Skocz do zawartości
Sens

Freezone Qvc-100 Cu+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam Celerona D 2,53@3,05ghz. Dzisiaj kupilem chlodzenie freezone qvc-100 cu+ i martwi mnie wysoka temperatura ktora wynosi 60 stopni wg everesta. Wczesniej mialem jakies nieoryginalne, aluminowe chlodzenie i temperatura wachala sie od 52-60 stopni. Po wypowiedziach uzytkownikow liczylem na 50 stopni w stresie a tu zonk... Na procka nalozylem paste z zestawu. Czy taka temperatura to wina pasty? czy paste trzeba rozsmarowac rowno po calym procesorze (ja nalozylem 3/4 pasty z opakowania i tylko delikatnie i nie rowno rozsmarowalem, poczym przylozylem procesor)?

aha wg everesta wentyl obraca sie z predkoscia 3082-3111pm

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3/4 opakowania pasty :blink: Jeśli opakowanie było standardowe to jest jej za dużo, pasty musisz nałożyć bardzo cienką warstwe i oczywiście równo rozprowadzić w przypadku proca z IHS wystarczy dać "ziarenko" pasty na środek, a nacisk radiatora ja rozprowadzi, tak BTW to pasty dodawane do coolerów są zazwyczaj kiepskiej jakości..

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy radiator się nagrzewa, jeśli nie to znaczy, że ma utrudniony odbiór ciepła z procesora czego powodem może być:

-za dużo źle nałożonej pasty

-źle zamocowany radiator, nie przylega dobrze do procesora

-dupna pasta dołączona do coolera

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszytskie te czynniki razem... Niedawno znajomy miał podobny problem tyle że z pentagramem alcu, na jego p4 530 było ponad 65C w stresie. Po ściągnięciu radiatora okazało się że jakiś geniusz składając kompa nawalił sylikonu tak że moża by się utopić, ciężko było wszytsko zetrzeć. Po wyczyszceniu dokłądnym nałożyłm mu 1 ziarenko ocz ultra 5+ i dobrze dokręciłem. Temperatura spadła do około 52C w stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bieresz jakąś stara karte telefoniczna potem wyciskasz ciut pasty (dosłownie ciut) na rdzeń i równomiernie rozprowadzasz paste kartą po całej powierzchni.

Ja tak robiłem i u mnie funka. :)

Temp spadła o 7*

Edytowane przez M@St3R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jest taki myk, że powinno się również odrobinkę nałożyć na radiator - rozsmarować paluchem w celofanie - po czym zetrzeć dokładnie filtrem do kawy B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi