Glaziu Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) Serdecznie witam wszystkich użytkowników chcących nieść pomoc :) Oto przedstawienie mojego problemu: Kilka dni temu postanowiłem przeinstalować system Windows co też uczyniłem. Zainstalowałem najnowszą wersje sterowników do nForce. Do Karty Graficznej zainstalowałem OmegaDrivers 1.66xx. Czyli wszystko to co miałem wcześniej. I tu pojawił się problem. Po uruchomieniu gry, w którą bardzo często gram (Counter-Strike), mniej więcej po 2-3 minutach komputer się restartował. Przeszukałem fora i wyszło z tego, że winą jest temperatura. Po restarcie szybko sprawdziłęm temperaturę i ze zdziwieniem zauważyłe, że Temp. Procka wynosi 65 stopni :o Podlaczylem boczny wentylatorek i zastosowlaem program chlodzeniowy co dalo mi srednio 45 stopni na procku a przy grze 50 stopni :) Myslalem, że to koneic moich zmartwień lecz niestety nie... Teraz zamist restartu komputera otzymuję śmiertelny zwis sytemu i jedynym wyjściem jest RESET :/ Gdy system zawiesi się nie działa zupełnie nic. Nawet wyłączanie i włączanie kontrolek na klawiaturze :P Znowu przeszukałem internet i podobno winą jest zasilacz lub sterowniki. Wymianiałem sterowniki na najróżniejsze wersje. Nic nie pomogło. Wkońcu odpaliłem CSa bez żadnych zainstalwoanych sterowników :) Chodził płynnie wyglądał jak katorga i po 3 minutach gry oczywiście sięzawiesił :/ Podczas zwisu, dźwięk kw głóśnikach, który aktualnie był odtwarzany zostaje zatrzymany i powtarzany na okrągło (ew. leci sobie: LA LA LU LE LĄ to na zwisie jest ciągle tylko: LĄ LĄ LĄ LĄ itd) Czemu myśle, że to nei zasilacz? Ponieważ kiedyś miałem jużtaki problem. Oddalem komputer do serwisu zrobili mi reinstall wina zainstalwoali swoje sterowniki i wszystko działało. Te sterowniki nawet mam na dysku. Zrobiłem jak oni... Zainstlaowałem po raz drugi Wina od początku ich sterowniki i dalej zwiechy :( Ten problem prześladuje mnei jużbaaardzo długo. Za pierwszym razem jak tak się działo to przestało samo po jakiś czasie. Za drugim razem oddałem kompa na gwarancje i nawet chciałem jużten zasilacz wymieniać, ael powiedizli że niema potrzebyw czym przyznałem im racje skoro zrobili co, że komputerek dalej chodził normalnie. No i teraz jest 3 raz... Macie jakiś pomysł? Pozdrawiam wszystkich i dziękujęza odpowiedzi EDIT: I jeszcze taki mały wyciąg informacyjny co do mojego kompa: Processor Information:Vendor: AuthenticAMDSpeed: 1830 Mhz1 logical processor1 physical processorHyperThreading: UnsupportedRDTSC: SupportedCMOV: SupportedFCMOV: SupportedSSE: SupportedSSE2: Unsupported3DNOW: SupportedNetwork Information:Network Speed: IP Address: 83.11.61.XXXWindows Version:XP Dodatek Service Pack 2 (Build 2600) (32 bit)NTFS: SupportedVideo Card:Driver: NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X DirectX Driver Name: nv4_disp.dllDriver Version: 6.14.10.5216DirectX Driver Version: 6.14.10.5216Driver Date: 6 Oct 2003Desktop Color Depth: 32 bits per pixelMonitor Refresh Rate: 60 HzDirectX Card: NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X VendorID: 0x10deDeviceID: 0x181Number of Monitors: 1Number of Video Cards: 1No SLI or Crossfire DetectedPrimary Display Resolution: 1280 x 1024Desktop Resolution: 1280 x 1024Primary Display Size: 12.60" x 9.45" (15.75" diag)32.0cm x 24.0cm (40.0cm diag)Primary Display Type Not DetectedPrimary Bus: AGP 8xPrimary AGP GART: 64 MBPrimary VRAM: 128 MBPrimary Monitor Vendor Not DetectedPrimary Monitor Model Not DetectedSupported MSAA Modes Not DetectedSound card:Audio device: Realtek AC97 AudioMemory:RAM: 255 MbMiscellaneous:UI Language: Invalid LanguageMedia Type: CD-RomTotal Hard Disk Space Available: 51309 MbLargest Free Hard Disk Block: 9966 Mb Edytowane 2 Września 2006 przez ..:GlaziK:.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) sciagnij najnowsze sterowniki do karty graficznej: http://www.nvidia.com/object/winxp_2k_91.47.html cos mi to wyglada na przegrzewajacy sie GPU (procesor karty graficznej) jezeli sterowniki nie pomoga to sproboj zamontowac jakos na probe dodatkowy duzy wentylator na karte graficzna i zoabcz czy sie poprawi, mozesz tez podac nam napiecia jakie daje zasilacz najlpieej zeby to byl pomiar miernikiem jesli go nie masz to odczytaj napiecia z programu speedfan i je podaj tu Edytowane 2 Września 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) :mur: 91.xx do GF4MX? Myślę, że karty z sterowniki 6x.xx to maks do tego sprzętu. Idąc dalej nie podoba mi się opis procesora - wygląda na to, że nie działa na standartowych ustawieniach. Podaj dokładny konfig komputera: procesor, ilość pamięci (ile kości), płyta główna, zasilacz. Najlepiej odczytać to bezpośrednio, otwierając budę i czytając napisy. Ewentualnie na fakturze powinna być specyfikacja. Polecam także użyć innego programu diagnostycznego, bo ten jest beznadziejny. Na koniec proponuję przeczytać ten temat: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972 Edit: Oczywiście w pierwszym akapicie chodziło mi o sterowniki z serii 6x.xx. Klaus, dzięki za info o błędzie. :] Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 :mur: 91.xx do GF4MX? Myślę, że karty z rodziny 6x.xx to maks do tego sprzętu. Ja instalowalem 91.xx i dzialaja super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glaziu Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Niewiem jakim cudem, ale prawda jest taka, że rozkręciłem kompa na części pierwsze, wyczyściłem wszystko pędzelkiem i ladnei wszystko śmiga :) Ale jakoś nie zauważyłem, aby tego kurzu było dużo :P Co do temp. kary graficznej to ma ona 28 stopni :) Pozdro 4 All i sory za klopot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...