Skocz do zawartości
Sens

Celeron 2,53@3,05 -> Pentium 4 3,0 Ghz/1m/800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy do komputera ktory jest w sigu warto jest do kupic PENTIUMA 4 2,8 / 3,0 HT northwood/prescott? Czy odczuje duza roznice? Czy to bedzie chodzic na tej plycie głównej? ( Czasami celeron D w grach nie nadaza za iq przeciwnikow :P i strasznie laguje w tłumie)

DANE PŁYTY GŁÓWNEJ

Dzieki za odp

pozdro

TEmat mieniony!

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Odczujesz roznice !! W koncu to przesiadka z Celerona na Pentiuma !!!!!

2) Nie pisz tak tematow bo jak spojrzalem na temat na stronie glownej to wygladalo jakbys podkrecil Celerona na Pentiuma :P

Trzeba bylo napisac Celeron -> Pentium :P

Edytowane przez tazikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak warto zamieniać chociażby dla HT ;] Imo bardzo poprawia prace w windowsie ;) Gierki też będą lepiej działaly [; No i wkońcu P4 też można podkręcić :) A co do tego czy będzie chodzić, według mnie jak chodzi Cel D to P4 Prescott też musi chodzić ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto tylko musisz mieć czym schłodzić presHOT 'a żeby go podkręcić :] i czym go wyżywić - nie wiem jak ten procomp zareaguje :]

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk3 dobrze mowi ( browara mu :P )... Po pierwsze od razu zmienialbym zasilacz bo ten ktory masz obecnie mimo ze ma 400W ( napisane jest 400 ) to bym nie ryzykowal... W zupelnosci wystarczy Ci Tagan 380W do tej konfiguracji , natomiast jesli chodzi o chlodzenie to kup BOX-owego narazie i wystarczy... Boxowe chlodzenia sa tak robione zeby wytrzymaly kazde obciazenie procka , ktory nie jest krecony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze dodam, ze jezeli chcesz krecic tego pentiuma, to szukaj takiego na fsb533. Bo dla tej plyty fsb800, to juz jest niezly wyczyn i jak wstawisz petaka na takiej szynie, to juz duzo z niego nie wycisniesz.

Troche mi sie popie...... w tym poscie ;) Jezeli procek ma byc z HT, to chyba jedynie na fsb800 byly takie produkowane. Tak wiec z krecenia raczej nici. Zastanow sie nad zmiana plyty na np. cos z chipsetem i865pe. Poza mozliwosciami OC zyskalbys duala, dzieki ktoremu nawet ten celeron dostalby sporego kopa.

Jeszcze jedno pytanie: skad wiesz, ze to celeron "laguje" a nie grafika? Ustaw najmniejsza mozliwa rozdzielczosc i najmniejsze detale i sprawdz, czy przypadkiem nie przyspieszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po kupieniu pentiuma mam zamiar sprzedac celerona i dolozyc do lepszej plyty glownej ;]

W przypadku mojej plyty jedyna mozliwoscia krecenia jest zmiana fsb procesora, a wiec i tak o oc narazie nia mam mowy :P

Ten moj celeron stabilnie chodzi na 3,1ghz ( na taganie 480). Przy 3,4 nie przechodzi spi, a pozniej juz sie restartuje na stokowych ustawieniach ;/

Najbardziej boli mnie fakt ze w gta san andreas przy rozdzielczosci 1280/1024 kiedy mijam samochody to mi laguje (ale tylko podczas mijania w wiekszym tlumie), oraz w cs source przy grze na botach niezaleznie od rozdzielczosci powyzej 15 botow sa lagi :S

Karta moja jest jeszcze nie najgorsza :P i mi styka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi