Skocz do zawartości
Gość

Mysz + Poziomy Scroll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie wyjaśnię, że przeszukałem forum oraz przeczytałem ostatnie kilkanaście stron tematu o myszkach dla profesjonalistów, ale nie znalazłem tam interesującej mnie informacji.

Na co dzień zajmuję się pracą z dość dużymi arkuszami kalkulacyjnymi oraz rysowaniem, nazwijmy to schematów, w Corelu. Nadmienię że nie jestem profesjonalnym grafikiem i nie potrzebuję do pracy myszki za kilkaset złotych. W pracy posiadam myszkę A4TECH Navigator Opto 325 WOP-35 identyczną jak na tej aukcji. Nie pasuje mi ona z kilku powodów. Ma jednak tę zaletę, że posiada dwa kółka umożliwiające przesuwanie arkusza/obrazka zarówno w pionie jak i w poziomie.

Z racji tego że moja stara myszka na komputerze domowym powoli odmawia posłuszeństwa oraz tego że czasami pracę muszę zabierać niestety do domu, szukam myszki która umożliwiałaby scrollowanie ekranu tak w pionie jak i w poziomie. Po przeczytaniu opinii na temat zachwalanej myszki a4Tech'a X-718 byłem skłonny zakupić tego gryzonia. Niestety mail do sprzedawcy pozbawił mnie złudzeń, myszka ta nie posiada możliwości scrollowania w poziomie. Szkoda, bo myszki przedstawione na tej albo tej aukcji miały całkiem niezły wygląd.

Pokrótce wyjasniłem swój problem. Mam nadzięję że pomożecie mi znaleźć odpowiednią myszkę dla moich potrzeb.

Swoją drogą, na allegro jest bardzo mało myszek mających dwa kółka. Ludzie nie potrzebują przewijania ekranu w poziomie, czy może jest to realizowane za pomocą jakiś dodatkowych przycisków?

Pozdrawiam

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości myszek z jednym scrollem taki problem rozwiązuje się przez wciśnięcie scrolla. Włącza się tryb przesuwania i można (przesuwając myszkę) przewujać obraz w dowolnym kierunku. Domyślam się jednak, że takie rozwiązanie jest Ci znane i nie bardzo przypadło Ci do gustu.

Problem z myszką z 2 scrollami polega na sterownikach. Możliwe, że mając jakiś program, dałoby się przeprogramować scrolla na ruch poziomy.

Ostatecznie (jeśli sygnały wysyłane przez scrolle są rozróżnialne), można napisać program, który siedzi na pasku, wyłapuje polecenia myszy i przesyła je do aplikacji, która posiada "focus".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Wciśnięcie scrolla i przesuwanie ekranu raczej nie wchodzi w rachubę. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest to podane przez Sarkazza, mianowicie z przechylaniem kółka na boki. Znacie może jakieś tańsze myszki powiedzmy do 50 - 60zł mające taką funkcjonalność? Bo 145 zł za Logitecha to jest dla mnie jednak za dużo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj znalazłem coś takiego. Miał ktoś z Was styczność z tą myszką? Kosztuje trochę więcej niż chciałbym wydać, ale wygląd ma naprawdę ładny. Niestety na stronie Microsoftu nie mogę znaleźć nic na temat parametrów tej myszy.

Mam też inne pytanie. Czy w sterownikach np. Logitecha lub innego producenta jest możliwość takiego skonfigurowania dodatkowych przycisków, abym mógł przewijać ekran w poziomie? Bo w sterownikach A4Techa, niestety nie mogłem w ten sposób ustawić bocznych przycisków.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bezprzewodowosc nie jest wymagana, to polecam Microsoft Intellimouse Explorer 4.0 - to samo, co ta ostatnio podana bezprzewodowa mysz, tyle ze na kablu. W Komputroniku za 96zl.

Zreszta ten bezprzewodowy M$ tez nie jest zly (tyle ze dosc ciezki - baterie), bardzo fajnie lezy w dloni dzieki pokryciu skora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się na nią zdecyduję. Gdzieś wyczytałem że może pracować z jedną baterią, przez co nie jest taka ciężka.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdr

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi