Jump to content

Recommended Posts

ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan

01 Raw Read Error Rate 51 1 1 2298 Prognoza błędu: Nieuchronna utrata danych

03 Spin Up Time 21 169 163 4066 OK: wartość w normie

04 Start/Stop Count 40 100 100 324 OK: wartość w normie

05 Reallocated Sector Count 140 200 200 0 OK: wartość w normie

07 Seek Error Rate 51 200 200 0 OK: wartość w normie

09 Power-On Time Count 0 99 99 776 OK: zawsze pozytywnie

0A Spin Retry Count 51 100 100 0 OK: wartość w normie

0B Calibration Retry Count 51 100 100 0 OK: wartość w normie

0C Power Cycle Count 0 100 100 144 OK: zawsze pozytywnie

C2 Temperature 0 115 89 35 OK: zawsze pozytywnie

C4 Reallocation Event Count 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie

C5 Current Pending Sector Count 0 200 169 0 OK: zawsze pozytywnie

C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie

C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 99 OK: zawsze pozytywnie

C8 Write Error Rate 51 200 200 0 OK: wartość w normie

 

 

 

co mam robic?? nie znam sie na tym za bardzo.... pomocy :( dysk pada czy jak??

 

 

 

w everescie jest krzyzyk czerwony przy tym pierwszym... a w WD Diagnostic pisze przy tym dysku pod SMART Status "Fail".... co robic... help.... :(

Edited by Lesiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

pokazuje ciagle tyle samo.. tyle ze nie korzystam z tego dysku teraz... bo ine chce stracic danych... wywalilem wszystkie partycje i tyle co dysk dostaje zasilanie i pokazuje go w everescie... zrobic partycje i probowac? tyle ze jak zrobie to i tak nie sformatuje tej pierwzej bo sie zawiesi.. :/ na partycji 15gb wiesa sie przy 4% a na 10gb przy 7%...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak sie zawiesza podczas formata to oczywiscie, ze dysk walniety.

Mialem to samo ze swoim WD RE, ale oddalem na serwis.

A co do utracenia danych to odrazu nie utracisz jak np. na moim(mial 5GB bad blockow :blink: ) pracowalem dosc dlugo i wszystko bylo ok, choc raz juz byla wizja utracenia 40GB danych ale winda po restarcie wszystko odzyskala.

 

 

 

co mam robic?? nie znam sie na tym za bardzo.... pomocy :( dysk pada czy jak??

Tak, dysk pada, i jak amsz gware to nic nie rob tylko na serwis.

Pzdr

Edited by luki2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak sie zawiesza podczas formata to oczywiscie, ze dysk walniety.

Mialem to samo ze swoim WD RE, ale oddalem na serwis.

A co do utracenia danych to odrazu nie utracisz jak np. na moim(mial 5GB bad blockow :blink: ) pracowalem dosc dlugo i wszystko bylo ok, choc raz juz byla wizja utracenia 40GB danych ale winda po restarcie wszystko odzyskala.

Tak, dysk pada, i jak amsz gware to nic nie rob tylko na serwis.

No więc tak:

 

1. To że się wiesza, to jeszcze żaden dowód na padnięty dysk. Sam osobiście miałem do czynienia z dyskiem, na którym nie szło zainstalować żadnego systemu - wieszał się podczas pełnego formatowania (szybkie przechodziło, ale system nie działał). WD CLEAR pomógł.

 

2. Skoro wiesza się przy formatowaniu 2 partycji, to albo ma uszkodzenia w 2 miejscach, albo to sprawa oprogramowania/elektroniki.

 

3. Jeśli masz gwarę, to oczywiście wizyta dysku w serwisie jest najlepszym wyjściem. Jak Ci powiedzą, że nie mają takiego i muszą dać inny, to bierz Seagate. :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Write Errors w Windzie dalo wynik 0.. wiec chyba dobrze... zrobilem WD Clearem jeszcze w DOSie i tez wynik rowny 0 :) dysk i partycje daly sie sformatowac :) w SMARTcie wszystko teraz jest ok... :)

 

ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan

01 Raw Read Error Rate 51 200 1 0 OK: wartość w normie

03 Spin Up Time 21 170 163 4008 OK: wartość w normie

04 Start/Stop Count 40 100 100 327 OK: wartość w normie

05 Reallocated Sector Count 140 200 200 0 OK: wartość w normie

07 Seek Error Rate 51 200 200 0 OK: wartość w normie

09 Power-On Time Count 0 99 99 783 OK: zawsze pozytywnie

0A Spin Retry Count 51 100 100 0 OK: wartość w normie

0B Calibration Retry Count 51 100 100 0 OK: wartość w normie

0C Power Cycle Count 0 100 100 147 OK: zawsze pozytywnie

C2 Temperature 0 108 89 42 OK: zawsze pozytywnie

C4 Reallocation Event Count 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie

C5 Current Pending Sector Count 0 200 169 0 OK: zawsze pozytywnie

C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie

C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 99 OK: zawsze pozytywnie

C8 Write Error Rate 51 200 200 0 OK: wartość w normie

 

Co moglo byc przyczyna tego...? teraz jest ok... ale czy to sie nie powtorzy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepne się do tematu

 

Mój LOG ze Smarta

 

 

S.M.A.R.T. statusDate: 13 March 2007 11:55:13Drive model: ST3320620ASSerial number: 5QF0MW6SCapacity: 320.1 GBFirmware Revision: 3.AADDrive interface: IDEDrive temperature: 33 °C (91 F)--------------------------------------------------------------------------------------------		 Attribute Name					   Threshold	 Value	   Worst	 Raw value  --------------------------------------------------------------------------------------------1   (01) Raw Read Error Rate					 6		   117		 100	  1249540563   (03) Spin Up Time							0		   95		  95			   04   (04) Start/Stop Count						20		  100		 100			6755   (05) Reallocated Sector Count				36		  100		 100			  07   (07) Seek Error Rate						 30		  74		  60		281934429   (09) Power-on Hours Count					0		   99		  99			126910  (0A) Spin Up Retry Count					 97		  100		 100			  012  (0C) Power Cycle Count					   20		  100		 100			644187 (BB) Unknown attribute					   0		   100		 100			  0189 (BD) Unknown attribute					   0		   100		 100			  0190 (BE) Unknown attribute					   45		  67		  56	   571932705194 (C2) Temperature							 0		   33		  44	 64424509473195 (C3) ECC on the Fly Count					0		   68		  59		55450905197 (C5) Current Pending Sector Count			0		   100		 100			  0198 (C6) Off-line Scan Uncorrect. Sector Count   0		   100		 100			  0199 (C7) Ultra ATA CRC Error Rate				0		   200		 200			  0200 (C8) Write Error Count					   0		   100		 253			  0202 (CA) TA Increase Count					   0		   100		 253			  0--------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ostatnio miałem kilka Blue Screenów i to mnie zaniepokoiło :-|

 

Wyniki w Normie w prawdzie w Programie Pisze OK , ale wolalbym się upewnić :-|

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...