nie jest taki zły - lub sprzedać go za 150 zł. Zresztą Twój GeForce będzie wydajniejszy niż Radeon 9550 z 256MB pamięci. Ile będziesz mieć kasy na kartę graficzną ?

Powiem tak: myślałem, że do swojej dorzucę <100zł i kupię takiego radka...

Dodatkowo powiem: Ten Radeon z pewnością będzie lepszy od mojego GeForce'a 4ti 4200 64MB, ma pamięć o dużo większą, obsługuje DirectX 9.0 i dobrze się kręci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy kartach typu 9550 256MB pamięci to jest bajer, który pogarsza oc.

Z 9550 proponuję kartę MSI, gdzyż kręci się bardzo dobrze.

Za 149 zł masz od jednego z użytkowników tego forum możesz mieć kartę MSI 9550@520/670

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie to vga są na chipsetcie nf3 i nf4? Dalej kolego nie wiesz, o czym piszesz.

Czyli co? Wymieniając mobo i procka na np. ASUS K8N-E nForce3 250Gb S754 i jakiegoś Semprona 64bit nie muszę zmieniać grafiki?

A co powiecie na P4 2,4GHz/512/533 ? Ponoć da się go podkręcić na 3,4GHz...

Na 2,9GHz sprawdzone - tylko muszę się dowiedzieć na jakiej mobo była ta operacja... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja bym brał semprona choćby dlatego ze mamy 64bity a z wydajnoscia to nie wiem do konca jak w porownaniu z takim p4 3ghz moze penitumek wydajniejszy ale nie zapomnij ze na gigabyte k8ns tez ladnie semprona podkrecisz czyli patrz idealny zestaw dla ciebie:

grafa ta co Lukmek podał za 149zł super okazja swoją moze nawet za 90-110zł opchniesz (mam nadzieje)

gigabyte k8ns za 150zł na bank kupisz

procek do 200zł można kupić od kogos z forum krętliwego:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j.w Asrock 939 Dual SATA 2+Athlon 64 3000+ Venice to najlepsze, najtańsze wyjście sam sie przymierzam do takiego zestawu :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał Athlona64 3000+ i ASROCKA Dual SATA 2, bo na tym ASROCKu jest złącze AGP i PCI-Express i wtedy nie trzeba zmieniać karty graficznej teraz tylko nazbierać kasy na dobrą kartę na PCI-Express.

Chyba się na to skuszę!:)

Brakuje mi troszeczkę kaski, więc muszę czekać aż rodzice wrócą:P

Obym zdążył przed tą aukcją z tym ASROCKiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi