Skocz do zawartości
McBenner

Dywagacje na temat Dual DDR

Rekomendowane odpowiedzi

Z gory uprzedzam, ze to czyste dywagacje, i watpie aby ktos przed tem tego nie wymyslil, ale moze zdac sie interesujace. Mianowicie, jak wiadomo dual ddr daje nam 128 bitowa pamiec, czyli przepustowosc pamieci (o ile pracuje ona w trybie synchronicznym) dwukrotnie przekraczajaca potrzeby procka. Wiec, czy nie moznaby wykorzystac tego w sposob bardziej konstryktywny?

Nawet jesli procesorowi przyda sie troszke nadwyzki mocy pamieci, czyli jakies 10-20% to i tak mozemy mu to zagwarantowac. Przejdzmy do rzeczy. Dajemy magistrale (przykadowo na mojej plycie glownej) 250, taktowanie pamieci na 66% i oczywiscie dwie kostki pamieci tak aby pracowaly w trybie dual. Wtedy ich wydajnosc i tak bedzie wynosila 133% potrzeb procka a pamieci spokojnie wyrobia na takich ustawieniach, nawet na najlepszych timingach (250x66%=165). Czy myslicie ze takie rozwiazanie moze przyniesc efekt o jakim mowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Dual-DDR.

Jeszcze przed zamówieniem płyty nie pomyślałem :oops: i do mojej kostki 256MB zamówiłem drugą 512MB... I raczej to nie bardzo pasuje do trybu DualDDR. Ale mam możliwość zamiany tej 512 na 2x256 identyczne jak moja pierwsza kość. Czy w związku z tym będę mógł włączyć coś na podobieństwo DualDDR (TripleDDR :?: 8O ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Dual-DDR.

Jeszcze przed zamówieniem płyty nie pomyślałem  :oops: i do mojej kostki 256MB zamówiłem drugą 512MB... I raczej to nie bardzo pasuje do trybu DualDDR. Ale mam możliwość zamiany tej 512 na 2x256 identyczne jak moja pierwsza kość. Czy w związku z tym będę mógł włączyć coś na podobieństwo DualDDR (TripleDDR  :?: 8O ).

Swie kości będą działały w trybie DualDDR a trzecia będzie działąć normalnie :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w instrukcji do epoxa 8rda+ jest tabela, z której wynika, że trzy pamięci w trzech slotach pracują w trybie 128bit. Jak dokładnie to niewiadomo, natomiast czytałem gdzieś recenzję, w której sprawdzali jaki jest wpływ ilości kostek na wydajność. Wyszło na to, że im więcej - tym szybciej! Konkludując: wsadzając 3 kości system powinien pracować jeszcze szybciej niż na 2 kostkach (pomimo 128bit trybu w obydwu przypadkach) (testy były przeprowadzone na 266MB modułach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...