gwidon Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Witam, mam w/w problem. Kupiłem na allegro zasilacz modecom 350gtf i chciałbym go zamontować. Ale do tego potrzeba wyciągnięcia płyty głównej, bo ta wtyczka, która ma 20 otworów jest dodatkowo przymocowana na jakichś bolcach, które można podważyć wyciągając płyte. I teraz moje pytanie.. Jak to zrobić? zauważyłem na płycie 6 dziurek ze śrubami 2 na dole 2 pośrodku i 2 na górze. I jeszcze z drugiej strony obudowy takie plastikowe kwadratowe bolce. I teraz moje pytanie, aby wyciągnąć płyte muszę wszystkie śruby odkręcić i podważyć te kwadratowe bolce? Muszę przedtem wyciągać karte graficzną i chłodzenie z procesora? Aha i czy nic się nie stanie jeżeli będą swobodnie wisieć te wtyczki z 4 otworami? Nie potrzebne mi aż tyle co jest w tym nowym zasilaczu.Proszę o szybką pomoc. Aha i nie mam możliwości wykonania zdjęcia. Jakbym miał to już by tu było :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Wtyczka/gniazdo ATX zasilacza/płyty nie ma żadnych bolców montażowych. Na wtyczce z jednej strony jest taki zatrzask / gniazdo na płycie ma taki "języczek". Łapiąc wtyczkę ściskasz zatrzask i ciągnij- z mniejszym lub większym oporem wychodzi ona z gniazda. "Aha i czy nic się nie stanie jeżeli będą swobodnie wisieć te wtyczki z 4 otworami?"- tak- mogą wisieć nie podpięte do niczego. Edytowane 31 Lipca 2006 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwidon Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 gwarantuje Ci, że są tam bolce... moja płyta to Gigabyte 7VT600-P-RZ wiem, że są bo je widze z drugiej strony obudowy, niestety nie jest możliwe wyciągnąć bez wyciągania z obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabul Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 jakos nie moge sobie wyobrazic zeby do podpiecia zasilacza trzebabyloby wyciagac mobo... swoja droga aby wyjac plyte musisz odczepic wszystkie wtyczki, czasem nawet odkrecic zasilacz i odszukac srubki - koniecznie upewniajac sie ze wszystkie sa odkrecone bo przez szarpanie mozna jedynie uszkodzic PCB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Chyba chodzi Ci o to, że gniazdo ATX na płycie jest przymocowane do płyty za pomocą jakichś bolców (wnioskuje z tego zdjęcia - większego nie znalazłem). Tylko, że tego gniazda z płyty głównej nie wyjmujesz a jedynie podpinasz do tego gniazda wtyczkę ATX od zasilacza. Chyba o to chodziło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Napewno o to. Po prostu ciągniesz tą wtyczkę i trzymasz za ten język po problemie. Edytowane 31 Lipca 2006 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) No normalnie się załamałem - takiego czegoś to już dawno nie czytałem !!! Przecież wszystkie informacje są w sieci - tylko trochę poszukać i poczytać !! @gwidon przeczytaj sobie ten artykuł i obejrzyj dokładnie wtyczkę zasilacza ATX, wtyk molex (te wtyczki z 4 otworami :lol2: ) i inne i nie pisz więcej takich bzdur, bo aż mnie głowa rozbolała : http://zenfist.pl/pelen.php?id=4 I nie ściągaj chłodzenia z procka ani nie wyciągaj płyty, bo to zupełnie niepotrzebne - a w dodatku pewnie byś źle załozył z powrotem !!! PS. Nawet jak będziesz musiał kiedyś wyciągnąć płytę, to po co chcesz zdejmować chłodzenie CPU ??? - przecież to już całkiem bez sensu - człowieku, czy ty w ogóle myślisz czasem ??? Pozdr. :angry: Edytowane 31 Lipca 2006 przez Lzep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...