andixad Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) Witam. 1. Chciałbym się dowiedzieć czy jeżeli mam dysk z UDMA to jest jakaś różnica jeżeli używam taśmy 40 czy 80 -pinowej, jeżeli na tej taśmie mam podłączony tylko ten dysk. [moja taśma 40 -pinowa przeznaczona jest tylko na 1 napęd]. Dokładniej czy na 40-pin. taśmie będe miał mniejszą wydajność dysku bo na UDMA jest chyba 133 MB/s. 2. Czy w Windzie XP każdy dysk który ma UDMA ma domyślnie ustawione UDMA czy np 100 MB/s ? Gdzie ewentualnie mogę sprawdzić jaki mam teraz transfer ?? Edytowane 27 Lipca 2006 przez andixad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Placio74 Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 1. Jest różnica - na taśmie 40-pinowej (bez ekranowania) dysk będzie działał w trybie UDMA/33, czyli tranfer będzie znacznie mniejszy niż chociażby w UDMA/66. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 1. Nowsze dyski twarde podpina się taśmą 80-pin. 40-pin nadaje się tylko do napędów CD/DVD oraz starych dysków. Twój powinien mieć taśmę 80-pin. Różnica w wydajności jest zauważalna. 2. Jeżeli w biosie masz ustawione na "Auto" (a zapewne tak jest), to Windows powinien optymalnie ustawić szybkość transferu dostosowując go do prędkości dysku. Prędkość dysku można testować np. tym: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=600&t=47 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...