Skocz do zawartości
Gość mariush190

Um Boss. Spora Obudowa Do Wc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariush190

Witam!

Zastanawiam sie nad kupnem nowej obudowy. do tej pory uzyałem midi towera. Niestety jest za mały, i ciezko zmiescic w nim wiekszą chłodnice niz BIP1.

W poszukiwaniu najpierw udałem sie na allegro. I znalazłęm cos w ciekawej cenie. Wygląda zupełnie jak chieftec!! kosztuje 159zł, w wyposazeniu ma kółka no i dwa coolery 80mm.

http://www.allegro.pl/item118502738__czarn...i_um_boss_.html

Czy warto za tą cene?

Czy znajde w podobnej cenie cos lepszego?? Nie chce wydac na obudowe z wysyłką wiecej niż 200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo, mam dla Ciebie dobrą wiadomość - obudowa jest zajebista! :D

Zamówiłem ją braciakowi bo kilka dni temu składał sobie kompa, a sam pierw wolałem zobaczyć jak to wygląda zanim się w cos takiego zaopatrze :)

No i po pierwsze jakość wykonania jest bardzo dobra - blacha 1mm gruba i solidna dokładnie jak w Chieftecu Dragonie - co prawda nie ma koszyków na hdd ale jak dla mnie to sa one goofno warte :]

Po drugie - buda prezentuje sie bardzo estetycznie, przedni panel jest nieźle odlany a lakier bardzo porządnie połozony, czarny metalik - mniam ;]

Po trzecie - kupa miejsca, obudwa jest długawa i bardzo przestrzenna

Po czwarte - do kompletu dodają dwa wiatraki, może niezbyt "markowe" ale działają i są stosunkowo ciche, do tego miejsce na 90mm na bocznych drzwiczkach

Co do wad to wkurzyła mnie mała ilośc bolców do mocowania mobo - powinny byc conajmniej 3 wiecej ale takie duperele zawsze można dokupic osobno na allegro

Na koniec taka mała riposta - miałem sobie kupic Chiefteca Matrix Medium ale wezme tą obudowe bo różnia sie nieznacznie wykonaniem i wyglądem a największa różnica miedzy nimi jest cena - Chieftec byłby prawie 2x droższy. Szczerze polcecam bo jak za taka cene to byłem mile zaskoczony i sam za pare dni zamawiam :D PoZdRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

o co ci chodzi z tymi bolcami do mocowania mobo??

Narobiłes mi ochoty :D

Powiedz jeszcze czy te koszyki mozna wykrecic czy trzeba wyrwac?? Cho chłodnice chce przymocowac rownolegle do frontu.

Aha i czy przez te dziurki w froncie moze wlatywac powietrze?? Czy one sa zaslepione??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bolce = słupki do wkrecania śrób mocujacych pod mobo.

Co do koszyków to chodzi o to że ich nie ma ... zobacz zdjęcia., jest tam jedna długa szyna na 9 napedów 3,5 i miejsca na chlodnice za bardzo nie ma, chyba zebyś to wycioł i zostawił tylko ze 3 :) no chyba że ci sie uda jakoś ją tam wepchnąć pod innym kątem.

Dziurki z przodu hmmm, nie pamietam dokładnie bo obudowa jest u braciaka ale chyba da się tam wkręcić wiatraki, na pewno umożliwa przepływ powietrza.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

mi chodzi o cos innego. Pytam sie czy tą "szyne" da sie wykreic czy trzeba ją wyciąc. Ona mi jest totalnie zbędna, bo dysk bedzie lezał na dnie budy. Ile jest tych bolcow do przykrecania mobo??

Aha i czy do obudowy dodaja tez srubki do skrecania napedow cdrom, dyskow i mobo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta szyne mozna wykręcić? hmm teraz nie odpwiem Ci dokładnie bo buda (i braciak) jest gdzie indziej ale na zdjęciach widac że miejsca napędów 3,5 i 5,25 są połączone nitami więc w najgorszym wypadku bedziesz musiał usunąć nity i wyjąć to całe żelastwo.

Bolców jest chyba 6 a przydałoby się z 9 <_< ale na allegro taki zestaw kosztuje około 2 zł więc to nie kłopot, jak dobrze rozplanujesz to i te 6 styka bo mnie sie udało stabilnie mobo tam przykręcić :)

Oczywiście jest pełen komplet srubek i tym podobnych dupereli więc tym sie nie przejmuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

no fakt, moja mobo do całkowitego przykrecenia potrzebuje 9 :?

No nic, poszuka sie.

A czy jak wyrwe tą szyne to nie osłabi się konstrukcja obudowy??

Moze pamietasz czy od dołu tez jest przynitowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt cena wrecz idealna. Zamiast jakiegos tracera czy Modecoma idealana buda. A mi sie te koszyczki w Chiefie podobaja :] Trafilem na ladna okazje wiec sie nie zastanawaielem :D Moja duba ma okolo 60cm wysokosci wiec WC sie ladnie zmiesci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym big towerze to by sie jeszcze krata browara schowała bo miejsca tam jest fuuul :-P znajomek zamówil, wiedział że duża ale nie robił przymiarki pod szafke bo "na oko" miało styknąc ale jak dostał pudło i wyjął bude to zdebiał bo nigdzie nie mógł jej wepchnąć - skończyło se na małym przemeblowaniu :D

Imo faktycznie Chief pod WC chyba ciut lepiej sie nadaje niż UM, szczególnie ten Big Tower.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki to big tower? to zwykle midi, moj antec ma w srodku tyle samo miejsca.

tu masz bigtowera:

http://www.allegro.pl/item118153361_chieft...pl_fv_gw24.html

tu masz midi z miejscem na wentyl 120mm wiec na jedna chlodnice jest miejsce:

http://www.allegro.pl/item117894280_okazja...ium_tower_.html

plus jak poszukasz lepiej to znajdziesz pewnie jeszcze kilka innych lepszych obudow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No UM to medium (522) ale i tak mała nie jest.

Ten Chief big tower to juz jest za duzy jak dla mnie :D ale pod Wc bedzie git, obudowa w drugim linku jest jakby to określić ... hmm ... paskudna & obrzydliwa ... :|

jak poszukasz lepiej to znajdziesz pewnie jeszcze kilka innych lepszych obudow.

Równiez za 150 zł? :wink: to podaj linki chętnie zobacze (ofc mówimy o nówkach)

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No UM to medium (522) ale i tak mała nie jest.

Ten Chief big tower to juz jest za duzy jak dla mnie :D ale pod Wc bedzie git, obudowa w drugim linku jest jakby to określić ... hmm ... paskudna & obrzydliwa ... :|

Równiez za 150 zł? :wink: to podaj linki chętnie zobacze (ofc mówimy o nówkach)

podalem linka do nowki chiefa a nie jakiejs nieudolnej podrobki. wyglad frontu jest kwestia dyskusyjna, ale co chief to chief a nie jakies ultra media, te 20 czy 30 pln nie powinno robic roznicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widziałes tą bude z bliska że określasz ją mianem taniej podbróbki? No bo ja mialem okazje, i też z początku myślałem ze to nie bedzie nic rewelacyjnego. Mam porownanie miedzy dragonem a UM i bardziej mi sie podoba UM a to ze nie ma napisu chieftec to mnie akurat malo obchodzi, wykonana jest z takiej samej blachy i ma o niebo lepszy lakier niz chief :) do tego nie ma koszyków których za bardzo nie lubie w chiefach, a to dla mnie plus.

No ale każdy bierze to co mu się podoba ....

Hej a ta obudowa jest dobra?? ma ktoś z was ja ?? Bo myśle o niej ma fajny kolor ;) potem bym przemalowała na błękitny brokat . Co powiecie ?? link: http://allegro.pl/item117208697__legenda_c..._promocja_.html

No dobra to jest nie da sie ukryć, w błekit brokacie może wyglądać całkiem atrakcyjnie ;] chociaż z tego typu bud to znacznie bardziej podobał mi sie Chieftec Matrix. Jak juz ją pomalujesz to wrzuc foty na forum :)

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi