Skocz do zawartości
Kaz!o

Dylematy Nad Ramem I Grafika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Skladam kompa na AM2

DFI Infinity AM2

AMD x2 3800+ AM2

Seagate 250GB 16MB SATA2

Enermax 400W

Obudowa Chieftec Dragon

Ten sprzecik mam, lezy i czeka praktycznie na Ramy i Grafike.

Ze wzgledu na mojego sponsora (tata), padl wybor na jego "ulubiona" marke Kingston 2*1GB 667 cl5 Koszt ich wynosi ok 650zl

Ja wyszukalem jeszcze takie pamiatki:

Geil Ultra CL4 800 2x1GB cena 810zl

Geil Ultra CL3 667 2x1GB cena 790zl

Roznica miedzy nimi zadna (20zl), ale czy warto doplacac do tych Kingsotnow. Roznica niestety w tym przypadku juz znaczna, ale moze uda mi sie jakos wyciulac kase, WARTO?

Druga sprawa: wybralem karte Galaxy 7600gs z zalmanem. Moj tata zostal otumaniony (sprzedawcy nie posiadajacy Galaxy), ze woli teraz karty z pasywnym chlodzeniem. Tyle ze podejrzewam, ze w wybranej przeze mnie budzie, nie bedzie go wogole slychac, mozecie wlasciciele tej karty to potwierdzic :unsure:

Piszcie ladnie, bo bede pokazywal Wasze wypowiedzi mojemu Sponsorowi :rolleyes:

Dzieki serdeczne z gory za wypowiedzi

Edytowane przez Kaz!o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plytka fajna, procek ok, zasilacz tez, obudowa kwestia gustu, ale tez nienajgorsza, szczegolnie w swoim przedziale cenowym:)

dysk ok, ale jak dla mnie lepiej wziac nieco tanszego samsunga 250gb albo dolozyc do seagate 320gb

pamieci bralbym 800-tki, kingstony sie kompletnie nie nadaja do podkrecania i jada tylko na marce

a galaxy to nie powinno byc slychac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowniez wziobym te geile 800mhz. Sa poprostu lepsze!!

A co do karty to oczywiscie ze galaxy 7600gs z zalmanem! on jest praktycznie nie slyszalny, karta jest szybka i poprostu najlepsza w swoim przedziale cenowym! A sprzedawcy ze sklapow niech sie zchowaja :P

Edytowane przez Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na moją kartę w podpisie. Zwykły Galaxy (przesmarowane łożyska olejem i cisza), a co dopiero Zalman. Pasywne chłodzenie ma to do siebie, że płacisz za niskie takty i pasywne chłodzenie, innymi słowy się przepłaca.

Zalman ma to do siebie, że może chodzić 2,3,4 lata nonstop po 24h na dobę i te łóżyska i łopatki, dalej będą ciche i sprawne, dlatego to jest Zalman i daltego płacisz dodatkowo za to 100 złotych.

Z Kingstone robił dobre pamięci do 400mhz (czyli pod socket A), teraz jak Geile, Goodramy, Corsair.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee.. a niby czemu corsairy?

2x1GB Goodramow 667 na micronach d9 = 590zl + wysylka od tego sprzedajacego: allegro

Sponsorowi powiedz, ze trzeba wspierac polskie produkty :P

homzik: samsunga? seagate 7200.10 to obecnie najlepsze dyski jesli chodzi o szybkosc dzialania, nie liczac raptorow. ja bym wybral 250/320GB seagate'a w zaleznosci od funduszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje Wam wszystkim za wypowiedzi, czekam na dalsze od innych uzytkownikow.

Co do ramu to napewno nie beda to Goodramy (ze wzgledu na tate), pytanie raczej brzmi, czy warto doplacac do tych lepszych. Mam swoje zdanie, ale wole skonsultowac z Wami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta grafiki to oczywiście Galaxy 7600gs 256MB z Zalmanem. A co do ramów to Kingstony są bardzo stabilne, ale do podkręcania raczej się nie nadają. Mnie te Geile 667 z CL3 bardzo się podobają i chyba sobie je kupie w najbliższym czasie, żeby je potestować. W Twoim przypaku lepsze byłyby 800. Jeżeli masz wybór tylko między Kingstonem a Geilem to bierz Geile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Geile 667 CL3 beda dobrym wyborem, jak nie to GoodRamy 667 badz 800 Pro.

Zreszta nie ma zbyt duzej roznicy w wydajnosci miedzy 667 a 800, wiec nie wiem czy warto doplacac.

Pozatym AM2 woli niskie timingi niz wysokie czestotliwosci, w przeciwienstwie do Intelowskiego C2D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dni walcze o te Geile, pokazywalem tabelki z wynikami wydajnosci, cena ich jest niezla (chyba zaczynaja drozec?), a i tak nie udaje mi sie. Na dodatek pare razy uslyszalem od ojca stwierdzenie ze 20% roznicy w wydajnosci przy tych predkosciach to zadna roznica (to byl cytat), ze powinienem szukac ramow 533 lub nawet 400 :mur:

OMG

Rece opadaja do samej ziemi.

BLAGAM Was napiszcie cos madrego co bede mogl zacytowac ojcu i przekonac go. Ja nie chce miec DFI i ramy 533cl5 :-|

EDIT male poprawki stylistyczne

Edytowane przez Kaz!o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm jeżeli wypowiedzi forumowiczów, testy/tabelki, podobna cena nie ruszają, awaryjne teksty typu "Tato chciałbyś do Porsche wsadzić silnik od Malucha? Nie. No więc też nie chce słabych pamięci do tak dobrego kompa.", pytania "Za podobne pieniądze lepiej zainwestować w coś lepszego prawda?" nie pomagają to nie wiem co mogłoby Twego starszego przekonać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dni walcze o te Geile, pokazywalem tabelki z wynikami wydajnosci, cena ich jest niezla (chyba zaczynaja drozec?), a i tak nie udaje mi sie. Na dodatek pare razy uslyszalem od ojca stwierdzenie ze 20% roznicy w wydajnosci przy tych predkosciach to zadna roznica (to byl cytat), ze powinienem szukac ramow 533 lub nawet 400 :mur:

OMG

Rece opadaja do samej ziemi.

BLAGAM Was napiszcie cos madrego co bede mogl zacytowac ojcu i przekonac go. Ja nie chce miec DFI i ramy 533cl5 :-|

EDIT male poprawki stylistyczne

znajdz coś na miocnonach d9 to memki mogą być i 533 :D

znam osoby co 1k na memkach 533 przekraczają :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi