Skocz do zawartości
piotres

Riccilightchill ...czyli Calkiem Maly, Szary Fc'et

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj na porzeby Nuclearus Benchmark podłączyłem tytułowego FC-ta.Sprawdzę jak zachowuje się pod obciążeniem po przerwie w pracy,mam skonfigurowanego MBM'a na P5W DH,więc będzie coś widać. :)

Ustawienie:

CPU C2D E6600

9 x 434MHz=3906MHz 1,55V mem 434MHz 4-4-4-8

Przy tym ustawieniu temperatura CPU w stresie(Orthos 3h) wynosiła -19*C,co należy uznać za wynik dobry.Wcześniej w wątku są pokazane ustawienia dla Opka 150 3,24GHz 1,73V Tstress=-6*C.Wygląda na to,że Opek był bardziej "wymagający"(3,24GHz vs 3,9GHz).

W idle temp spadała poniżej -30*C (w momencie-30*C MBM zaczyna pokazywać +127*C ) dlatego trudno powiedzieć ile niżej -30*C. :wink:

Dołączona grafika

Tutaj należy dodać,że nie jest bo kres procka, wstrzymuje mnie max FSB na mobo,zamówiłem bloczek na NB więc może wytarguję parę MHz.(Kyńku drogi pamiętasz o moim zamówieniu? :lol2: )

W planach jest też zakup DFI nie wiem jeszcze czy na I965 czy NForce 680i

Podsumowując,potwierdza się solidne wykonanie FC'ta przez Piotresa,oczywiście uważnie śledzę powstawanie Twoich kolejnych konstrukcji z których każda mi sie podoba. :) Czasami zastanawiam się nad asperką,co mógłbyś na tym zrobić chillerek do WC,czy może FC na NB/GPU ? :lol2: ,ale jeszcze nie teraz (ach ta kasa).Aha obiecuję,że zamówię wreszcie termometr. :lol2:

Pozdrawiam. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ciesze ze drogi kolego ze jestes zadowolony z agregaciku :D .

Co do Asperki - jedyna rzecz jaka podejmuje sie zbudowac przy jej uzyciu to FC na NB :-P . Tak tu moze byc fajna ;-) . Do obecnie krolojacych GPU (jak 8800GTX) odpada - nie zapominaj ze te grafy wydzielaja ok. 200W ciepla wiec nie podola ;-) .

Nie ma sprawy, polecam sie na przyszlosc :D.

pozdrawiam

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W planach jest też zakup DFI... obiecuję,że zamówię wreszcie termometr....

Sa warunki do sprawdzenia charakterystyki temperatury od obciążenia(solidnego). :)

Konfiguracja:

E6600@FC Riccilightchill+zamontowany taki sam went.120mm,12V,z drugiej strony skraplacza-->nadmuch.

DFI Infinity P965-s Dark,NB fabr. radiator+nadmuch went.120mm

2 x 1GB A-Data Vitesta EE 800+

Galaxy 7600GS Zalman

Samsung 80GB SATA II

Antec TruePower Trio-550W

Pomiar temp: CHY700, EVAP idle/Pi16

9x450MHz=4050MHz 1,575V-->-47,5*C/-45,5*C

9x456MHz=4100MHz 1,615V-->-47,0*C/-45,0*C

9x461MHz=4150MHz 1,650V-->-46,5*C/-44,5*C

9x467MHz=4200MHz 1,675V-->-46,0*C/-44,5*C

9x472MHz=4250MHz 1,725V-->-45,5*C/-44,5*C

9x475MHz=4275MHz 1,737V-->-45,5*C/-44,0*C

Charakterystyka temperatury w funkcji obciążenia płaska,co przekładając na prostszy język oznacza,że wraz ze wzrostem obciążenia, temperatury na parowniku trzymają sie dzielnie-->czyli dobrze. :)

Nie wiem do jakiego obciążenia Piotres stroił układ,wyszło b.dobrze. :)

Na koniec rzut oka na ostatnie ustawienie:

Dołączona grafika

Pozdrawiam. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak,wiem ale na tych wysokościach Orthos stress cpu nie ma szans.Przy tych taktowaniach i wysokim Vcore to w idle/Pi16 tez spore obciążenie. :wink:

Zapewne bylo to strojone pod 215W jakie wtedy posiadal Piotres :) Takimi taktami to raczej nawet 150W nie wytwarzasz, ale temp ladne jak na nierotarke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie chyba uklad polubil sie z Twym E6600 gdyz temperatury calkiem OK jak na moje oko :wink: .

Ile pokazuje CHY jak uklad pochodzi z 10 minut bez zadnego obciazenia (PC off) ?

pozdr.

Piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie chyba uklad polubil sie z Twym E6600 gdyz temperatury calkiem OK jak na moje oko :wink: .

Ile pokazuje CHY jak uklad pochodzi z 10 minut bez zadnego obciazenia (PC off) ?

pozdr.

Piotres

10 min to nie próbowałem ,ale koło 5min było;wiele zależy od temp otoczenia.

FC stoi przy oknie,jak jest uchylone okno i chłodno na zew (10-15*C)to jest około -55*C.

Cały czas mówię o temp z zainstalowanym na stale dodatkowym wiatraku 120mm(nadmuch-identyczny tylko na niebiesko) zasilanie 12V z zasiłki która zasila wszystkie wiatraki.Przy wył tego wiatraka tracimy ok 2*C czyli -53*C.(w miare chłodne otoczenie).

Jak jest cieplej to wychodzi -52 do -50*C. :wink:

Teraz włączyłem z ciekawości temp otocz ok 25*C okno zamknięte(bo jeszcze cieplej)

1.Po 5min ;Tevap=-53,5*C

2.Po 10min;Tevap=-54,6*C

3.Po 15min;Tevap=-54,7*C-czyli mozna uznac za ustabilizowaną.

czyli lepiej jak pisałem :)

W miare wolnego czasu przetestuję go na Orthosie jak wysoko procek pozwoli,ostatnio jak pamiętasz na P5W DH 3,9GHz temp(nie było jeszce CHY700) MBM-5 stress cpu(orthos 2h) -19*C ale co najważniejsze temperatura trzymała sie sztywno,czyli OK :)

Acha mam pytanie z zupełnie innej beczki.Spotkałem się z terminem po założeniu FC "wygrzewanie pasty".Prosze o wytłumaczenie o co chodzi?,ja po załozeniu FC odpalam go i po 2-4min PC-ON.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieks. :) Może przez ten sposób uda sie troche wyzej procka pogonić. :)

raczej powinno, bo przez twoj sposob to paste zamieniasz w gruba i twarda warstwe i slabo to przewodzi cieplo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko w tym czasie obserwuj temp w biosie, żeby cpu nie miał +100'C :) . Staraj się to robić na jakiś stosunkowo niskich taktowaniach/vcore, żeby taka wysoka temp nie była przed wejściem do biosu (tak jak to u mnie było, +120'C :lol: ). Lepiej poczekać 3min dłużej aż powoli się nagrzeje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej powinno, bo przez twoj sposob to paste zamieniasz w gruba i twarda warstwe i slabo to przewodzi cieplo ;)

Dlatego ostanio dawałem silikonówkę, bo na ceramicznej było gorzej z powodów j/w. :wink:

Tylko w tym czasie obserwuj temp w biosie, żeby cpu nie miał +100'C :) . Staraj się to robić na jakiś stosunkowo niskich taktowaniach/vcore, żeby taka wysoka temp nie była przed wejściem do biosu (tak jak to u mnie było, +120'C :lol: ). Lepiej poczekać 3min dłużej aż powoli się nagrzeje

Dokładnie takie były moje przemyślenia ,jechać na biosie na zakładce tempy,wcześniej skręcić cpu na min,dzięki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi