Skocz do zawartości
DooDah

Dziwny Problem Z Dyskiem (seagate)

Rekomendowane odpowiedzi

SMART ok

Brak bed sectorow

naprawiany Partition Table Doctorem 3.0 (fixboot)

Acronis RecoveryExpert Deluxe tez nic...

wielokrotnie skanowany i wogole, a co na to system?

"H:/ nie jest dostepny

W stacji umieszczono niewlasciwa dyskietke.

Wloz dysk (numer seryjny woluminu: ) do stacji H:/" :mur:

Everest wykrywa go jako dysk lokalny, ale nie wyswietla zadnych innych informacji.

HDtune skanuje, testuje i wogole jest ok.

CHKDSK "Typ systemu plikow to NTFS. Nie mozna okreslic wersji woluminu i stanu. Program CHKDSK przerwany."

Partition Table Doctor przy wlaczeniu pokazuje taki cus

Dołączona grafika

Jak dostac sie do CMOSA i ktora opcje wybrac... ehhh...

co moge powiedziec... POMOCY :?

PS wolalbym nie probowac formatem... zalezy mi na tych danych.

Edytowane przez DooDah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CMOS to po prostu BIOS płyty głównej. Dostajesz się tam wciskając DEL lub F2 podczas uruchamiania komputera - jeszcze przed startem Windows.

Opcja, o której mowa, najczęściej jest w pierwszej zakładce/opcji. Najlepiej ustaw na "Auto".

Partycję potem odzyskasz programem TestDisk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra... az sie sam z tym cmosem zagialem :D przeciez wiem co to jest, ale jakos w nerwach na to nie wpadlem. Myslalem ze chodzi o cos w dysku. Nevermind.

Faktycznie acces mode byl na CHS przestawilem an auto i tak [gluteus maximus].

TestDisk zwraca mi taki komunikat:

"Warning: The current number of heads per cylinder is 16 but the correct value may be 255. You can use the Geometry menu to change this value"

Wedlug TD dysk i tak pracuje w chs, table doctor bez zmian. Ten sam komunikat. Nadpisywalem MBR, ale tez to nic nie daje

Po zmianach w TD i restarcie, system wykrywa i instaluje nowy sprzet: "wolumin uniwersalny"

Edytowane przez DooDah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Innych trybów to bym nie radził, poza LBA.

Spróbuj tak: Ustaw wszelkie opcje dysku na Auto. Wyłącz kompa, odłącz dysk (taśmę). Włącz kompa, aby mógł zauważyć, że nie ma dysku. Następnie wyłącz, podłącz dysk z powrotem i włącz kompa. Powinien od nowa wykryć dysk i zaskoczyć, że jednak ma być LBA. Jednak aby mieć pewność, to wejdź do bios i sprawdź. Nie wiem, jaki masz bios, ale w starszych jest wykrywanie dysku w oddzielnym menu (gdzieś pod koniec), w nowszych trzeba wciśnąć Enter w tym pierwszym menu na konkretnej pozycji. Bios sam powinien ustalić parametry. Jeśli wykryje LBA, to zapisz ustawienia i gotowe.

Jeśli nie, to nie wiem... Może reset ustawień bios - mógł sobie zapamiętać, że dysk z takim ID ma takie parametry i niereagować na ich zmianę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie pomoglo :( ale za to Recovery My Files odnalazl wszystkie dane nie uszkodzone i juz splywaja na drugi dysk :) Jutro zrobie format i ciekawe czy bedzie ok. Zastanawiam sie tylko dlaczego tak sie stalo? Myslicie, ze Vista mogl mi cos namieszac (osobiscie to nie wydaje mnie sie)?

++

Format pomogl. Dysk dziala jak nalezy. :D

Edytowane przez DooDah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi