McBenner Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Z gory uprzedzam, ze to czyste dywagacje, i watpie aby ktos przed tem tego nie wymyslil, ale moze zdac sie interesujace. Mianowicie, jak wiadomo dual ddr daje nam 128 bitowa pamiec, czyli przepustowosc pamieci (o ile pracuje ona w trybie synchronicznym) dwukrotnie przekraczajaca potrzeby procka. Wiec, czy nie moznaby wykorzystac tego w sposob bardziej konstryktywny? Nawet jesli procesorowi przyda sie troszke nadwyzki mocy pamieci, czyli jakies 10-20% to i tak mozemy mu to zagwarantowac. Przejdzmy do rzeczy. Dajemy magistrale (przykadowo na mojej plycie glownej) 250, taktowanie pamieci na 66% i oczywiscie dwie kostki pamieci tak aby pracowaly w trybie dual. Wtedy ich wydajnosc i tak bedzie wynosila 133% potrzeb procka a pamieci spokojnie wyrobia na takich ustawieniach, nawet na najlepszych timingach (250x66%=165). Czy myslicie ze takie rozwiazanie moze przyniesc efekt o jakim mowie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 tak jakbym mial 8rda+ to bym tak zrobil satysfakcja gwarantowana z amd ktore ma 500mhz fsb :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 A ja powiem ze stestowane i tak ladnie nie jest :-[.Wyciaglem 225mhz fsb z ramami na 66% ale wydajnosc oscylowala w granicach Sync 180Fsb a do tego musicie zauwazyc ze zwiekshaja sie opoznienia (ze wzgledu na async) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 Niedawno przy jakiejś okazji pisałem, że obecnie Dual-DDR ma uzasadniny sens jedynie w maszynach opartych na P4 (szyna QDR). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 jak bede miec druga kostke pamieci to sie tak pobawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 A ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Dual-DDR. Jeszcze przed zamówieniem płyty nie pomyślałem :oops: i do mojej kostki 256MB zamówiłem drugą 512MB... I raczej to nie bardzo pasuje do trybu DualDDR. Ale mam możliwość zamiany tej 512 na 2x256 identyczne jak moja pierwsza kość. Czy w związku z tym będę mógł włączyć coś na podobieństwo DualDDR (TripleDDR :?: 8O ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 A ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Dual-DDR. Jeszcze przed zamówieniem płyty nie pomyślałem :oops: i do mojej kostki 256MB zamówiłem drugą 512MB... I raczej to nie bardzo pasuje do trybu DualDDR. Ale mam możliwość zamiany tej 512 na 2x256 identyczne jak moja pierwsza kość. Czy w związku z tym będę mógł włączyć coś na podobieństwo DualDDR (TripleDDR :?: 8O ). Swie kości będą działały w trybie DualDDR a trzecia będzie działąć normalnie :P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 w instrukcji do epoxa 8rda+ jest tabela, z której wynika, że trzy pamięci w trzech slotach pracują w trybie 128bit. Jak dokładnie to niewiadomo, natomiast czytałem gdzieś recenzję, w której sprawdzali jaki jest wpływ ilości kostek na wydajność. Wyszło na to, że im więcej - tym szybciej! Konkludując: wsadzając 3 kości system powinien pracować jeszcze szybciej niż na 2 kostkach (pomimo 128bit trybu w obydwu przypadkach) (testy były przeprowadzone na 266MB modułach) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 No to może w tym tygodniu zrobię podmiankę. Zobaczymy jak to będzie śmigać. Na razie hula, że aż strach :lol: Co to będzie jak zrobi się jeszcze szybciej :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...