Skocz do zawartości
zdanek

Problem! Windows Nie Wstaje!

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

mam wielkie problem, wieczorem wylaczylem kompa normalnie. Rano probuje wlaczyc, nie wstaje windows, widze po jakims czasie taki dlugi szary pasek na dole ekranu ktory bardzo powoli sie przewija, no nic mysle, poczekam az dojdzie do konca, po jakis 8min przechodzi do menu wyobru czy uruchomic normalnie czy w trybie awaryjnym, z oblsuga sieci, z wierszem polecen, ostatnia dobra wersja ustawien systemu -wybieralem wszystkie opcje i nic za kazdy razem, byl dlugo ciemny ekrany z tym paskiem i po przewiniecu sie calego znow wraca do tego samego menu. Co moge zrobic, bo to zapewne wiruch, jak sobie z tym poradzic, nawet nie chce myslec o formacie, tyle danych strace... Musi byc inne rozwiazanie, prosba pomozcie... Partycje mam na ntfs, system win xp prof. wszystko siedzi na laptopie Acer takze mam ograniczone pole manewru, odnosnie wyjecia dysku i zrzucenia danych na stacjonarny bo nie mam kieszeni na 2.5" :/ Pomozcie!!

temat do zamkniecia. Uporalem sie z tym sam... ale dziwna sprawa przyznam... Pozdrawiam i dzieki za pomoc :P <lol>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec nic szczegolnego. odkrylem ze mam ukryta partycje sytemowa na ktorej acer zamiescil jakies duperele ( bylo tego ok 3gb) no wiec usunalem ja fdiskiem , nastepnie utworzylem partycje prim dos na niej i tam posadzilem jeszcze raz winde, uchronilem sie tym samym od formata, po zainstalowaniu nagralem potrzebne rzeczy na dvd, zgralem niektore na druga partycje i sformatowalem dawna partycje systemowa. teraz mam system na3gb partycji a reszta badziewia siedzi na 72 gb na ntfs ... slowem fartem udalo sie,bo gdyby nie ta partycja ukryta to nic bym nie zrobil bo system niewstawal ... a wszystko bylo na ntfs to pod dosem nic bym nie zdzialal:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te "duperele" na ukrytej partycji Acera to nie czasem dane do system restore? Taka funkcja chyba jest że wybierasz restore i za chwile automatycznie system jest reinstalowany... Ja tam dokładnie nie wiem bo mam bez tej partycji laptopa bo siedział na Linuksie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie podlacze po temat. Mam taki sam problem jak autor topicu - windows nie wstaje ,pojawia sie ekran z mozliwoscia wybrania innych trybow. Zaden z nich nie dziala - pokazuje sie logo win xp i pasek ladowania, pozniej tylko czasrny ekran ok 30 sekund, w tym czaseie caly czas swieci sie dioda od hdd. Pozniej na ulamek sekundy wyskakuje bluescreen ale nie jestem w stanie odczytac co tam jest napisane. :? Komputer to laptop fujitsu simemens amilo l7310gw. Niestety nie mam mozliwosci rozwiazac tego jak kolega wyzej. Chkdsk napisal ze znalaz co najmniej jeden blad. :sad: Ma ktos jakies pomysly co z tym zrobic? Prosze o pomoc :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec naprawy nie da sie wykonac. Po kopiowaniu plikow wyskakuje komunikat o wewnetrznym bledzie instalatora czy cos w tym stylu. Wiec robie format. Ale przypomnialem sobie ze raz mialem cos podobnego jakis miesiac temu - wtedy wyciagnolem kaleb od lanu i pomoglo :lol2: . Rozumiem ze cos sie dzieje z hdd? Da sie go jakos naprawic spod windowsa? Chodzi o to ze nie mam mozliwosci podlaczenia go do innego kompa (ten dysk jest w laptopie) Ewentualnie mam livecd knoppixa ale nie umiem za bardzo sie obslugiwac linuxem :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nic w biosie nie zmienialem oprcz zmiany wspoldzielonej pamieci dla grafiki (z 62 na 32, zeby bylo wiecej dla systemu-234) poza tym wlasciwie nie ma tam co zmieniac... W ogole od poczatku byly z tym laptopem problemy - nie chcial ruszyc i sie zawieszal zaraz po wlaczeniu, raz udalo mi sie wejsc do biosu i zobaczylem ze wykrywa tylko 128 z 256 MB ramu po czym sie zawiesil i ekrn zaczal migac - postanowilem wyjac i przeczyscic styki kostki ramu, to pomogo i od tamtej pory dzialal w sumie normalnie. Mam pytanie bo nigdy nie uzywalem tego programu: on dziala z dyskietki? Bo nie mam napedu dyskietek :/

edit: grzeje sie jak normalny notebook, poza tym to celeron m 1300 czy 1400 to nie za duzo W wydziela.

Edytowane przez deadfrog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te "duperele" na ukrytej partycji Acera to nie czasem dane do system restore? Taka funkcja chyba jest że wybierasz restore i za chwile automatycznie system jest reinstalowany... Ja tam dokładnie nie wiem bo mam bez tej partycji laptopa bo siedział na Linuksie ;)

To jest obraz partycji systemowej z postawionym systemem, takim jaki jest po pierwszym uruchomieniu lapka. To, co zdanek zrobil to bylo troche wylewanie dziecka z kapiela ;)

Nauczka na przyszlosc, zeby wazne dane trzymac na innej partycji niz system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi