gaz Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Znajomy zajmujacy sie tworzeniem krotkich filmow amatorskich itd. prosi o opinie czy bardziej wydajniejszym procesorem w programach Adobe Premiere / AfterEffects bedzie mocny procesor AMD czy Intel P4. Nie posiada zadnej profesjonalnej karty wiec obrobka bedzie softwarowa, liczy sie szybkosc pracy ale nieza wysoka cena. Czy ktos wie cos na temat dzialania prockow w tych programach? Moze intel ma jakies softwarowe wspomaganie a moze jednak Athlon bedzie wydajniejszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Słyszałem gdzieś że Pentium 4 jednak lepiej radzą sobie w tego typu zastosowaniach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Moim zdaniem P4 bedzie lepszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Wesołek Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 To czy wybierze Intela, czy AMD nie ma żadnego znaczenia. Generalnie jedyna zasadą dotycząco procesora jest to, iż musi być to procesor powyżej 1GHz (chyba, że się posiada profesjonalne karty video). Dużo większe znaczenie przy obróbce video mają twarde dyski ilość pamieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Lepszy będzie P4, ale ja bym wziął Athlona + więcej ramu. Będzie wydajniej za tę samą cenę. Lepiej mieć więcej ramu niż nawet 0,5 GHz więcej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Lepszy będzie P4, ale ja bym wziął Athlona + więcej ramu. Będzie wydajniej za tę samą cenę. Lepiej mieć więcej ramu niż nawet 0,5 GHz więcej...Dokladnie duzo ramu to podstawa do takich zastosowan. Choc szybki dysk tez by sie przydał. Czyli wychodzi ze sprzet musi byc wypas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 wszystko zalezy od aplikacji (a nawet jej wersji), jezeli komp ma byc profesjonalny to powienien byc zoptymalizowany pod dany program Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Fajnie AXP 2800+ bije P4 3.06 z wlaczonym HT. Widac ze szyna 166 to jest to co Athlony lubia najbardziej. Na pierwszych wykresach dostaja po [gluteus maximus] od P4 bo maja wolniejsza szyne. Nic tylko odblokowywac mnozniki 8) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 zaloz okulary w pinnacle 7, xp mial szyne 187 (xp3000) i mu nie pomoglo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Słyszałem gdzieś że Pentium 4 jednak lepiej radzą sobie w tego typu zastosowaniach Reż tam słyszałem. Jeszcze z CHIP'a chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 p4 na bank bedzie szybciej............ ale i tak polecam antki...... :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 zaloz okulary w pinnacle 7, xp mial szyne 187 (xp3000) i mu nie pomogloNo i co z tego jak taktowanie pamięci miał 150MHz , niema jak FSB200 i więcej synchronicznie z pamięciami :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Najlepszy to będzie DUAL XEON na i860 i dyski 15.000 rpm , ale jak go niestać to p4 na RIMM(rdram) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Najlepiej jakiegoś Power G4 (w każdym razie o te od mac'ów mi chodziło) 500MHz i będzie wymiatać nawet P4... ;) ;) ;) Nareszcie ktoś dał testy. Tak przynajmniej wszystko widać gołym okiem, szkoda tylko że niektóre podkręcone, bo fsb też dużo daje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 zaloz okulary w pinnacle 7, xp mial szyne 187 (xp3000) i mu nie pomogloNo i co z tego jak taktowanie pamięci miał 150MHz , niema jak FSB200 i więcej synchronicznie z pamięciami :) No masz racje, ale p4 tez nie byl na granicie, wiec? Zreszta te bnechmarki maja dawac pewna orientacje i widac po nich ze co bench to wyniki sa inne, na tym premierze moze byc inaczej. Choc premiere6 jest czescia skladowa sysmarka2002 gdzie amd dostaje straszne baty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Moim zdaniem P4, bo w kodowaniu DIVX (to zapewne rozumiesz min. przez obróbkę) liczy się zegar. Tak więc paradoksalnie najlepszy i najtańszy byłby Celeron 2@2,66Ghz! Ciekawe, nie??? Oczywiście taki procek nadaje się tylko do kodowania DIVX, raczej innych rzeczy z braku cache na nim nie porobi, ale wqarto sie zastanowić :) Ja tam bym jednak (dla siebie) wybrał Athlona, bo bawię się nie tylko DVD=>DIVX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 wojs obrobka video to cos innego niz ripowanie dvd ;) On napisal wyraznie ze chodzi o adobe premiere/aftereffects. Cytat z overclockers.com (http://www.overclockers.com/tips974/) "SSE-2 Heavy Applications - The PIV will wipe the floor with the XP for such (Adobe After Effects 5.5, Lightwave) applications. AMD fans will have to wait for Hammer for redress." Mysle ze dosc dobitnie powiedziane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Jeśli nie DIVX, to masz rację. OK. Niedoczytałem dokładnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Wesołek Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Najlepszy to będzie DUAL XEON na i860 i dyski 15.000 rpm , ale jak go niestać to p4 na RIMM(rdram) :lol: Taki sprzęcior do nieliniowej edycji video. Zwłaszcza dysk 15.000 rpm robi wrażenie :D (no chyba, że mówimy o edycji w czasie rzeczywistym). Na początku tego tematu były podane następujące wymagania i fakty: 1) wydajność ale niewygórowana cena. 2) brak karty video (pewnie kontroler firewire jak w moim przypadku) Jak już napisałem w tym temacie zarówno na intelu jak i amd można z powodzeniem montować filmy. Dla mnie w grę wchodzi zestaw oparty na procesorze P4 1,8 lub XP 1,7 (0,13). Reszta komponentów to 512MB Ram, dwa dyski twarde itd. Podsumowując zestaw oparty na procesorze intela będzie droższy o jakieś 400 złotych (w zależności od doboru płyty głównej). Jeżeli cię na to stać, bez konieczności oszczędzania na innych komponentach to bierz intela. W przeciwnym wypadku amd, które wcale nie będzie gorsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...