Skocz do zawartości
Rorschach

Zestaw Za 1800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym złożyć sobie komputer tak za okolo 1800zl. Po dluzszych przemyśleniach doszedłem do następujących wniosków:

1). Procesor + Pł. głowna

Zamierzam na nie przeznaczyć tak około 500 zł. Procesor koniecznie na AM2, procesor najlepiej Athlon (unikam sempronów itp). Płyta głowna: obsługa SATA 2, PCI-E, DDR2, DualChannel, zintegrowana sieciówka + karta dzwiękowa.

2)Dysk twardy SATA2 + 16mb buforu +NCQ w sumie juz mam coś na oku (160gb) i przeznaczę na ten cel około 300zl

3) GeForce 7300 GT - ale nie wiem na jaka wersję tego modelu się zdecydować (tak za 350 zl)

4) Ram DDR2 512 mb w jednej kości - później planuję dokupić drugą kość, aby działała w dualu (160 zł) .

+ jakieś głośniki. Zależy mi na wydajności, ale wiem, że za takie pieniądze to raczej sobie nie poszaleje. Bardzo bym prosił o jakieś sugestie dotyczące modeli itp, ewentualnie jakieś korekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1). Procesor + Pł. głowna

Zamierzam na nie przeznaczyć tak około 500 zł. Procesor koniecznie na AM2, procesor najlepiej Athlon (unikam sempronów itp). Płyta głowna: obsługa SATA 2, PCI-E, DDR2, DualChannel, zintegrowana sieciówka + karta dzwiękowa.

2)Dysk twardy SATA2 + 16mb buforu +NCQ w sumie juz mam coś na oku (160gb) i przeznaczę na ten cel około 300zl

3) GeForce 7300 GT - ale nie wiem na jaka wersję tego modelu się zdecydować (tak za 350 zl)

4) Ram DDR2 512 mb w jednej kości - później planuję dokupić drugą kość, aby działała w dualu (160 zł) .

+ jakieś głośniki. Zależy mi na wydajności, ale wiem, że za takie pieniądze to raczej sobie nie poszaleje. Bardzo bym prosił o jakieś sugestie dotyczące modeli itp, ewentualnie jakieś korekty.

1) athlon 3000+ orleans - 270zl

dfi infinity ultra II-M2 - 360zl

2) za 300zl masz 250GB Seagate 7200.10 - nie ma sie co zastanawiac.

3) 128MB/128bit DDR3 1.4ns - 330zl

4) 512 goodram 667MHz - 150zl

to razem daje dopiero 1410zl.

jesli masz juz dobry zasilacz to reszte przeznaczylbym na druga kosc ramu 512MB a glosniki moze logitech z3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co prawda na athlona i dfi wydasz wiecej ale sie oplaca... a jak nie bedziesz podkrecal to kup asrocka am2-xli

a na glosniki to ile masz kasy?

i jaki masz teraz zasilacz?

i w ogole ile masz kasy na wszystko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)W sumie wolałbym nie przekroczyć 1500, ale jak będzie trzeba to wysupłam trochę więcej kasy.

2)Mam markowy zasilacz modecom 350zl, monitor posiadam, obudowę też będę miał.

3)Chciałbym kupić jakiś dobrze brzmiący zestaw 5.1 tak do okolo 200 zl.

Te ceny są z allegro czy z normalnych sklepów?

Dziś przeszedem się po sklepach i w sumie bardziej mi namieszali niż wyjaśnili i już sam nie wiem co robić. Jedni odradzają gf7300gt i proponuja gf7600gs, albo radeonax1300 pro 256 128. Już nie wiem co brać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w temacie bylo napisane ze 1800 zl wiec skombinowalem cos takiego (z esc.pl):

AMD Athlon 64 3200+ Orleans (2.0GHz) BOX /AM2/

AsRock AM2XLI-ESATA2 /ULi M1697/

Geil 1GB (2x512MB) PC800 CL5

Galaxy GeForce 7300GT (1.2ns, zalman) 256MB /128bit/ TV-out DVI-out

Seagate 160GB 7200rpm 8MB cache SATAII Barracuda 7200.9

Logitech X-530 (5+1)

Razem: 1862zł

Na tej plycie troche podkrecisz procka, ale jak jestes maniakiem podkrecania to mozna wziac mniej ramu (512 zamiast 1gb) i wziac lepsza plyte... Jakbys chcial podkrecac to mozna tez wziac athlona 3000+ zamiast 3200+ ; Glosniki to creativy niezbyt sie oplacaja, a logitechy tylko 20 zl drozsze... albo mozna jeszcze na glosnikach zaoszczedzic i kupic takie sporo tansze, a zaoszczedzona kase zainwestowac w plyte/dysk/ram

Najlepiej jakbys mial 2000, wtedy cos calkiem fajnego mozna byloby kupic... chyba, ze nie chcesz grac duzo to mozna wziac nieco gorsza grafike, ale miec lepsze glosniki/ram/dysk (250gb)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie doszedłem do następującyhc wniosków, na pewno wezmę:

1)Amd Athlon64 3000+ za okolo 276zl

2)1x512 goodram ddr2 667 okolo 160zl

3) seagate 250gb 720 16mb sataII okolo 300zl

zostaly mi jeszcze plyta glowna (okolo 250-300zl) i karta graficzna okolo 350 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie na coś takiego??

http://www.allegro.pl/item121045702_msi_k9..._fvat_raty.html

na DFI Ultra II-M2 cieżko mi się zdecydować bo jak podawałem dziś jej nazwę w sklepach to nikt nie mial jej wogole na stanie, ani możliwości zamówienia, w sumie ten Asrock tez może byc :]

Edytowane przez Rorschach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item121045702_msi_k9..._fvat_raty.html

na DFI Ultra II-M2 cieżko mi się zdecydować bo jak podawałem dziś jej nazwę w sklepach to nikt nie mial jej wogole na stanie, ani możliwości zamówienia, w sumie ten Asrock tez może byc :]

Bierz DFI, miałem tą płytkę i było bez rewelacji. Na DFI będziesz miał znacznie lepsze o/c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2281809[/snapback]

Bierz DFI, miałem tą płytkę i było bez rewelacji. Na DFI będziesz miał znacznie lepsze o/c.

Potwierdzam, DFI jak narazie to jedyne mobo na którym da się porządnie kręcić na AM2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zwyciezyl ostatecznie Palit Geforce 7300 gt 128 mb 1,4ns :). Wybór padł na

4) DFI Ultra II-M2

5) Palit Geforce 7300 gt 128 mb 1,4ns

Dzięki wszystkim za pomoc :].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kusicie:P

Dobra niech będzie tak:

4) DFI Ultra II-M2

5) GALAXY 7300GT ZALMAN 500/1400MHZ 256MB 1.2ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, decyzja została podjęta. Jutro rajd po sklepach komputerowych i muszą mi te sknery dać jakiś upust :P.

Jutro jeszcze zobaczę co dałoby się zrobić, bo nie wiem ile mi każą zapłacić za te części u mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi