Sens Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam! Mam Celerona D 2,53@3,05ghz. Dzisiaj kupilem chlodzenie freezone qvc-100 cu+ i martwi mnie wysoka temperatura ktora wynosi 60 stopni wg everesta. Wczesniej mialem jakies nieoryginalne, aluminowe chlodzenie i temperatura wachala sie od 52-60 stopni. Po wypowiedziach uzytkownikow liczylem na 50 stopni w stresie a tu zonk... Na procka nalozylem paste z zestawu. Czy taka temperatura to wina pasty? czy paste trzeba rozsmarowac rowno po calym procesorze (ja nalozylem 3/4 pasty z opakowania i tylko delikatnie i nie rowno rozsmarowalem, poczym przylozylem procesor)? aha wg everesta wentyl obraca sie z predkoscia 3082-3111pm Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) 3/4 opakowania pasty :blink: Jeśli opakowanie było standardowe to jest jej za dużo, pasty musisz nałożyć bardzo cienką warstwe i oczywiście równo rozprowadzić w przypadku proca z IHS wystarczy dać "ziarenko" pasty na środek, a nacisk radiatora ja rozprowadzi, tak BTW to pasty dodawane do coolerów są zazwyczaj kiepskiej jakości.. Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) to bylo bardzo malutkie opakownie... no ale zeby zwykle aluminiowe chlodzenie za 30 zl lepiej chodzilo od miedzianego wielkiego pentagrama??!?! Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) Zobacz czy radiator się nagrzewa, jeśli nie to znaczy, że ma utrudniony odbiór ciepła z procesora czego powodem może być: -za dużo źle nałożonej pasty -źle zamocowany radiator, nie przylega dobrze do procesora -dupna pasta dołączona do coolera Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 I wszytskie te czynniki razem... Niedawno znajomy miał podobny problem tyle że z pentagramem alcu, na jego p4 530 było ponad 65C w stresie. Po ściągnięciu radiatora okazało się że jakiś geniusz składając kompa nawalił sylikonu tak że moża by się utopić, ciężko było wszytsko zetrzeć. Po wyczyszceniu dokłądnym nałożyłm mu 1 ziarenko ocz ultra 5+ i dobrze dokręciłem. Temperatura spadła do około 52C w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farid Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Za duzo pasty na 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Również miałem tego pentagrama na Celeronie D 2.53Ghz założonego, 47* stress, ale z Arctic Silver 5. 40* idle. Zmień paste i daj normalną ilość. Miałem, bo zmieniłem na Freezera 4. 5* w dół :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 albo krzywo zamocowany radiator i nie dolega całą powieżchnią, powinno to być widać po paście po zdemontowani chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Kupilem na allegro ARCTIC SILVER 5 i jutro jak dostane to zaloze od nowa. Wystarczy tego tylko kropelka, a potem docisnac radiator? Czy trzeba po całej osłonce cpu rozsmarowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Trochę na środek proca i albo nałożyć radiator i liczyćna docisk albo wziąźć woreczek foliowy i rozsmarować po procu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M@St3R Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 (edytowane) Bieresz jakąś stara karte telefoniczna potem wyciskasz ciut pasty (dosłownie ciut) na rdzeń i równomiernie rozprowadzasz paste kartą po całej powierzchni. Ja tak robiłem i u mnie funka. :) Temp spadła o 7* Edytowane 23 Sierpnia 2006 przez M@St3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 jeszcze jest taki myk, że powinno się również odrobinkę nałożyć na radiator - rozsmarować paluchem w celofanie - po czym zetrzeć dokładnie filtrem do kawy B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...