°°° Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Witam właśnie zamówiłam nowy dysk , i mam jeszcze starego samsunga 20GB PATA którego chcę przerobić na magazyn wymienny, zamówiłam specjalny zestaw na usb-ide, tylko mam jeden problem, dysk ma jednego Bad sektora i nie wiem ile jeszcze podziała oto screeny : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Myślę, że jeszcze "chwilę" pochodzi. Generalnie nie ma się co przejmować. Ja tutaj widzę inny problem... Wydajność - a właściwie jej brak. Czyżby dysk był podłączony taśmą 40-pin lub na jednej taśmie z napędem/nagrywarką CD/DVD? To "lekko" zabija jego osiągi. Po podłączeniu na USB (o ile to USB 2.0) możesz zauważyć różnicę w prędkości działania dysku. Jeśli dysk ma być używany jako przenośny, to może go czekać szybki koniec - np. upadek z wysokości. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Myślę, że jeszcze "chwilę" pochodzi. Generalnie nie ma się co przejmować. Ja tutaj widzę inny problem... Wydajność - a właściwie jej brak. Czyżby dysk był podłączony taśmą 40-pin lub na jednej taśmie z napędem/nagrywarką CD/DVD? To "lekko" zabija jego osiągi. Po podłączeniu na USB (o ile to USB 2.0) możesz zauważyć różnicę w prędkości działania dysku. Jeśli dysk ma być używany jako przenośny, to może go czekać szybki koniec - np. upadek z wysokości. ;) Nie, dysk podłączony jest do taśmy dyskowej 80pin., i sam bez nagrywarek, USB oczywiście 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Nie strasz dziewczyny :lol: U mnie jest podobnie. Starszawy Seagate 20 GB służy jako 'pendrive' :D Jego wydajność nie musi być jakaś niewiadomo jaka. Wystarczy do przekopiowania danych. Mój siedzi w kieszeni z elektrozamkiem także działa tylko wówczas, gdy go potrzebuje. Jeden 'bad sector' nie tragedia. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 (edytowane) No dobra, nie straszę. Nie mniej coś słabe ma osiągi. Jeśli możesz, to przenieś zawartość dysku na ten nowy, a ten stary przejedź programem WD CLEAR (koniecznie wersja 1.30), opcja "Write Zeros". Wynik może być ciekawy. Edytowane 23 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Te dyski na starość tak mają. Dysk sąsiada rozpakowywuje 700MB 15 minut... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 A może to kwestia fragmentacji? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 A może to kwestia fragmentacji? :]Nie ULLISSES. Czysty świeżo sformatowany dysk nie jest pofragmentowany. Nie ma też mowy o jakimś PIO czy walniętej taśmie 40 żyłowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmbn Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Hej britfanko:) Tak sie przypadkiem złożyło, że mam identyczny dysk, nawet kompozycję pulpitu taką samą :D Zrobiłem teścik w HDTune i mniej wiecej to samo, oprócz mniejszej liczby 'igiełek' w wykresie i mniejszego zużycia procka. Aha, zero badsectorów, mimo, że dysk ma już 4 lata, w tym dwa u mnie :). Wykres na początku używania przeze mnie wyglądał tak samo, więc parametry sie nie mogą 'zestarzeć'. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Hej britfanko:) Tak sie przypadkiem złożyło, że mam identyczny dysk, nawet kompozycję pulpitu taką samą :D Zrobiłem teścik w HDTune i mniej wiecej to samo, oprócz mniejszej liczby 'igiełek' w wykresie i mniejszego zużycia procka. Aha, zero badsectorów, mimo, że dysk ma już 4 lata, w tym dwa u mnie :). Wykres na początku używania przeze mnie wyglądał tak samo, więc parametry sie nie mogą 'zestarzeć'. Pozdro. No nieźle się trzyma ten twój dysk ;) mój dysk ma 3 latka ;) i już powoli pada :P , Dlatego nadeszła wymaiana na nowy :D . I twój dysk nie ma takich uskoków strasznych w HD Tune jak mój :P. A oto mój dysk podłączony przez USB - IDE :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 bad sectora zawsze mozesz sie pozbyc (niebedzie uzywany): poprostu zrob tak partycje zeby nie zalapal sie do zadnej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...