Skocz do zawartości
Nadrill

Dziwne Reserty Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z komputerem. Niedwano go kupiłem i nieraz mi isę restartuje. Raz, jak chcę się zalogować, raz, jak jestem w Internecie, raz, jak robię nic... różnie. Nie mam pojęcia, czemu. Wątpię, aby to była wina zasilacza. Mam Athlona 3000+, 1gb ram, geforce 7600 i zasilacz Modecom ATX 2.0 pfc 350W...

Aha, po restarcie komputer daje mi okienko, że 'uzyskał sprawność po poważnym błędzie', blblabla... do raportu są dołączone takie pliki:

C:\DOCUME~1\MICHA~1\USTAWI~1\Temp\WER428e.dir00\Mini082506-01.dmp

C:\DOCUME~1\MICHA~1\USTAWI~1\Temp\WER428e.dir00\sysdata.xml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie coś ze sterownikami, zainstaluj najnowsze stery od mobo, grafy, albo starsze stery czasami to pomaga. Przejedz kompa jakimś antyvirusem, spybot itp. A formata robiłeś? czy po nim jest to samo?.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki zainstalowałem te, które dostałem do komputera. Ech... :mur:

Właśnie i tu może być powód restartów. Ja mam płytkę ze sterami do mobo i do grafy ale nigdy ich nie używam bo stery na cd się same nie aktualizują. Dlatego zawsze sciągam najnowsze stery z neta :) Ty możesz zrobić to samo. Btw czy świeżo po instalce systemu bez instalowania żadnych sterowników problem jest ten sam ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odinstaluj stery do grafy, mobo itp i sprawdź czy problem dalej sie powtarza.

Ekhm, niezbyt mi to na rękę... po odinstalowaniu sterów jak będę przesuwać stronę, będę miał pokaz slajdów, i nie będę miał muzyki... lepiej powiedz, jakie muszę ściągnąć sterowniki, może znów na nowo zainstaluję system...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm, niezbyt mi to na rękę... po odinstalowaniu sterów jak będę przesuwać stronę, będę miał pokaz slajdów, i nie będę miał muzyki... lepiej powiedz, jakie muszę ściągnąć sterowniki, może znów na nowo zainstaluję system...

Yyyy ale ja nie jestem jasnowidzem. Powiedz mi jak moge ci podać linki do odpowiednich sterów jak nie znam twojego configu. (mobo i grafa) ?

Btw odinstalowałeś wszystkie stery ? I sprawdziłeś czy problem sie powtarza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluję na nowo Windę. Wole to zrobić niż odinstalować stery. Nie wiem, boję się, czy co... a do instalacji Windy się już przyzwyczaiłem...

Mam jeszcze jedno pytanie... mam domyślnie nagrywarkę jako master, a napęd jako slave. Domyślnie Windę instaluje mi z nagrywarki, ale ja w BIOSie zmieniłem kolejność, czyli

1. Nagrywarka Master

2. Napęd Slave

na

1. Napęd Slave

2. Nagrywarka Master

I teraz domyślnie instaluje mi Windę z napędu. Pytanie: czy to jakoś wpłynie na instalację Windowsa? Czy może się źle zainstalować? Czy tak może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura klocka i ramy <- sprawdziłeś to ?

hubi ci napisał o ramach prawda ? jak cos sie $#$%# to dochodzi się zwykle do tego co to jest drogą eliminacji tzn. sprawdzasz ram i wiesz, że to nie on i zajmujesz sie czym innym - nie wolno ci założyć, że ram jest dobry bo jest nowy :D

tu masz storonkę forumowicza z przydatnymi programami

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluję na nowo Windę. Wole to zrobić niż odinstalować stery. Nie wiem, boję się, czy co... a do instalacji Windy się już przyzwyczaiłem...

Mam jeszcze jedno pytanie... mam domyślnie nagrywarkę jako master, a napęd jako slave. Domyślnie Windę instaluje mi z nagrywarki, ale ja w BIOSie zmieniłem kolejność, czyli

1. Nagrywarka Master

2. Napęd Slave

na

1. Napęd Slave

2. Nagrywarka Master

I teraz domyślnie instaluje mi Windę z napędu. Pytanie: czy to jakoś wpłynie na instalację Windowsa? Czy może się źle zainstalować? Czy tak może być?

Akurat w napedach nie ma róznicy. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego, że nie możesz tego zmienić z pozycji biosu (no chyba że ja o czymś nie wiem). To, co zmieniłeś, to kolejność bootowania napędów i nie ma nic wspólnego z Master i Slave.

To, z jakiego napędu instalujesz, nie ma najmniejszego znaczenie, jeśli tylko napęd jest sprawny i płyta nie jest zbyt mocno porysowana, bo wtedy napęd nie da rady.

Bez sensu jest instalować system od nowa z powodu sterowników. Przecież jak odinstalujesz, to nic złego się nie stanie - nie wybuchnie, nie spali się. Poza tym jak stawiasz sysytem od nowa, to na początku chodzi bez sterowników i nikt jeszcze od tego nie umarł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem Memtestem. Prawie pół godziny. Nic nie było... czy dać może na noc(w dzień niezbyt mi pasuje)...

Zapuść memtesta na noc :) Im dlużej leci tym wynik bardziej wiarygodny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hah pewnie odpaliles tego memtesta windowsowego i sprawdziles zaledwie czesc pamieci :D ja bym sie na Twoim miejscu zaopatrzyl w hiren's boot cd ostatnia wersja chyba 8.2. tam odpalil memtest a najepiej gold memory (zwlaszcza jesli masz ram w dualu) i pozwolil przejechac przynajmniej kilka razy ramki (jak Ci sie wywali przy pierwszym razie dalsze mozesz odpuscic )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam duala, więc... GoldMemory. Zrobiłem tą dyskietkę startową, co teraz? Ile ten test może trwać? Gdzieś z 2 godziny?(tyle mam teraz czasu) Można go w trakcie przerwać?

IMO 2 godziny to za malo. Możesz przerwac kiedy chcesz. Ale tak jak mówie zapuść najlepiej progsa na całą noc wtedy jest ok. 8 godzin testowania więc wynik bedzie bardziej wiarygodny niz przy testowaniu przez 2 godziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Nie napisałes czy zmieniłeś sterowniki przeważnie one są przyczyną takich problemów. Powiem szczerze w większości orginalne sterowniki nie są dopracowane.

Miałem kiedyś podobna sytuacje na serwisie, przyczyną okazały się sterowniki do sata+raid. Restarty odbywały się właśnie w internecie, dziwne no ale cóż.

I ostatnie: jak masz skąd pozyczyć kartę graficzną to podmień ją.

Pamięci moim zdaniem raczej nie, w sumie zainstalowałeś tyle razy windowsa, że hoho.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Nie napisałes czy zmieniłeś sterowniki przeważnie one są przyczyną takich problemów. Powiem szczerze w większości orginalne sterowniki nie są dopracowane.

Miałem kiedyś podobna sytuacje na serwisie, przyczyną okazały się sterowniki do sata+raid. Restarty odbywały się właśnie w internecie, dziwne no ale cóż.

I ostatnie: jak masz skąd pozyczyć kartę graficzną to podmień ją.

Pamięci moim zdaniem raczej nie, w sumie zainstalowałeś tyle razy windowsa, że hoho.

Pozdr.

Dokładnie!

Komputer ani razu nie zrestartował mi się jak grałem. Zawsze, gdy surfowałem po Internecie(no, może czasem na starcie systemu). Troszkę szukałem w necie o tym błędzie i doszedłem do wniosku, że winowajcą są sterowniki. Najprawdopodobniej grafiki, bo mam z płyty dołączone nowiutkie. Myślę, że jeśli zainstaluję odrobinkę starsze, będzie może działać...

A teraz zabieram się do instalki systemu, bo mi się jakiś syf zainstalował, latam bez Firewalla...

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu byś instalował starsze sterowniki zainstaluj 91.31 z tej stronki sobie ściągnij: http://www.tweaksrus.com/index.php?option=...&Itemid=41/

A co do sterów to nie tylko ściągnij nowe stery do grafiki ale i również do płyty głównej.

Powodzenia. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi