Skocz do zawartości
piecykpp

Czy Ktoś Kto Sie Troche Zna Na Zasilaczach Może Mi Powiedzieć Jakie Natężenie Ma Mój Chieftec Na Lini 12v ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam zaliłke chiefteca 400W http://zenfist.pl/pID/161.htm. Czy ktoś kto sie zna troche na tym może mi powiedzieć ile ten zasilacz ma naprawde na lini 12V ? ponieważ planuje zakupić x1900xt i nie wiem czy udźwignie

Podaj cału konfig kompa. Ten zasilacz jest słaby... więc wątpie, że udźwignie... (wiem po sobie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj cału konfig kompa. Ten zasilacz jest słaby... więc wątpie, że udźwignie... (wiem po sobie)

3000+ venice 1800@2300, dfi lanparty nforce 4 ultra-d, 2x1gb gskill 500mhz, obecnie radek x850xt gigabyte ( wymiana za jakieś 2-3 tygodnie właśnie na x1900xt ), 250gb dysk maxtor maxline III, nagrywarka cd-rw lg, sound blaster jakiś stary 4+1 128pci chyba, oprócz collerka boxowego na procu jeden w obudowie 80x80 kolorowy (niebieski). Obecnie na tej konfiguracji nie ma najmniejszych problemów mój chieftec Edytowane przez piecykpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benito, jakim konfigiem dysponujesz? Wszyscy wiem, że czasem testujesz to i owo, ale co sam posiadasz? Pytam, bo jakoś nie czytałem recenzji r520 lub 580 twojego autorstwa, więc pewnie sam masz x1900xt, że takim pewnym tonem stwierdzasz, iz chief 400W ze słabą linią +12V da radę z taką kartą przy full load 3D (nawet bez o/c).

Do x850xt takie psu wystarczy, do x1900xt sugeruję coś z mocniejszą linią +12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe chyba żartujesz, X1900 jest najbardziej pradozerna karciocha jaka w tej chwili jest (nawet GX2 mniej od niej potrzebuje papu), a to za sprawa bardzo duzej ilosci tranzystorów ~320mln jak sie nie myle.

No i podobnie jak draak uwazam ze ten chif to moze byc dla niej za mało :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ale x1900xt ma proces technologiczny 90nm wiec moim zdaniem ciagnie podobnie prad jak ta x850...

Uważam, że ze spokojem ten szef to pociągnie.

jasne <_< podobnie :lol2:

x1900xt ciągnie ze ~110W, a x850XT PE ~70W więc nie jest podobnie :)

a czy pociągnie to nie wiem :cry: (pewnie tak), ale wolał bym kupić coś lepsiejszego np. tego Liberty bo te 430W Seasonica jakoś nie trawię :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na tabliczkę GPS 400 AA można wywnioskować, że skoro zasiłka może dać 390W max, a 3,3 i 5v dają 140W max, więc na linie +12v zostaje 250W.

Choćbyś nawet się zes...ł nie przeciążysz zasiłki.

Kręcony venice na takim poziomie to góra 100W, zostaje ponad 100W na grafę.

Koniec dywagacji. Wystarczy logicznie pomyśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że z tabliczki mozna cos takiego wywnioskować ale nigdy nie wiadomo czy zasilacz pociaganie dan z tabliczki ;)

a po drugie 40W (przy nie kreconej karcie) to bardzo mała rezerwa.

A po drugie jak kogoś stac na karte za 1.5k to nie powinien kupowac zasilacza tak żeby pociagana pasuje miec cos lepszego z odpowiednia rezerwa ;)

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na styk będzie i tyle. Dla mnie głupotą jest tak ryzykować i nie zostawiać sobie praktycznie marginesu bezpieczeństwa. Ale to naturalnie nie twój sprzęt benito i możesz tak doradzać. Tym bardziej, że pozostawienie r580 zupełnie bez o/c mija się z celem, a na o/c cpu i gpu ten zasilacz nie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja powiem ze pociagnie ten chief to . np czy ktos by powiedzial ze stary chieftec 420 w hpc pociagnie krecone x2 i 7800gt +inne duperele ? a radzi sobie bez problemu najmniejszego i napiecia na 12v stabilne , jedynie 5v lekko do gory poszlo.a on ma chyba te 2 pseudo linie 12v - chyba 18A . a w tym 400w jest tych A sporo wiecej

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na tabliczkę GPS 400 AA można wywnioskować, że skoro zasiłka może dać 390W max, a 3,3 i 5v dają 140W max, więc na linie +12v zostaje 250W.

Choćbyś nawet się zes...ł nie przeciążysz zasiłki.

Kręcony venice na takim poziomie to góra 100W, zostaje ponad 100W na grafę.

Koniec dywagacji. Wystarczy logicznie pomyśleć.

No dobra Benito ale weś pod uwage że linia 12V jeszcze ma napędy optyczne, dysk twardy i wentylatorki.

http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp

Venice podkręcony po mojemu - 99W

x1900xt - 109W

dysk sata - 13W

nagrywarka 20W

2 wiatraczki - 10W

w sumie to daje 251W na linie 12V więc troche dużo chyba jak na tego chiefteca ? dziwne bo inne zasiłki które mają 15A i 14A na liniach 12V1 i 12V2 mają zawsze ponad 300 a tutaj przy tym chieftecu fdo końca nie wiem wkońcu ile on ma :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pytał się o rezerwę tylko o to czy zasiłka to pociągnie, a pociągnie i tyle.

Uwielbiam teoretyków (tj. zasiłki to ty testować potrafisz, ale zwyczajnie nie miałeś w pc nowszej vga, tak to wygląda).

Jak radzi sobie chief 420W z r580 bez o/c- http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2252245

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@draak ale to jest niezbyt fortunny przykład, bo tam są problemy z zasilaczem starszej generacji. Pomimo tego, że jest to 420W to jest to stary Sirtec, a ta Delta jest nowoczesną konstrukcją przystosowaną do zasilania konfiguracji opartych o podzespoły obciążające głównie linię +12V.

Imo zasiłka wystarczy, ale na o/c raczej bym nie liczył :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam teoretyków (tj. zasiłki to ty testować potrafisz, ale zwyczajnie nie miałeś w pc nowszej vga, tak to wygląda).

Jak radzi sobie chief 420W z r580 bez o/c- http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2252245

kumpel ma chiefa by delta 400watt i ma nawet troche mocniejszy konfig niz twoj i nie slyszalem zeby mial problemy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draak ale chief 420w nie jest od delty -ma mniejszą od niej moc i jest zauważalnie starszy konstrukcyjnie..

Delta nie jest cudemmtechniki ale te 400w ma więc powinna pociągniąc...

co nie zmienia faktu ze do tej klasyu grafy wział bym jednak nieco lepszy i cichszy zasilacz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi się zakładać nowego tematu więc zapytam tu czy be quiet! BQT P5 - 420W - s1.3 wystarczy do konfigu:

CPU: A64 veice 3000+

Mobo:WinFast NF4sk8AA

ram: 1024 MB

dysk: WDC 160GB

napęd: LG dvd-rw

grafa: 2x Palit sonic 7600gt

niedawno tę zasiłke kupiłem i nie uśmiecha mi się zmieniać - wydaje mi się że to uciągnie i na lekkim OC w końcu to markowa zasiłka:) - jednak mogę się mylic więc pytam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@draak ale to jest niezbyt fortunny przykład, bo tam są problemy z zasilaczem starszej generacji. Pomimo tego, że jest to 420W to jest to stary Sirtec, a ta Delta jest nowoczesną konstrukcją przystosowaną do zasilania konfiguracji opartych o podzespoły obciążające głównie linię +12V.

Imo zasiłka wystarczy, ale na o/c raczej bym nie liczył :) pozdro

Racja, przepraszam za niezwrócenie uwagi na ten fakt, co i tak nie zmieni mojego zdania odnośnie ewentualnego o/c karty na tym PSU.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi się zakładać nowego tematu więc zapytam tu czy be quiet! BQT P5 - 420W - s1.3 wystarczy do konfigu:

CPU: A64 veice 3000+

Mobo:WinFast NF4sk8AA

ram: 1024 MB

dysk: WDC 160GB

napęd: LG dvd-rw

grafa: 2x Palit sonic 7600gt

niedawno tę zasiłke kupiłem i nie uśmiecha mi się zmieniać - wydaje mi się że to uciągnie i na lekkim OC w końcu to markowa zasiłka:) - jednak mogę się mylic więc pytam...

powinno pociagnac, ale co to za mobo O_o jakis cud techniki..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi