BLANTMEN Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Konfig kompa: -Asus A8N-Sli Deluxe NF4 -Athlon X2 3800+ -2 x 1024 (PC400) Kingston -G-Cube Radeon 256 MB x1600 -Chieftec 350W Sprzęt jest od grafika komputerowego. Przyniósł nam go wczoraj do sprawdzenia. Ponoć wieszał mu się po długiej pracy w programach graficznych, w grach (szczególnie w F.E.A.R.) i czasem ot tak sobie. Sprawdzałem go dzisiaj czym popadło. Programy, 3D Marki, F.E.A.R'a i nic. Zero zwiechów itd. Przyszedł - mówie mu co i jak i ten hasło - ale to jest problem z pixel shader'em. Otóż - otworzył Catalyst Control Center, powłączał wszystkie bajery (nie piszę które bo nie mam tego przed oczami :? Pokazałby wcześniej to dokładniej bym napisał) i zaczął ruszać jakimś suwakiem (chyba tym od ustawień pixel shadera). Dał na maxa, potem na minimum, znowu na maxa i ... zwiecha kompa. Zero błędów. Po prostu umiera. Any ideas dlaczego tak się dzieje ? Nie wiem w czym tkwi problem, bo daliśmy mu inną kartę graficzną i problem był ten sam. On sam twierdzi, że to coś ze złączem PCI-E na płycie. No ale nie jestem do tego przekonany. Macie jakieś sugestie ? W poniedziałek znowu go dostanę to mogę ewentualnie jakieś screeny powstawiać i dokładniej opisać co będzie trzeba. Dzięki za pomoc. jakbym popełnił jakieś błędy w opisie to możecie mnie poprawić. tak jak mówię - nie mam tego przed oczami i piszę z pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Trochę słaby zasilacz wg. mnie jak na taki sprzęt, sprawdź napięcia miernikiem i temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Temperatury są w podządku. Po 4 godzinnym męczeniu kompa temp na procku miała coś koło 53 - 54 stopni. Napięcia też w porządku. 450W byłoby lepsze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 450W byłoby lepsze ?Nie koniecznie ;] A sprawdzałeś temperaturę grafy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 O ile mnie pamięć nie myli to miała coś koło 42 - 46. Na pewno się nie przegrzewała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 sproboj wsadzic tam na testy jakis mocniejszy zasilacz. jesli dalej bedzie sie tak dzialo to trzeba pomyslec o plycie glownej. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M@St3R Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Ym.. to może jescze sprawdź na tym samym configu ale zmien na inna mobo z PCI-e moze to właśnie ono szwankuje. Tak btw zasilacz mocniejszy by sie przydal ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 To Do w poniedziałek: - najpierw memtest tak z 2 godzinki, żeby dokładnie sprawdzić pamięci - potem zmiana zasilacza i zabawa z Catalyst Control Center - jeśli nie wyjaśni się co powoduje zwiechy :arrow: zmiana mobo na jakąś inną - jeśli dajel nic nie będzie wiadome to nie wiem co tam się pier**** Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Odp do 4 - jesli dalej bedzie ZLE to oznacza, ze procek pada ;) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Nie chcemy wysyłać sprzętu do serwisu, bo poleży tam 2 tygodnie i przyjdzie odpowiedź że jest sprawny (wiadomo jak oni tam sprawdzają). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Skoro 4 godziny testów nie powodują zwiechy, a zabawa suwakiem tak, to widzę tylko jeden powód - sterowniki. Czy ta druga karta, którą wkładaliście, to też było ATI? Jeśli tak, to spróbujcie czegoś od NV lub S3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 To był GF jakiś. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 a byl wtedy reinstall sterow? ;) mi sie wydaje ze jednak cos jest ze zlaczem :( (pci-e) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Sterowniki dawaliśmy nowe. Sprawdziliśmy wszystko. Procek, płyte itp. Na każdej konfiguracji to samo - zwiechy w momencie zabawy suwakiem w zaawansowanych ustawieniach 3D z ATI. Wniosek - najprawdopodobniej sterowniki jak i komputer nie jest przystosowany do takich gwałtownych zmian. W sumie to nie widziałem jeszcze osoby, która namiętnie by się nimi bawiła :?. Jakieś inne opinie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Blantmen - musze Cie zmartwic, ale u mnie tez przy zabawie z suwakami w CCC lap sie zwiecha, a na codzien jest wszystko w porzadku z kompem, wiec nie tedy droga wedlug mnie, po za tym w CCC nie ma czegos takiego jak ustawienia "pixel shadera" tylko zmiana AA, AF itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Z tego co czytelem(moge sie mylic) ATI przestalo supportowac CCC. Wlasnie dlatego , ze na wielu kompach powodowaly zwiechy. Nie mam linka ale gdzies na forum o tym czytalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) a mnie sie temacik skojarzył z suwakiem od jasności- na 9550 w CoD2 ruszenie tego powodowało freez w ET żeby ruszyć suwak brightness trzeba było mieć sporo szczęścia i duży skil żeby obraz nie zamarzł :-P może to podobna rzecz a może to samo nawet .. no i ratunkiem na to było - nie ruszanie suwaka, lub wymiana grafy Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Blantmen - musze Cie zmartwic, ale u mnie tez przy zabawie z suwakami w CCC lap sie zwiecha, a na codzien jest wszystko w porzadku z kompem, wiec nie tedy droga wedlug mnie, po za tym w CCC nie ma czegos takiego jak ustawienia "pixel shadera" tylko zmiana AA, AF itp. No no, chodziło właśnie o zmiany AA, AF itd. Dzięki że napisałeś, że u Ciebie też się tak dzieje. Też nam śmierdziało, że nie wiesza się podczas normalnej pracy, a podczas zabawy suwakami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...