Seriel Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Witam.Z gory przepraszam za dosc dlugi post i wiele pytan ale chcialbym zasiegnac fachowej porady :) Co prawda komputer kupuje pod koniec miesiaca ale juz jutro musze znac cala specyfikacje sprzetowa.Chcialbym oczywiscie dobry komputer w celach rozrywkowych:) Nie zamierzam oszczedzac na plycie glownej(nie znam sie na o/c ale mam zamiar podkrecic po pewnym czasie procesor wiec plyta glowna musi miec do tego predyspozycje)Prosze tez o rade w kwestii chlodzenia po podkreceniu procesora,co juz teraz zakupic by po pewnym czasie zaczac podkrecanie.Procesor(wiadomo,podstawa i chcialbym prosic o Wasza pomoc w doborze tej czesci,ma starczyc na dluzej niz rok;) ).Na karcie oszczedzac tez nie mam zamiaru,byle dobrze sie pracowalo i gralo bez wiekszych ograniczen. Po dluzszym przegladaniu serwisow,for i tym podobnym zdecydowalem sie na nastepujacy konfig: Pl.Glowna: Asus P5W DH Deluxe (Intel 975X) [DDR2, 2xPCI-E, FW] Procesor: Intel Core2 Duo Tutaj mam problem gdyz nie wiem ktory procesor wybrac.Zastanawiam sie miedzy E6600 E6700 Wiatrak: Arctic Freezer 7 Pro(czy ten wiatrak pasuje do C2D?) Pamiec: DDR2 2x1024MB Dual PC-800 PDP Patriot CL5 (Jesli znacie lepsze pamieci w tym segmencie cenowym to prosze o info) Dysk: Samsung SpinPoint 250 GB (ATA/300, 8MB, 7200, NCQ) Grafika : Tutaj jest koszmar :) Nie mam pojecia jaka grafike wybrac.Jedni mowia by kupowac to co nalepsze w tej chwili,inni kaza czekac na DX10.Oczywiscie jesli DX10 pojawi sie za wiecej niz rok to prosze o porade na temat najlepszych w tej chwili kart.Cena ok 2 k z hakiem. Muzyka: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music FDD: Alps 1.44MB 3,5 Obudowa : Tracer Tro 272 Extractor Wentylator wydmuciach!acy :) :NoiseBlocker Black Silent Zasilacz: Tagan TG480-U22 (480W)-Starczy czy moze cos mocniejszego?Oczywiscie zalezy to od karty graficzej w duzej mierze,a tej nie wybralem bo kazdy doradza co innego:) Z Gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Plyta moze zostac tym bardziej ze nie bedziesz wyciskac z procka siodmych potow Proc 6600 nie ma sensu kupowania drozszego - rownicy nie odczujesz a 6600 po OC nie bedzie sie roznil od 6700 po OC ;) Ramy GR Pro nie przejmuj sie firma sa naprawde bardzo dobre Dysk Seagate Barracuda 10 Chyba najlepiej bylo by kupic 7950GX2 ewentualnie mozesz poczekac na 1950 GTX Ultra Xtreme pr0 Muzyka i FDD moze zostac :) Ja takiego sprzetu do budy za 60 zlotych bym nie pakowal ale to jest twoj wybor :wink: Jak sie nawrocisz to za dobre pieniadze mozesz dostac Centuriona 534 albo budy Cieftec(IMO brzydsze ale max funkcjonalne i pojemne) Jak zalezy ci na ciszy wez innego wentyla mam BlackNoise'a i slychac lozyska - polecam Fandera lub Papsta Zamiast tej zasilki moglby byc Cooltek ktory bedzie cichszy. lub TopPowera lub Seasonica wszystkie wystarcza :) Edytowane 6 Września 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seriel Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Dzieki za pomoc :) Co do obudowy to nadal sie zastanawiam.Chcialem sobie troche ja pomodowac itp(syndrom malego dziecka ;) ).Nie lubie typowych skrzynek...jakis uraz chyba :) Jesli chodzi o karte graficzna to chyba wlasnie 7950GX2 wybiore bo nie widze zadnej alternatywy. Jesli chodzi o wentylatory to czarna magia dla mnie.Nie wiem czy ma byc 120 czy 80 mm,mam nadzieje ze mi w sklepie doradza ;)Zasilacz Coolteka chyba wybiore. Co do procesora....Chcialbym go podkrecac ale tylko w granicach wymiany zasilania,chlodzenia itp.Bez chlodzenia freonem czy czyms tam innym :lol2: .Naprawde az taka mala roznica jest miedzy tymi 2 procesorami?Ten slabszy po OC ma wiecej niz ten lepszy z OC:)?Pewnie to mial byc zart a ja go nie zrozumialem:) Edytowane 6 Września 2006 przez Seriel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Może zrezygnuj z FDD albo skołuj jakąś używaną za kilka PLN bo i tak nie będziesz jej używać chyba że masz jakieś stare dyskietki. ps. jaką wybrałeś nagrywarkę DVD ? Edytowane 6 Września 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Dzieki za pomoc :) Co do obudowy to nadal sie zastanawiam.Chcialem sobie troche ja pomodowac itp(syndrom malego dziecka ;) ).Nie lubie typowych skrzynek...jakis uraz chyba :) Jesli chodzi o karte graficzna to chyba wlasnie 7950GX2 wybiore bo nie widze zadnej alternatywy. Jesli chodzi o wentylatory to czarna magia dla mnie.Nie wiem czy ma byc 120 czy 80 mm,mam nadzieje ze mi w sklepie doradza ;)Zasilacz Coolteka chyba wybiore. Co do procesora....Chcialbym go podkrecac ale tylko w granicach wymiany zasilania,chlodzenia itp.Bez chlodzenia freonem czy czyms tam innym :lol2: .Naprawde az taka mala roznica jest miedzy tymi 2 procesorami?Ten slabszy po OC ma wiecej niz ten lepszy z OC:)?Pewnie to mial byc zart a ja go nie zrozumialem:) Tutaj obudowa turbina w stylu Tracera ale normalne miejsca na wentylatory normalna blacha Chodzenie Scythe Infinity najlepse mozesz tez zaoszczedzic kilka zlotych i kupic ninjie z tej samej firmy A o procu chodzilo o to ze po OC nie bedzie miedzy nim zadnych roznic oczywiscie jesli nie bedzie to jakies eXtreme :D . Sorry za brak Polskich liter Edytowane 6 Września 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seriel Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Niektorzy odradzaja mi kupno karty za 2k mowiac ze lepiej poczekac na dx10 a w tej chwili zakupic r1900XT albo gf7900gt.Mam w zwiazku z tym trzy pytania: 1)Kupic 7950 GX2,jakies karty w dualu/crossfire czy jak to sie ma,czy moze tak jak mowia niektorzy r1900XT albo gf7900gt? 2)Czy takie karty starcza na jakis czas by spokojnie pograc na max detalach? 3)Ktora z nich jest lepsza/wydajniejsza? Wszystko juz dobralem,zostala tylko ta przekleta karta.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Ja na twoim miejscu bym zrobil tak, nie pyli sie teraz brac karty za 2k bo jak wyjdzie dx10 to pewnie sprzedasz i stracisz na tym sporo, kup teraz jakas graficzke do 600-800zł np 7600Gs od galaxy z zalmanem i pamieciami 1,2ns 256mb po oc karta starczy spokojnie do gierek i do wyjscia dx10 lub kup X1800GTO ;] Edytowane 6 Września 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Na Twoim miejscu moczekał bym na dx10 a teraz kupił gf 7900gt albo coś jeszcze słabszego 7800gt z allegro. Procke i reszta może być jak najbradziej. Kupujesz jeszcze jakieś głośniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Z jakim monitorem to bedzie pracowac? Bo to dosc istotne dla wyboru karty graficznej (a w zasadzie rozdzielczosc w jakiej bedziesz gral) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seriel Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Jesli chodzi o glosniki to mam Creative GigaWorks pro gamer xfi extreme.Monitor posiadam LCD Samsung Styncmaster 913v-rozdzialka 1280x1024. Chcialbym jeszcze poradzic sie was na temat chlodzenia.Oczywiscie mam zamiar podkrecac procesor i chcialbym juz teraz(komp bedzie na gwarancji)wsadzic do niego optymalne chlodzenie.Koledzy polecali Ninje ale sam nie wiem :)Nie znam sie na tym na tyle by wiedziec czy dany wiatrak bedzie pasowac do procka. Edytowane 6 Września 2006 przez Seriel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Chcialbym jeszcze poradzic sie was na temat chlodzenia.Oczywiscie mam zamiar podkrecac procesor i chcialbym juz teraz(komp bedzie na gwarancji)wsadzic do niego optymalne chlodzenie.Koledzy polecali Ninje ale sam nie wiem :)Nie znam sie na tym na tyle by wiedziec czy dany wiatrak bedzie pasowac do procka. Chodzenie Scythe Infinity jest najlepse mozesz tez zaoszczedzic kilka zlotych i kupic ninjie z tej samej firmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Do 1280x1024 najlepszy bedzie chyba jakis 1800xt 512/1900gt/1900xt 256 z nvidii dobry bylby 7900gt (tylko jak dla mnie troche za latwa padaja) albo najnowszy 7900gs . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pAblosik Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 1 Procesor Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (S775) bulk 2 Płyta główna Gigabyte GA-965P-DQ6 Intel P965 3 Pamięć RAM Corsair XMS2 Pro DDR2 2x 1GB 800MHz CL5-5-5-12 4 Karta graficzna GeForce 7900 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (525/1440) (PCI-E) 5 Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE-16 320 GB 16MB cache SATA-II 6 Wentylator procesora Arctic Cooling Freezer 7 Pro 7 Zasilacz Hiper HPU-4B580-MU 580W 8 Obudowa Antec Performance One P180 silver albo Thermaltake Tsunami Silver albo Thermaltake Shark Silver Co powiecie o tym sprzęcie? Może polecicie mi którą z w/w obudów albo znacie lepsze? Chce złożyć kompa w przedziale 5-6tys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Raczej P180 tylko sprawdz czy zasilacz ma wystarczajaco dlugie kable ;) Tsunami ma tendencje do wpadania w rezonanse. No i P180 lepiej wyglada oraz zapewnia lepsza wentylacje:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pAblosik Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 dzięki właśnie najlepiej mi odpowiada P180 hyh thx :D pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabul Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 obudowy i reszta produktow tracera powoduje smiech na sali. Mialem okazje przetestowac obudowy Tracera i ModeComa, w 1 przypadku tragiczne blachy ktore mozesz giac w rekach, smieszna polityka wentylacyjna. Jesli chcesz zaoszczedzic na budzie to wez Modecoma - dobre blachy, rozsadnie rozmieszczone, guru jesli chodzi o Low-END. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seriel Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 GDR wspominales juz o chlodzeniu,moja wina :) W sklepie w ktorym kupuje niestety infinity nie widze(jak pojade to sprawdze :D ) wiec bedzie Ninja. Najwieksze cyrki sa z karta grafiki-tutaj przewiduje ostry bol glowy. Polowa osob ktore pytam poleca czekac na dx10, druga polowa radzi kupic teraz dobra karte bo dx10 moze byc za 2 miesiace a moze go nie byc. Przyznam sie procesor bedzie mi latwiej poddac o/c,z karta gorzej :) Jedne karty padaja jak muchy,inne kreca sie slabo albo potrzeba z nimi odprawiac jakies "czarne msze" :lol2: DObra karta moze byc GF 7900gs-taka alternatywa ok 800 zl by poczekac na dx10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Dobry wybor :) W sumie jak bedzie za malo i okaze sie , ze nie warto sie przesiadac na dx10 w najblizszym czasie zawsze mozesz z nich zrobic sli i odpalic na nieoficjalnych sterach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seriel Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Wybor bylby latwiejszy gdyby DX10 wchodzilo za rok albo gdybym ja rok temu zmienial sprzet :) Nie widzi mi sie kupowanie karty za ponad 2k i po 2-3 miesiacach wymiana tej karty.Ceny kart ktore teraz kosztuja 2k po wejsciu dx10 spadna bardziej niz by sie to moglo wydawac,oczywiscie nie na samym poczatku ale gdy pojawia sie tansze wersje kart z 10 :) Juz dzisiaj mowi sie o tym ze dx10 bedzie przelomowe ale znajac firmy produkujace karty to mozna do tego podchodzic z dosc duzym dystansem. Moj pech jest jeden-ograniczony jestem do sklepu ZNAK(przepraszam za reklame ale musialem wyjasnic czemu niektore ceny beda dla mnie zaporowe :mur: ).Jesli 7900GS nie pojawia sie tam do konca miesiaca to leze i kwicze...:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 4 Karta graficzna GeForce 7900 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (525/1440) (PCI-E) ty chyba nie wiesz co to jest za karta lol zdecydowanie odradzam Asus P5b Deluxe 670 PLN Core 2 Duo E6600 DualCore 64 Bit 2.40GHz BOX 1260 PLN GoodRam 2x1GB PC800 PRO 2x425 PLN Seagate Barracuda 7200.10 320GB 16MB Cache S-ATA 2 370 PLN Muzyka: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music 360 PLN oem 260 PLN (czym się różni??) FDD: Alps 1.44MB 3,5 40 PLN Tagan TG500-U25 Dual Engine 479,00 PLN Scythe Infinity SCINF-1000, Heatpipe 175 PLN buda co chcesz :D grafa zostaje 2k tania opcja GF 7900gs 780 PLN droga opcja GeForce 7950GX22190 PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seriel Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Widze ceny w sklepie w ktorym zmuszony jestem zakupic sprzet sa wyzsze od tych ktore podajecie ,czas ich op... z naciaganie :P Nie wspomne juz o tym ze jest tam tak maly wybor ramu ze az mnie skreca:)No coz,nic nie poradze;)Mysle o kupnie 2 kosci po 1 gb lub tylko 1gb a w czasie zakupu nowej karty dolozyc jeszcze jedna kosc.Nie znam sie zbytnio na tym i nie mam pojecia czy bedzie duza roznica miedzy dualami a zwyklymi 800 :) Czy znacie moze adres z porownaniem plyt gl pod c2d?Wiem ze byl taki artykul ale nie moge go odszukac :( Musze dobrac plyte ktora wycisnie jak najwiecej z procesora:) Oczywiscie mowa o E660. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Jesli masz na mysli ten z pclaba to tam glownie spis kabelkow w pudelku byl :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seriel Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Przed chwila kolega mi poradzil by zamontowac sobie dyski w RAID bo to podobno dosc duzo pomaga w szybkosci pracy.Nie mam pojecia co do tego potrzeba i jak sie do tego zabrac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Sredni pomysl - zwieksza sie ryzyko utraty danych. Mysle , ze pojedynczy WD raptor jako dysk systemowy + ten samsung jako storage bedzie lepszym rozwiazaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seriel Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Dzieki wielkie za pomoc:) Wszystko juz ustalone.Pozostalo tylko jedno ostatnie malutkie pytanko: Czy takie pamieci beda pasowac?Niby jakies special Kingstona ale ja sie na tym nie znam :) http://znak.pl/index.php?cid=305&scid=...24800Kin+6400D2 To ostatnia czesc ktora mam zamiar jeszcze skonsultowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pAblosik Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 a co powiecie o tych pamięciach: PDP Patriot Dual ELK 2x 1GB DDR2 1 GHz i o tej karcie: GeForce 7950 GT Asus 512MB HDTV & DVI (PCI-E) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Ja tez za 7900GS bym obstawal. W tej chwili(przed premiera G80) szkoda wywalac kase na droga grafe, strata kasy. Takie moje zdanie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...