Skocz do zawartości
Havoc

Martwy Dysk Czy Komp Uszkodzony

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nawijajcie proszę że taki temat już był bo fakt, możliwe, ale ja mam 10minut na anpisanie tego posta więc nie mam jak szukać, sorki.

U znajomej był skok napięcia albo cos takiego podczas burzy. Prądu brakło na apre sekund no i cozywiście komp się wyłączył. Potem już przestało wykrywać dysk. W kompie jest jeszcze cd-rom który działa poprawnie, bios nie widzi tylko hdd, i wywala błąd dysku jeśli się nie mylę. Troche mi się już pomieszało i nie pamiętam komunikatu ale na 99% chodzi mu o dysk. Zastanawiam się tylko czy możliwe że padło coś oprócz dysku (ten lekko wibruje ale nie chrupi ani nie daję większych oznak działania, albo jest suuuper cichy albo na wpół martwy). Potrzebuje pilnie opinii, bo chce być w 100% pewien że jak wezme dziś od niej pieniądze i kupię nowy hdd to wszystko będzie działać ;) Nie uśmiecha mi się pomyłka.

Pozdro.

p.s. dysk się nie grzeje gdy komputer jest włączony.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie masz racje, dysk jest "zima" mozesz go wyciagnac i obejzec elektronike, powinienes zauwazyc jakies przepalenia na plytce :D. Kolezanka zawdzecza utrate dysku wspanialemu zasilaczowi marki Codegen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na elektronice też nie widać żadnych uszkodzeń w tym problem. Wszystko wydaje się ok ale jest martwy. Powiedzcie tylko jedno, jest szansa że mogło coś innego się uszkodzić niż dysk i przez to go komp nie widzi? Cd-rom działą sprawnie pod każdą taśmą, primary sec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, wziąłem tam mojego WDC i sy to cd-rom mimo odłtuacja jest taka....nie widzi i mojego DOBREGO ;) dysku. Za to cd-rom mimo odłączenia (i podłączenia w jego miejsce hdd) nadal widniał w biosie :D Zrestartowałem bios i cd-rom zniknął a co do hdd to wywaliło coś tam atapi incompatibile i nadal dysk był niewidoczny.

Co powiecie, aktualizacja biosu jak poleca luke_xe czy od razu wymiana mobo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi