Spookie Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) Prawdopodobnie w piątek w moje łapki trafi DFI NF SLI-M2/G. Mam zamiar od razu dac radiatorki na Mosfety :D Więc mam dwa pytania ?? :> 1. Czy taki radiatorki z pocięcia tego coolera będą dobre przy mocnym O/C :D ?? http://img357.imageshack.us/img357/6112/pict0011eh3.jpg 2. Jakich wymiarów powinny byc?? Bo chciałbym je pociąc zanim przyjdzie do mnie MoBo - szybciej będzie :D Chodzi mi o te 3 po 3, te 2 po 2 mosfety i ten 1 samotny mosfet :) (koło proca i ramów :D) j/w Wg mnie nie ma po co kupowac radiatorkow na mobo chyba ze ze wzgledów estetycznych :P @cahir- ad1.Co do wykrywania CPU to chyba stary program jakis; teraz mam wszystko OKi. ad2.Co do o/c to tak jak mowi grzesiu (czasami zmiana timingow moze zdzialac "cuda"...) Jak chcesz wszystkie moje ustawienia to to moge zrobic fotki biosu itp. :P btw. thx za nieprzekręcanie mojego nicka :) Dostałem juz mostek SLi; pierwsze wrazenie: "ale to małe i giętkie" :P Sprzedalem WC i poszukuje czegos taniego na chipset... w gre wchodzą 2 radiatorki: Pentagram Zalman ...o ile wiem ze zalman pasuje na 100% to co do pentagrama nie mam pewnosci ktos moze potwierdzic ze "Pętak" bedzie pasował (z tego co mi wiadomo to pasuje na rozstaw 50-60mm) :?: Jak mi sie zechce ruszyc to moze jeszcze dzis kupie petaka jak bedzie w MM i w PT proba moda na SLi :rolleyes: Jak znajde czas to moze w niedziele wrzuce procka na FC zobaczymy co z tego wyjdzie... Edytowane 4 Stycznia 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahir- Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) @cahir- ad1.Co do wykrywania CPU to chyba stary program jakis; teraz mam wszystko OKi. ad2.Co do o/c to tak jak mowi grzesiu (czasami zmiana timingow moze zdzialac "cuda"...) Jak chcesz wszystkie moje ustawienia to to moge zrobic fotki biosu itp. :P btw. thx za nieprzekręcanie mojego nicka :) jakoś to przeskoczę o ile sprzęt pozwoli, może dziura napięciowa ?? trzeba będzie proca potraktować 1.525v na początek timingi w dół i mhz na pamięciach w górę i coś mi się wydaje że 2.2 / 2.3v na pamięci. A twoich ustawień nie ma co kopiować, jeżeli wstawisz to tylko w celach szkoleniowych ... nie będę od razu jak głupek wprowadzał tak jak ty masz bo jak wiadomo proc procowi nie równy :) pomęczę trochę potworka po weekendzie, bo teraz trzeba się pouczyć na egzamin z Podstaw Ekonomii :( i zrobić prace zaliczeniową na Astronomie. ---------------------------->update W stresie proc ma 33-35 stopni. SP2k4 + AA ... z samym SP2k4 tak samo. Edytowane 4 Stycznia 2007 przez cahir- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 jakoś to przeskoczę o ile sprzęt pozwoli, może dziura napięciowa ?? trzeba będzie proca potraktować 1.525v na początek timingi w dół i mhz na pamięciach w górę i coś mi się wydaje że 2.2 / 2.3v na pamięci. A twoich ustawień nie ma co kopiować, jeżeli wstawisz to tylko w celach szkoleniowych ... nie będę od razu jak głupek wprowadzał tak jak ty masz bo jak wiadomo proc procowi nie równy :) pomęczę trochę potworka po weekendzie, bo teraz trzeba się pouczyć na egzamin z Podstaw Ekonomii :( i zrobić prace zaliczeniową na Astronomie. Możesz dać nawet 1.55v dla procka jeżeli temperatura bedzie ponizej 50c w SP2k4. Ustawień innych faktycznie nie ma sensu kopiować, bo nie zawsze będą pasować. Ustaw tylko TRAS i TRFC na 5/15 i powinno pójsc lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 j/w Wg mnie nie ma po co kupowac radiatorkow na mobo chyba ze ze wzgledów estetycznych :P @cahir- ad1.Co do wykrywania CPU to chyba stary program jakis; teraz mam wszystko OKi. ad2.Co do o/c to tak jak mowi grzesiu (czasami zmiana timingow moze zdzialac "cuda"...) Jak chcesz wszystkie moje ustawienia to to moge zrobic fotki biosu itp. :P btw. thx za nieprzekręcanie mojego nicka :) Dostałem juz mostek SLi; pierwsze wrazenie: "ale to małe i giętkie" :P Sprzedalem WC i poszukuje czegos taniego na chipset... w gre wchodzą 2 radiatorki: Pentagram Zalman ...o ile wiem ze zalman pasuje na 100% to co do pentagrama nie mam pewnosci ktos moze potwierdzic ze "Pętak" bedzie pasował (z tego co mi wiadomo to pasuje na rozstaw 50-60mm) :?: Jak mi sie zechce ruszyc to moze jeszcze dzis kupie petaka jak bedzie w MM i w PT proba moda na SLi :rolleyes: Jak znajde czas to moze w niedziele wrzuce procka na FC zobaczymy co z tego wyjdzie... trzymam kciuki za sli moda :P btw mostek sięga od slotu do slotu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Witam Wlasnie stalem sie szczesliwym (miejmy nadzieje) posiadaczem Watkowej Mobo ;-) kupilem nowke za 330 zl - mam ja wlasnie na biurku i jeszcze nie podlaczalem na poczatek pragne zalozyc radioatorki na mosfety wymienic wyjca na chipie oraz odblokowac SLI I tutaj jest problem, zgodnie z przypuszczeniami Mostek ktory powinien byc polaczony jest zalany Lakierem (przezroczystym o dziwo) podobnie bylo z epoxem, tyle ze tam lakier byl Twardszy ale pomimo tego udalo mi sie odblokowas SATA2 mam swietna metode na pozbycie sie lakieru Moje pytanie dotyczy jednak innej kwesti Po Zmodowaniu - gdzie bede mogl sprawdzic czy zabieg sie udal ?? nie mam kart graf Nvidia... wiec nie wiem gdzie to mozna bedzie sprawdzic?? jelsli ktos ma jakis pomysl prosze o cynk ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Przy uruchamianiu będzie napisane nForce 4 Ultra SLI czy jakoś tak. Poza tym w sterownikach będzie opcja SLI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 najlepiej od razu biosa od wersji sli wgrać tak dla pewności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 zaraz powoli panowie :-) ad1.na poczatku przy uruchamianiu > ad2. w jakich sterownikach ??(nie mam kr.nvidi wiec nie instaluje Force) ad3. jaki bios ?? p.s radiatory na Mosfet juz siedza lakier zdrapany (zabieram sie za malowanie ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Po czorta ci te radiatory na mos'ach? Będziesz jechał 24/7 na 1,7V czy co? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) hehe mam nadzije ze nie bede musial - chociaz czort wie na ile lipny procesor sie trafil bo bralem w ciemno Narazie zdrapalem lakier z pcb chipa bylo ciezej niz myslalem (wydawalo mi sie ze zdrapalem calkowicie jednak jedno spojrzenie przez lupe powiekszajaca wystarczylo by wyprowadzic mnie z bledu) EDIT kur.wa ... chyba przegielem bagiete bo widac cos koloru miedzianego z pod tych mostkow :lol: chyba juz starczy tej skrobanki (ciekawe czy mobo odpali) EDIT2 poskladalem wszystko na JANA (tak zeby tylko sprawdzic czy dziala) uruchamia sie elegancko iii,,, UDALO SIE ODBLOKOWAC SLI ;-) przy uruchamianiu pisze na lasno bialko nFORCE4 SLI (nawiasem mowiac nie wiem co wczesniej pisalo bo zanim podpielem mobo zmodowalem) Czyli 50 zl zaoszczedzone bo taka roznica byla miedzy M2 a M/G ... Jak to jeden kumpel mawial Bedzie na Krate Bro :-) Edytowane 5 Stycznia 2007 przez Strongmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Chce kupić włąsnie to mobo. Ale widze że nie którym a to padła po iluś tam miesiącach. A to pamęci nie pasuja... Hm.. Jednak warto ją kupić? Mój proc to athlon 3500+ orleans na którym mam 1.45v przy 2.65GHz bo na mojej boskiej mobo MSi k9nu neo na 1.5v nie wstaje. Tej mobo to Ht max 260 ;/ A w tej DFI to coś koło 370. Myśle że spokojnie doje do 2.9ghz? Dobry mi się procek trafił? Jak na takim lipnym mobo zrobiłem 2.6ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Chce kupić włąsnie to mobo. Ale widze że nie którym a to padła po iluś tam miesiącach. A to pamęci nie pasuja... Hm.. Jednak warto ją kupić? Mój proc to athlon 3500+ orleans na którym mam 1.45v przy 2.65GHz bo na mojej boskiej mobo MSi k9nu neo na 1.5v nie wstaje. Tej mobo to Ht max 260 ;/ A w tej DFI to coś koło 370. Myśle że spokojnie doje do 2.9ghz? Dobry mi się procek trafił? Jak na takim lipnym mobo zrobiłem 2.6ghz? Każda mobo może sobie paść. A jak na ilość uzytkownikow ktorzy maja tą płyte i ilość tych ktorym padła, mozna powiedziec że jest bezawaryjna. Proca masz średniego, pewnie skończy sie w okolicach 2.8GHz, moj niby tez robi 2.7Ghz @ 1.475v a do 2.8GHz potrzebuje 1.575v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 hehe mam nadzije ze nie bede musial - chociaz czort wie na ile lipny procesor sie trafil bo bralem w ciemno Narazie zdrapalem lakier z pcb chipa bylo ciezej niz myslalem (wydawalo mi sie ze zdrapalem calkowicie jednak jedno spojrzenie przez lupe powiekszajaca wystarczylo by wyprowadzic mnie z bledu) EDIT kur.wa ... chyba przegielem bagiete bo widac cos koloru miedzianego z pod tych mostkow :lol: chyba juz starczy tej skrobanki (ciekawe czy mobo odpali) EDIT2 poskladalem wszystko na JANA (tak zeby tylko sprawdzic czy dziala) uruchamia sie elegancko iii,,, UDALO SIE ODBLOKOWAC SLI ;-) przy uruchamianiu pisze na lasno bialko nFORCE4 SLI (nawiasem mowiac nie wiem co wczesniej pisalo bo zanim podpielem mobo zmodowalem) Czyli 50 zl zaoszczedzone bo taka roznica byla miedzy M2 a M/G ... Jak to jeden kumpel mawial Bedzie na Krate Bro :-) robiłeś jakieś fotky podczas modowania? a biosa to najlepiej najnowszego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Mówisz że jest bezawaryjna? Okaże sie... Ciekawe za ile ją dostane na giełdzie w wawie. Bo w okolicy żaden dostawca nie ma takiego ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Mówisz że jest bezawaryjna? Okaże sie... Ciekawe za ile ją dostane na giełdzie w wawie. Bo w okolicy żaden dostawca nie ma takiego ;/ Można powiedzieć, że jest bezawaryjna większość uzytkowników nie ma z nią problemów, reszta to ludzie którzy wyczytali, ze ta płyta jest najlepsza do o/c, kupili i narzekają chociaz o podkrecaniu maja nikłe pojęcie i osoby które faktycznie trafiły wadliwy egzemplarz, lub po jakims czasie im sie zepsuł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrums Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 A ja mam pytanie jak ta mobo zachowuje sie w mormalnej pracy kiedy nie podkręcamy, jest stabilna? Ile mniej więcej trawa odpalanie kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 A ja mam pytanie jak ta mobo zachowuje sie w mormalnej pracy kiedy nie podkręcamy, jest stabilna? Ile mniej więcej trawa odpalanie kompa? Czytac tematu się nie chciało? JEST STABILNA. Odpala się szybko, poza "podwójnym startem" który ma kazdy egzemplarz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 nie robilem fotek bo obecnie nie mam dostepu do aparatu biosa mam wersje z 08.09.2006 od M2 wiec to raczej najnowszy, no ale chyba ze mam wgrac teraz bios od M2/G ?? tylko pytnie czy taka operacja nie uszkodzi mobo PS moglby ktos podac Timingi i alphy ze swojego biosa >? glownie chodzi mi alphy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Mówisz że jest bezawaryjna? Okaże sie... Ciekawe za ile ją dostane na giełdzie w wawie. Bo w okolicy żaden dostawca nie ma takiego ;/ Ja ją kupowałem w Warszawie na Batorego. Biorąc zestaw z podpisu (oprocz nagrywarek, karty graficznej i dysku) zapłaciłem za nią 360zł ale to było gdzieś w sierpniu. Bez problemu ją tam dostaniesz. Kupowałem w EldoradoComuters... zaraz przy wejściu :) A ja mam pytanie jak ta mobo zachowuje sie w mormalnej pracy kiedy nie podkręcamy, jest stabilna? Ile mniej więcej trawa odpalanie kompa? Wiesz to zależy od wielu rzeczy - od zasyfienia systemu przede wszystkim. U mnie system do benchmarków odpala się szybciutko, a taki do neta, gier itp. - dłużej... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 A nie wiecie ile bedzie kosztowała na giełdzie w wawie? Bo ja nie jestem z warszawy... A kumpel bedzie jechał na ta giełde to kupi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahir- Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) daj mu 350zł -360zł daj, nie powinna być droższa, w sklepie w Krakowie kosztuje 340zł zwykła, a 370zł Wersja z SLI. Spookie pokaż te zdjęcia :) ja w poniedziałek zapodam moje jak się pobawię, albo jutro wieczorem. Edytowane 8 Stycznia 2007 przez cahir- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 woczraj bawilem sie nieco biosami ... rzeczywiscie bios od m2/g nie rozni sie niczym od M2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 @Strongmen Czy mógłbyś napisać coś o tej metodzie zdrapywania kleju ze ścieżek:?: Bo w artykule o tej mobo użyli do tego papieru ściernego :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 coz ... szczerze to bym sie obawial - o zycie mojego mobo, gdybym mial uzywac sciernego ;-) co do techniki sciagania lakieru to moja metoda jest stosunkowo prosta i bezpieczna lecz napewno czasochlonna. jednak mysle ze warto poswiecic troche wiecej czasu i miec 90% pewnosci ze plyta po zabiegu bedzie dzialac nadal ;-) a my bedziemy cieszyc sie odblokowanym SLI. (nie mowiac juz o fakcie zaoszczedzenia ok 50 zl :-) i samej satysfakcji z udanego moda) Narzedzia ktore beda nam Potrzebne: Kilka Wacikow kosmetycznych 2 patyczki kosmetyczne (takie do uszu) Pilniczek do paznokci ew malutki nozyk (metalowy z ostrym grotem) Zmywacz do paznokci (z ACETONEM) i alkohol ew izo t/j spirytus 90% Olowek najlepszy z IKEA (bo darmowy) oczywiscie zartuje ale ten z Ikea ma swietny grafit do Modow gdy nie mamy dostepu do tego z Ikea - styknie B4 tasma klejaca przezroczysta (wycinamy z niej kwadracik 3mmx3mm Lupa , szklo powiekszajace Przebieg postepowania: Najpierw przecieramy interesujace nas miejsce (mostek zalany lakierem i okolice) spirytusem ew alkoholem Izo potem namaczamy patyczek z watka (ten kosmetyczny) w zmywaczu do paznokci, i dajemy 1 krople zmywacza na Mostek zalany lakierem .... (to ma na celu sprawic aby lakier zrobil sie bardziej miekki i podatny na pozniejsza SKROBANKE :-) ) Gdy kropla odparuje z mostka (zmywacz dosc szybko odparowywuje) grotem Pilniczka delikatnie zaczynami skrobac po powierzchni lakieru (mostku) wykonujemy ok 5-10 rochow gora dol .. i widzimy jak ladnie zaczyna nam schodzic lakier (male ilosci ale jednak) potem scieramy miejsce wacikiem ... dajemy od nowa Krople zmywacza czekamy az odparuje i znowu powtarzamy zabieg ... (wazne jest czeste przecieranie i sprawdzanie o ile udalo nam sie zeskrobac lakier) i takich zabiegow wykonujemy ok 15-20 (ok 30 min roboty) az przy skrobaniu poczujemy ze grot pilniczka jezdzi juz nie po lakierze a po metalu (mostki sa miedziane i pomalowane lakierem aluminiowym jak ktos za bardzo bedzie scieral to zobaczy kolor miedziany a to oznaka ze juz bezwzglednie trzeba przestac chyba ze ktos chce soribic dziure w plytce) po calym tym zabiegu przecieramy najpierw Zmywaczem dokladnie potem spirytusem i zabieramy sie za malowanie ... Kilka kresek pozadnie zrobic by polaczyc ze soba te 2 punkty ... zdmuchnac resztki grafitu i na miejsce malowidla nakleic malutki kawalek tasmy (aby grafit sie trzymal i tak latwo nie utlenial) pozniej skladamy grata (proponuje zalozyc wszystko na Jana w razie niepowodzenia) wlaczamy kompa i sprawdzamy czy przy bocie pisze nForce4 SLI - jesli tak = mod sie udal jesli dalej pisze nForce4 Ultra = albo za malo polozyles grafitu albo zle (niedokladnie) zdrapales lakier = musisz nad tym popracowac jeszcze prawda ze proste ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) Jak myślicie ile mógłbym dostać za moje mobo + procek :?: Wszystko na gwarancji, kupione 26 sierpnia... Proc robi 2800MHz na 1.45V a 2900MHz na 1.525V... Chcę przejść na C2D... =====EDIT: Mówisz że jest bezawaryjna? Okaże sie... Ciekawe za ile ją dostane na giełdzie w wawie. Bo w okolicy żaden dostawca nie ma takiego ;/ Sprawdziłem na rachunku i dałem za nią 350zł dokładnie 26 sierpnia... :) Edytowane 7 Stycznia 2007 przez piotralek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Jak myślicie ile mógłbym dostać za moje mobo + procek :?: Wszystko na gwarancji, kupione 26 sierpnia... Proc robi 2800MHz na 1.45V a 2900MHz na 1.525V... Chcę przejść na C2D... Proc na allegro jako selekt mógłby pojsc nawet za 330-350. Płyta w okolicach 320zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) coz ... szczerze to bym sie obawial - o zycie mojego mobo, gdybym mial uzywac sciernego ;-) co do techniki sciagania lakieru to moja metoda jest stosunkowo prosta i bezpieczna lecz napewno czasochlonna. jednak mysle ze warto poswiecic troche wiecej czasu i miec 90% pewnosci ze plyta po zabiegu bedzie dzialac nadal ;-) a my bedziemy cieszyc sie odblokowanym SLI. (nie mowiac juz o fakcie zaoszczedzenia ok 50 zl :-) i samej satysfakcji z udanego moda) Narzedzia ktore beda nam Potrzebne: Kilka Wacikow kosmetycznych 2 patyczki kosmetyczne (takie do uszu) Pilniczek do paznokci ew malutki nozyk (metalowy z ostrym grotem) Zmywacz do paznokci (z ACETONEM) i alkohol ew izo t/j spirytus 90% Olowek najlepszy z IKEA (bo darmowy) oczywiscie zartuje ale ten z Ikea ma swietny grafit do Modow gdy nie mamy dostepu do tego z Ikea - styknie B4 tasma klejaca przezroczysta (wycinamy z niej kwadracik 3mmx3mm Lupa , szklo powiekszajace Przebieg postepowania: Najpierw przecieramy interesujace nas miejsce (mostek zalany lakierem i okolice) spirytusem ew alkoholem Izo potem namaczamy patyczek z watka (ten kosmetyczny) w zmywaczu do paznokci, i dajemy 1 krople zmywacza na Mostek zalany lakierem .... (to ma na celu sprawic aby lakier zrobil sie bardziej miekki i podatny na pozniejsza SKROBANKE :-) ) Gdy kropla odparuje z mostka (zmywacz dosc szybko odparowywuje) grotem Pilniczka delikatnie zaczynami skrobac po powierzchni lakieru (mostku) wykonujemy ok 5-10 rochow gora dol .. i widzimy jak ladnie zaczyna nam schodzic lakier (male ilosci ale jednak) potem scieramy miejsce wacikiem ... dajemy od nowa Krople zmywacza czekamy az odparuje i znowu powtarzamy zabieg ... (wazne jest czeste przecieranie i sprawdzanie o ile udalo nam sie zeskrobac lakier) i takich zabiegow wykonujemy ok 15-20 (ok 30 min roboty) az przy skrobaniu poczujemy ze grot pilniczka jezdzi juz nie po lakierze a po metalu (mostki sa miedziane i pomalowane lakierem aluminiowym jak ktos za bardzo bedzie scieral to zobaczy kolor miedziany a to oznaka ze juz bezwzglednie trzeba przestac chyba ze ktos chce soribic dziure w plytce) po calym tym zabiegu przecieramy najpierw Zmywaczem dokladnie potem spirytusem i zabieramy sie za malowanie ... Kilka kresek pozadnie zrobic by polaczyc ze soba te 2 punkty ... zdmuchnac resztki grafitu i na miejsce malowidla nakleic malutki kawalek tasmy (aby grafit sie trzymal i tak latwo nie utlenial) pozniej skladamy grata (proponuje zalozyc wszystko na Jana w razie niepowodzenia) wlaczamy kompa i sprawdzamy czy przy bocie pisze nForce4 SLI - jesli tak = mod sie udal jesli dalej pisze nForce4 Ultra = albo za malo polozyles grafitu albo zle (niedokladnie) zdrapales lakier = musisz nad tym popracowac jeszcze prawda ze proste ? :wink: ba ładnie fajnie :D pozostaje tylko sprawdzić na dwóch gf :D jeżeli będziesz miał dostęp to postaraj się sprawdzić nawet na 2x6600gt :D jak będziesz kiedyś rozbierał kompa mógłbyś zrobić fotke po przerobieniu? B-) Edytowane 7 Stycznia 2007 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 ba ładnie fajnie :D pozostaje tylko sprawdzić na dwóch gf :D jeżeli będziesz miał dostęp to postaraj się sprawdzić nawet na 2x6600gt :D jak będziesz kiedyś rozbierał kompa mógłbyś zrobić fotke po przerobieniu? B-) Zmodowac zmodowawalo sie na 100% tylko Potrzebuje teraz Mostka SLI orac co najwazniejsze 2 kart :lol: moze jak potanieja to kupie 2 x 7600GS od palita i powinno byc cacy btw. jak bede zmienial chldozenie na NB to klikne fotke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) daj mu 350zł -360zł daj, nie powinna być droższa, w sklepie w Krakowie kosztuje 340zł zwykła, a 370zł Wersja z SLI. Spookie pokaż de zdjęcia :) ja w poniedziałek zapodam moje jak się pobawię, albo jutro wieczorem. Ale ktore :?: hmm zgaduje ze chodzi o ustawienia biosu jak nie trafilem to napisz ocb :) CPU EDIT: :mur: Edytowane 8 Stycznia 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahir- Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 (edytowane) Ok wróciłem do żywych po 48 godzinnej aktywności i 20 godzinach snu. Od razu na wejściu przesmarowałem na nowo proca białym CoolerMaster'em , przekręciłem fryzjera, wsadziłęm dodatkowy wiatrak 92x92 akasa i korzystając z okazji zmieniłem pastę na GPU. EFEKT ?? spadek temp w budzie, proc bez zmian, i gpu 2 stopnie mniej. Po konwersacji z Biosem, doszedłem do wniosku że problem poprzednio był w za niskich napięciach. Nie robiłem jeszcze cudów, narazie podkręciłem go niewiele więcej niż był podkręcony, i akrualnie przyrost mhz w porównaniu do standardu wynosi 43%. Będzie trzeba postawić na nowo system bo jest trochę zasyfiony, ale damy rade. SuperPi 16M na poziomie 17.36 mnie nie zadowala, ale zostało jeszcze trochę potencjału temp proca w stresie 34-36 stopni. Screeny walne później :) spookie tak chodziło o te screeny, ThX :) ------------------->updeJT: hmm nie wiem czemu przy 2400MHz sp2k4 doprowadza komputer do restartu, czyżby za mocno się grzał ?? procesor na pewno ma duży zapas, 36-38 stopni.... możliwe żeby chipset się grzał ?? Edytowane 8 Stycznia 2007 przez cahir- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...