Skocz do zawartości
°°°

Wymiana Dysku , A Dysk Stary

Rekomendowane odpowiedzi

Witam właśnie zamówiłam nowy dysk , i mam jeszcze starego samsunga 20GB PATA którego chcę przerobić na magazyn wymienny, zamówiłam specjalny zestaw na usb-ide, tylko mam jeden problem, dysk ma jednego Bad sektora i nie wiem ile jeszcze podziała oto screeny :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeszcze "chwilę" pochodzi. Generalnie nie ma się co przejmować.

Ja tutaj widzę inny problem... Wydajność - a właściwie jej brak. Czyżby dysk był podłączony taśmą 40-pin lub na jednej taśmie z napędem/nagrywarką CD/DVD? To "lekko" zabija jego osiągi.

Po podłączeniu na USB (o ile to USB 2.0) możesz zauważyć różnicę w prędkości działania dysku.

Jeśli dysk ma być używany jako przenośny, to może go czekać szybki koniec - np. upadek z wysokości. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeszcze "chwilę" pochodzi. Generalnie nie ma się co przejmować.

Ja tutaj widzę inny problem... Wydajność - a właściwie jej brak. Czyżby dysk był podłączony taśmą 40-pin lub na jednej taśmie z napędem/nagrywarką CD/DVD? To "lekko" zabija jego osiągi.

Po podłączeniu na USB (o ile to USB 2.0) możesz zauważyć różnicę w prędkości działania dysku.

Jeśli dysk ma być używany jako przenośny, to może go czekać szybki koniec - np. upadek z wysokości. ;)

Nie, dysk podłączony jest do taśmy dyskowej 80pin., i sam bez nagrywarek, USB oczywiście 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie strasz dziewczyny :lol:

U mnie jest podobnie. Starszawy Seagate 20 GB służy jako 'pendrive' :D Jego wydajność nie musi być jakaś niewiadomo jaka. Wystarczy do przekopiowania danych. Mój siedzi w kieszeni z elektrozamkiem także działa tylko wówczas, gdy go potrzebuje.

Jeden 'bad sector' nie tragedia. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, nie straszę. Nie mniej coś słabe ma osiągi.

Jeśli możesz, to przenieś zawartość dysku na ten nowy, a ten stary przejedź programem WD CLEAR (koniecznie wersja 1.30), opcja "Write Zeros". Wynik może być ciekawy.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej britfanko:)

Tak sie przypadkiem złożyło, że mam identyczny dysk, nawet kompozycję pulpitu taką samą :D

Zrobiłem teścik w HDTune i mniej wiecej to samo, oprócz mniejszej liczby 'igiełek' w wykresie i mniejszego zużycia procka. Aha, zero badsectorów, mimo, że dysk ma już 4 lata, w tym dwa u mnie :). Wykres na początku używania przeze mnie wyglądał tak samo, więc parametry sie nie mogą 'zestarzeć'.

Pozdro.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej britfanko:)

Tak sie przypadkiem złożyło, że mam identyczny dysk, nawet kompozycję pulpitu taką samą :D

Zrobiłem teścik w HDTune i mniej wiecej to samo, oprócz mniejszej liczby 'igiełek' w wykresie i mniejszego zużycia procka. Aha, zero badsectorów, mimo, że dysk ma już 4 lata, w tym dwa u mnie :). Wykres na początku używania przeze mnie wyglądał tak samo, więc parametry sie nie mogą 'zestarzeć'.

Pozdro.

Dołączona grafika

No nieźle się trzyma ten twój dysk ;) mój dysk ma 3 latka ;) i już powoli pada :P , Dlatego nadeszła wymaiana na nowy :D . I twój dysk nie ma takich uskoków strasznych w HD Tune jak mój :P. A oto mój dysk podłączony przez USB - IDE :P

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi