DooDah Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) SMART ok Brak bed sectorow naprawiany Partition Table Doctorem 3.0 (fixboot) Acronis RecoveryExpert Deluxe tez nic... wielokrotnie skanowany i wogole, a co na to system? "H:/ nie jest dostepny W stacji umieszczono niewlasciwa dyskietke. Wloz dysk (numer seryjny woluminu: ) do stacji H:/" :mur: Everest wykrywa go jako dysk lokalny, ale nie wyswietla zadnych innych informacji. HDtune skanuje, testuje i wogole jest ok. CHKDSK "Typ systemu plikow to NTFS. Nie mozna okreslic wersji woluminu i stanu. Program CHKDSK przerwany." Partition Table Doctor przy wlaczeniu pokazuje taki cus Jak dostac sie do CMOSA i ktora opcje wybrac... ehhh... co moge powiedziec... POMOCY :? PS wolalbym nie probowac formatem... zalezy mi na tych danych. Edytowane 3 Września 2006 przez DooDah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 CMOS to po prostu BIOS płyty głównej. Dostajesz się tam wciskając DEL lub F2 podczas uruchamiania komputera - jeszcze przed startem Windows. Opcja, o której mowa, najczęściej jest w pierwszej zakładce/opcji. Najlepiej ustaw na "Auto". Partycję potem odzyskasz programem TestDisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DooDah Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) No dobra... az sie sam z tym cmosem zagialem :D przeciez wiem co to jest, ale jakos w nerwach na to nie wpadlem. Myslalem ze chodzi o cos w dysku. Nevermind. Faktycznie acces mode byl na CHS przestawilem an auto i tak [gluteus maximus]. TestDisk zwraca mi taki komunikat: "Warning: The current number of heads per cylinder is 16 but the correct value may be 255. You can use the Geometry menu to change this value" Wedlug TD dysk i tak pracuje w chs, table doctor bez zmian. Ten sam komunikat. Nadpisywalem MBR, ale tez to nic nie daje Po zmianach w TD i restarcie, system wykrywa i instaluje nowy sprzet: "wolumin uniwersalny" Edytowane 3 Września 2006 przez DooDah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Spróbuj na innych trybach dostępu dysku. Może to pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DooDah Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 probowalem na LBA, wtedy niby wszystko nylo dobrze w TD ale i tak nie zrobil analizy i partycji dalej nie ma. albo i jest ale windows poazuje co innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Innych trybów to bym nie radził, poza LBA. Spróbuj tak: Ustaw wszelkie opcje dysku na Auto. Wyłącz kompa, odłącz dysk (taśmę). Włącz kompa, aby mógł zauważyć, że nie ma dysku. Następnie wyłącz, podłącz dysk z powrotem i włącz kompa. Powinien od nowa wykryć dysk i zaskoczyć, że jednak ma być LBA. Jednak aby mieć pewność, to wejdź do bios i sprawdź. Nie wiem, jaki masz bios, ale w starszych jest wykrywanie dysku w oddzielnym menu (gdzieś pod koniec), w nowszych trzeba wciśnąć Enter w tym pierwszym menu na konkretnej pozycji. Bios sam powinien ustalić parametry. Jeśli wykryje LBA, to zapisz ustawienia i gotowe. Jeśli nie, to nie wiem... Może reset ustawień bios - mógł sobie zapamiętać, że dysk z takim ID ma takie parametry i niereagować na ich zmianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DooDah Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Niestety nie pomoglo :( ale za to Recovery My Files odnalazl wszystkie dane nie uszkodzone i juz splywaja na drugi dysk :) Jutro zrobie format i ciekawe czy bedzie ok. Zastanawiam sie tylko dlaczego tak sie stalo? Myslicie, ze Vista mogl mi cos namieszac (osobiscie to nie wydaje mnie sie)? ++ Format pomogl. Dysk dziala jak nalezy. :D Edytowane 6 Września 2006 przez DooDah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...