Skocz do zawartości
Sly

System Nie Wylacza Komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Windows XP SP2 i od jakiegos czasu system przestal wylaczac komputer. Po kliknieciu na "wylacz" pokazuje sie ekran z napisem "mozna teraz bezpiecznie wylaczyc komputer" i trzeba wcisnac przycisk zasilania na obudowie. Irytujaca sprawa bo zazwyczaj korzystalem z czasowego wylacznika komputera :/ Zniknal tez przycisk stan wstrzymania - jest teraz ciagle nieaktywny. Wydaje mi sie, ze zniknela tez jakas opcja w "panel sterowania->opcje zasilania", ale jzu niepamietam co to dokladnie bylo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nistetety, nie mam Sterownika Microsoft ACPI, ani galezi z:

"W gałęzi Obsługa NT APM/Legacy drzewa urządzeń powinna się znajdować pozycja Węzeł interfejsu NT Apm/Legacy. Obok niej powinien się znajdować czerwony znak X oznaczający, że ten sterownik został wyłączony.".

Sterowniki sa ok, bo wczesniej na tych samych wszystko bylo ok. Dalsze sugestie mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie w ogole nie mam nic tkiego jak wlaczanie ACPI, pewnie domyslnie jest "on", o wczesnie jbylo ok. W miedzyczasie updejtowalem BIOS, ale nie pamietam, czy to bylo przed, czy po pojawieniu sie problmu.

"W Menadżer urządzeń /urządzenia systemowe masz jakikolwiek wpis o ACPI ?"

Zadnego nie mam.

Dzieki linkowi Kurusia dodalem "Obsługa NT APM/Legacy", ale dalej sie sam nie wylacza. Komputer jest rozpoznawany jakos "Standardowy komputer PC" i to pewnie zrodlo problemu, bo system ni rozpoznaje go jakos posiadajacy interfejs ACPI, ale na samym poczatku bylo ok, musialem cos potem namieszac, tylko co??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi