Skocz do zawartości
Smalec

Problem Z Mobo Dfi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio zepsuła mi się mobo dfi. zamówiłem więc nową, składam wszystko do kupy i... nie działa. dioda LED zatrzymuje sie w pozycji 3 wlaczone a pc speaker wydaje regularne odgłosy. Gdzieś wyczytałem że to ram, ale napewno nie jest to tego wina poneiważ sprawdzałem na 4 różnych kościach. CPU ? bios resetowalem oczywiscie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałem albo dimm1-dimm3 albo dimm2 -dimm4 jak rowniez oddzielnie ale nadal to samo.

jak juz pisalem pamieci sproawdzone, grafika na 100% dobrze wcisnieta, zreszta wedlug LED to nei problem na linii grafiki ale RAM-CPU. wiatrak probowalem w kilka miejsc podlaczac, zasilanie dziala napewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbój odpalać z jedną kością w bardziej oddalonym od cpu pomarańczowym slocie

ewentualnie jakby niepomogło popróbuj w żółtym dalekim

zwróć uwagę czy wszsytkie zworki prawidłowo ustawione

kiedyś widziałem taką akcje że płyta przyjechała z fabryki ze zworką ustawioną na clear cmos :P

pozatym poczytaj instrukcje, może nadejdzie prozaiczne rozwiązanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z pamieciami juz naprawde kombinowalem jak tylko moglem... :/ sprobuje zezworkami, instrukcje to juz znam na pamiec czytalem ja kiedys kilka razy ;) co do zworek to chyba wszystko jest ok. sprawdze jeszcze raz

EDIT: wlasnie sprawdzalem z istrukcja, wszystkie zworki ok. podlaczylem pc speakera - najpierw jest tak ze 3 diody swieca a 4 mruga, jak przestaje migac i pala sie tylko 3 ledy to speaker zaczyna wydawac dluzsze dzwieki w niekonczacej sie pętli...

Edytowane przez Smalec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja powoli dochodze do wniosku ze moze to byc cpu, z tym ze skad mam byc pewien ? kupie nowy i sie okaze ze to wszystko nadal nie dziala...

sprawdzilem na stronie dfi jezeli speaker wydaje taki dzwiek to jest wina albo zasilacza albo karty graficznej wedlug nich. karte graficzna moge sprawdzic, w zasilacz watpie :?

EDIT: z drugiej strony według diód LED jest to problem z RAMem - 3 pala sie to znaczy ze CPU poprawnie wykryte i jest w trakcie wykrywania RAMu... i faktycznie jak ram jest w jednym slocie to pc speaker sie drze, jak w drugim to nie wydaje zadnego dzwieku... tylko ze kosci RAMu sa napewno sprawne a w obydwu płytach problem ejst ten sam wiec nie wierze zeby przyslali plyte z tym samym defektem przez ktory musialem ze starej zrezygnować !

Edytowane przez Smalec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko ze nie mam od kogo, z 2 osob sposrod wszystkich ktore znam zadna nei ma socketu 939.

co jeszcze zrobilem - podlaczylem gf 6600, tez nei dziala, podlaczylem fortrona 400W, tez nie dziala. skoro RAM tez ok i mobo raczej tez, to moim zdaniem CPU jest tutaj felerne...

edit: link podpatrzylem, ale za duzo sie zwlaszcza na temat mojego problemu nie dowiedzialem. nic co pomogloby mi albo daloby pomysl na glebsze sprawdzenie problemu!

Edytowane przez Smalec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumujmy:

jak wszystko dobrze podlaczyles(sorry ale najlepszym sie zdaza)

1-grafa sprawdzona

2-mobo nowe

3-ram sprawdzony

4-zasilacz sprawdzony

Czyzby procek odlecial do wiesznej krainy szczescia.

Ps. jak nieznasz nikogo z 939 to przejdz sie do jakiegos servisu tam ci napewno sprawdza procka.

4 LEDs on = Power applied, checking CPU

3 LEDs on = CPU has been detected OK, checking RAM

2 LEDs on = RAM has been detected OK, checking VGA

1 LED on = VGA has been detected OK, entering BIOS

0 LEDs on = System has booted to the Operating System

Z tego tu wynika ze ram.

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi