LukeXE Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Jak już pomagam to na całość :P Spróbuj z pierwszym nabiciem uzyc propanu zamist r404a, sam to widzę u siebie, tylko w stosunku do R22. Z R290 wszystko znacznie lepiej dziala, na R22 temperatury mam dużo wyższe, więc radziłbym tez przy pierwszym nabiciu spróbowacz R290 żeby rozkminić, czy w ogole bedzie to dzialać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 ok spróbuje czy oplaca sie dawac slhx-a na pierwszym stopniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Tak, oplaca sie i to bardzo, to samo z SLHX`em PRZED separatorem, jest obowiązkowy...bo bez tego bedzie ci to dzialac jak psu z [gluteus maximus] :P Edytowane 2 Października 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 no dobra mniej wiecej wiem juz wszytsko tylko ssanie z którego stopnia ma chlodzic 404a przed separatorem i za przed głownym wymiennikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 God, rusz tą głową pustą :P Oba ssania łączą się za głownym HX`em, a potem ssanie (już jedno !), z tą zupą R404a/R23 ma dochladzać poszczególne segmenty ukladu po stronie wysokiej. o tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 ze sie wtrace..... najpierw jest slhx [zupa]-->[r23] za HXem a potem SLHX [zupa]-->[zupa na wyokim] ? To ten drugi slhx ma naprawde sens i takie znaczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Mówisz o tym rysunku na górze ? Tam nie ma żadnego slhx`a :) Jeśli mowa o slhx`ach i co warto dochładzać, to mogę powiedzieć, że napewno gaz ze stopnia wysokiego (R290 czy cośtam innego). Od temperatury wymiennika masakrycznie zależy temperatura parownika, wiec o tym zapomnieć nie można ! Dochładzać warto także stopień niski, przed lub za głownym wymiennikiem. Ogólnie kombinować warto, bo czasami banalne rozwiązania sprawiają, że o dziwo całość zaczyna działać Edytowane 2 Października 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Mówisz o tym rysunku na górze ? Tam nie ma żadnego slhx`a :) Jeśli mowa o slhx`ach i co warto dochładzać, to mogę powiedzieć, że napewno gaz ze stopnia wysokiego (R290 czy cośtam innego). Od temperatury wymiennika masakrycznie zależy temperatura parownika, wiec o tym zapomnieć nie można ! Dochładzać warto także stopień niski, przed lub za głownym wymiennikiem. Ogólnie kombinować warto, bo czasami banalne rozwiązania sprawiają, że o dziwo całość zaczyna działać na schemacie nie masz wymiennikow, napisales tylko ze zupa na wysokim chlozic w slhxach, a wczesniej pisales o tych dwoch, i jakos tak mi nie pasuje zeby dawac slhx PRZED separatorem, ogolnie to jest dziwne na pierwszy rzut oka, ale moze.......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) I to jest błąd z tym slhx przed separatorem, ze po co on ma tam byc Jeśli schłodzisz gazy, które co dopiero mają wpaść do separatora, czynnik który ma być skroplony skropli się do końca...i częśc gazu wysokociśnieniowego TEŻ się skropli, wpadając do wymiennika, dochładzając go dodatkowo ---> poprawiając temp evapa i tempy load. Robiłem testy na malutkiej autokaskadzie, sam wymiennik przed separatorem dał 10*C lepsze wyniki pod obciążeniem. nie wiem, stosuje ten pomysł z powodzeniem w paru auto-k, nie narzekam na działanie. Edytowane 3 Października 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 I to jest błąd z tym slhx przed separatorem, ze po co on ma tam byc Jeśli schłodzisz gazy, które co dopiero mają wpaść do separatora, czynnik który ma być skroplony skropli się do końca...i częśc gazu wysokociśnieniowego TEŻ się skropli, wpadając do wymiennika, dochładzając go dodatkowo ---> poprawiając temp evapa i tempy load. Robiłem testy na malutkiej autokaskadzie, sam wymiennik przed separatorem dał 10*C lepsze wyniki pod obciążeniem. nie wiem, stosuje ten pomysł z powodzeniem w paru auto-k, nie narzekam na działanie. no walsnie na poczatku tez pomyslalem ze po co ma sie nam skroplic r23/r744 przed separatorem, ale przy blizszym przemysleniu powinno to znacznie poproswic temperatury HXa. slhxy robisz najpierw ten 'przed separatorem' potem ten 'dochladzajacy ciekly wysokocisnieniowy' czy odwrotnie? Bo jezeli taki wplyw mialo dolozenie slhxa przed separatorem to kolejnosc tez owinna byc wazna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Ja daje tak, wpierw slhx przed sepem, potem dochladzajacy niskocisnieniowy...a wysokocisnieniowego nie dochładzam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Ja daje tak, wpierw slhx przed sepem, potem dochladzajacy niskocisnieniowy...a wysokocisnieniowego nie dochładzam :P a jaka masz temperature pod obciazeniem/bez obciazenia za pierwszym slhxemn na przykladowym ukladzie? sprawdzales co zmieni dochlodzenie wysokocisnieniowego? (wreszcie sie naucze wyzszej teori autoc ;] ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 a jaka masz temperature pod obciazeniem/bez obciazenia za pierwszym slhxemn na przykladowym ukladzie? sprawdzales co zmieni dochlodzenie wysokocisnieniowego? (wreszcie sie naucze wyzszej teori autoc ;] ) Pomierzę w ciągu paru dni na mojej autokaskadzie własnie tempy na wymiennikach, to wszystko podam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 ma ktoś jakiś pomysł jak zrobić tanio zaślepki na rury 42mm połączenie musi być wytrzymałe tzn wytrzymać 20 bar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 ma ktoś jakiś pomysł jak zrobić tanio zaślepki na rury 42mm połączenie musi być wytrzymałe tzn wytrzymać 20 bar a zagięcie końcówek kombinerkami plus zaspawanie szczeliny nie wchodzi w grę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 U, to nie bedzie wygladać pro i elo :P Uzyj rury 35mm, latwiej kapsle dostać, u mnie bagatela płaciłem 11 zl za jeden kurfa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 a zagięcie końcówek kombinerkami plus zaspawanie szczeliny nie wchodzi w grę? żartujesz :lol: U, to nie bedzie wygladać pro i elo :P Uzyj rury 35mm, latwiej kapsle dostać, u mnie bagatela płaciłem 11 zl za jeden kurfa :P 11zł O_O to mialobyć tanio poza tym szersza rura na sep gazów jest lepsza zaslepki miał mi tokarz zrobić z pręta 40mm zeby ładnie spasowały ALE ma piłe przy której traci się 4mm materiału 6*4=24mm + kazda zaslepka 6mm*6 =36mm czyli na zaślepki pojdzie 60mm miedzi + opłata za toczenie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Szersza lepsza, roznica 35mm a 42mm marginalna, różnica w separacji -- bliska zeru ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Szersza lepsza, roznica 35mm a 42mm marginalna, różnica w separacji -- bliska zeru ;] róznica taka ze 42mm mam sporo 35mm wogóle poza tym 35mm kosztuje tyle samo co 42mm :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) To może kup płaskownik miedziany o szerokości 50mm i grubości 5mm, wytnij i wyszlifuj samodzielnie z niego kółko do zaślepiania? Jest to, co prawda, czasochłonne zajęcie, za to są niewielkie koszty. Edytowane 4 Października 2006 przez Tonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Masz pręta miedzianego? No to brzeszczot jak nie masz rexona czy jakieś kątówki. Albo poszukaj czegoś z stali to srebrem sie zespawa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 parownik 42mm zasleki (6mm wysokości) separator gazów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 apdejt 2 in 1 hx akumulator na ssanie (rura 42mm) w srodku rury 42mm dwie rurki 15mm jako akumulatory tłoczenia obydwu stopni które są dochładane "zupą" czyli gazami z obydwóch stopni pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Zapinka rządzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 (edytowane) Zapinka rządzi :Dzapinka tymczasowa :] agregat polutowany jeszcze tylko filtr wlutować, napełnić i wykalibrować ;) :plum: :plum: :plum: Edytowane 30 Października 2006 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Nawet łądnie to wygląda musze przynać :] Chyba że jestem inny:P Czekam na tempy :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 w nastepnym tygodniu powstanie zapinka dla fanów krągłości :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 czym wycinales to co jest teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 mnie sie taka podoba-inna niż te seryjne na cnc :P ja bym ją dopieścil i zostawił :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 czym wycinales to co jest teraz? ploter mnie sie taka podoba-inna niż te seryjne na cnc :P ja bym ją dopieścil i zostawił :D no wymaga jeszcze poprawek, gość w agencji reklamowej powiedział ze nie da sie idealnie wyciąć(możliwy błąd 0,05mm) :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...