Havoc Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Nie nawijajcie proszę że taki temat już był bo fakt, możliwe, ale ja mam 10minut na anpisanie tego posta więc nie mam jak szukać, sorki. U znajomej był skok napięcia albo cos takiego podczas burzy. Prądu brakło na apre sekund no i cozywiście komp się wyłączył. Potem już przestało wykrywać dysk. W kompie jest jeszcze cd-rom który działa poprawnie, bios nie widzi tylko hdd, i wywala błąd dysku jeśli się nie mylę. Troche mi się już pomieszało i nie pamiętam komunikatu ale na 99% chodzi mu o dysk. Zastanawiam się tylko czy możliwe że padło coś oprócz dysku (ten lekko wibruje ale nie chrupi ani nie daję większych oznak działania, albo jest suuuper cichy albo na wpół martwy). Potrzebuje pilnie opinii, bo chce być w 100% pewien że jak wezme dziś od niej pieniądze i kupię nowy hdd to wszystko będzie działać ;) Nie uśmiecha mi się pomyłka. Pozdro. p.s. dysk się nie grzeje gdy komputer jest włączony. Edytowane 31 Lipca 2006 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 prawdopodobnie masz racje, dysk jest "zima" mozesz go wyciagnac i obejzec elektronike, powinienes zauwazyc jakies przepalenia na plytce :D. Kolezanka zawdzecza utrate dysku wspanialemu zasilaczowi marki Codegen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 A czy jeśli w dysku uwalona jest elektronika (maxtor 30 gb), to da się ją jakoś wymienić? Pamiętam że kiedy kuzynowi padł Seagate to właśnie kombinował jakiś dysk ze sprawną elektroniką na wymianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Na elektronice też nie widać żadnych uszkodzeń w tym problem. Wszystko wydaje się ok ale jest martwy. Powiedzcie tylko jedno, jest szansa że mogło coś innego się uszkodzić niż dysk i przez to go komp nie widzi? Cd-rom działą sprawnie pod każdą taśmą, primary sec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_cin Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 sprawdz u siebie/kogos innego to wykluczysz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Jeśli to jest WD, to mógł się soft wysypać - sam naprawiałem taki przypadek. Szukaj w sieci programów do naprawy - nawet jeśli to nie jest WD. Być może wgranie softu ożywi dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Dobra, wziąłem tam mojego WDC i sy to cd-rom mimo odłtuacja jest taka....nie widzi i mojego DOBREGO ;) dysku. Za to cd-rom mimo odłączenia (i podłączenia w jego miejsce hdd) nadal widniał w biosie :D Zrestartowałem bios i cd-rom zniknął a co do hdd to wywaliło coś tam atapi incompatibile i nadal dysk był niewidoczny. Co powiecie, aktualizacja biosu jak poleca luke_xe czy od razu wymiana mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...