Skocz do zawartości
victor89

Lcd 19" Nawet Do 1700zł - Najlepszy W Tym Przedziale

Rekomendowane odpowiedzi

PVA

nie bierz monitorow tych co w ostatnim poscie bo one sa na MVA produkcji AUO czyli szajs :/

Dobra, dzięki bardzo

Sprawa jeszcze jedna - byłem wczoraj w mediaMarkcie, i tam też moją uwage zwrócił taki oto monitorek:

SAMSUNG

Parametry i matryca - nic rewelacyjnego, natomisat strasznie spodobała mi się matryca "glossy"

Poszukalem chwilke i...

znalazlem Acera Ferrari - matryca bardzo dobra, ale cena i obudowa natychmiast mnie odstraszyły :/

Jest może jakiś taki monitorek z błyszczącą matrycą PVA w przystępnej cenie, charakteryzujący się dobrymi parametrami?

Jeżeli nie - to który monitorek brać, jeżeli nie uda mi się kupić już tego Fujitsu Siemensa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można jaśniej dlaczego szajs jeżeli tak to tn wogóle się nie nadaje do monitorów tylko wszystkie wycofac z rynku?

Tez mnie to zastanawia. ;]

Ja moge napisac - "Nie bierz PVA bo to szajs i zainteresuj sie S-IPS". ;] Ale czy to prawda jest? Nie. :P

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj tutaj:

http://mva.pl/forum/viewtopic.php?t=1123&start=0

i pamietaj ze PPC nie jest pepkiem swiata i sa serwisy o konkretnej tematyce, ktore znacznie przewyzszaja merytorycznie to forum :)

generalnie matryce godne polecenia to:

PVA (od samsunga, np FS-P19-2) S-IPS

szybkie TN nadaje sie do gier :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj tutaj:

http://mva.pl/forum/viewtopic.php?t=1123&start=0

i pamietaj ze PPC nie jest pepkiem swiata i sa serwisy o konkretnej tematyce, ktore znacznie przewyzszaja merytorycznie to forum :)

generalnie matryce godne polecenia to:

PVA (od samsunga, np FS-P19-2) S-IPS

szybkie TN nadaje sie do gier :)

Ten Samsung jest na matrycy mva każdy kupuje to na co go stać i forum mva już chyba na pamięć znam.Także takie bzdury że pva jest super a mva do kitu to możesz dzieciakom z przedszkola opowiadać.Obydwie matryce mają wady i zalety ja myślę że ty masz monitorek na pva i choćby zrobili jakąś lepszą matryce to i tak twoja będzie najlepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt mam na PVA, ale to pisalem w kontekscie tego ze 940FN ma bardzo nierowne podswietlanie i mocno swiecace rogi... z parametrow za to jest idealny.

Gdzie napisalem ze MVA beznadziejna? albo chociaz slaba?

Ja uwazam ze PVA ma moze minimalna przewage nad MVA, ale patrzac na to z prerspektywy np TN to sa one IDENTYCZNE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie - zle mnie zrozumiales

produkcji AUO

AUO to taka firma :)

i wlasnie 940FN na tym jest oparty.

Samsung np produkuje lepsze matryce MVA - choc nie sa juz tak tanie jak od AUO

jna MVA polecil bym BenQ 91GP

Edytowane przez Kean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh samsung wogóle nie produkuje matryc mva ta matryca jest od AUOptronics.Panele w technologii MVA oraz MVA Premium są produkowane przez dwie firmy Tajwańskie - AU Optronics oraz Chi Mei Optornics i żadne inne.Tak samo Benq fp91gp,Philips190p7,Acer AL1923,1952 i jeszcze kilka są na matrycach od AUOptronics.Tutaj masz dowody że mówię prawdę http://www.svethardware.cz/art_doc-B390081...4800459CF4.html

Edytowane przez kurczak80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz się zastanowić nad Philipsem jak go będe już miał to zdam relacje i filmiki może jakieś zrobię.Ale coś Agito.pl w kulki leci w piątek zamówiłem i do tej pory monitora nie widać ani nawet potwierdzenia zamówienia.No i doszedł monitorek na dzień dobry subpiksel ale jakoś nie przeszkadza no i sprawdzałem Tomb raider legends i nie ma wogóle tej białej poświaty przy podskakiwaniu na tym filmiku z włoskiej strony była ona bardzo widoczna zobacze jeszcze w innych grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolorki ładne monitor też nieźle się prezentuje,jednak ta poswiata biała jest ale w bardzo zaciemnionych pomieszczeniach jakoś to nie przeszkadza.Sprawdzałem też obliviona i condemned criminal origins i też to występuje w małych ilościach.Grałem też w el matador i tam jest wszystko piękne szybka gierka i smug nie widać.Rogi matrycy nie są tak bardzo podświetlone na czarnym tle jak w Benq fp91gp no i kąty widzenia trochę lepsze.Smużenie występuje ale nie mam porównania do innych monitorów lcd miałem wcześniej crt najbardziej widoczne jest przy przewijaniu ekranu w settlers 2 10 aniversary w filmach nie widziałem na razie.Jak dla mnie udany zakup nie daje tak po oczach jak mój crt w 75hz.Postaram sie zrobić parę zdjęć jak znajdę chwilę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobrze, skoro Fujitsu-Siemens P19-2 już nie jest produkowany, a był to świetny monitor - firma nie wypuściła żadnego jego następcy? :(

No, ale w czym problem? Przeciez mozesz kupic P19-2. O, na przyklad tu. http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=178

Sam kupowalem w tym sklepie swoj monitor (wysylkowo za pobraniem) i wszystko bylo w porzadku dlatego moge ich polecic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale w czym problem? Przeciez mozesz kupic P19-2. O, na przyklad tu. http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=178

Sam kupowalem w tym sklepie swoj monitor (wysylkowo za pobraniem) i wszystko bylo w porzadku dlatego moge ich polecic.

W tym problem, że monitory już nie są produkowane, a towar w większości który jest oferowany w sklepach posiada liczne defekty lub jest po serwisowy - poczytaj troszke na ten temat - widziałem już jak ludzie dostawali monitor ze zjecvhaną matrycą, rozłazaca sie obudową, a odsłyanie na gwarancje skutkowałe zwrotem pieniędzy.

Nie mam ochoty uczestniczyć w takich przygodach, więc wole kupić coś nowego, co jest aktualnie w produkcji - coś z nowszych modeli.

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli te białe duchy nie przeszkadzają?

mozesz nagrać jakiś filmik z gier?

jak regulacja jasności?

A konkretnie o co chodzi tą jasnością?Wieczorem jak dam na 0 to obraz jest za ciemny jak dla mnie mam ustawione na 25 a w dzień na 50 albo 40.Filmiki już zrobiłem tylko musze je czymś skompresować żeby nie zajmowały po 100mb.Mi białe duchy wogóle nie przeskadają ale i tak znajdą się osoby co będą na to narzekać najbardziej jest to widoczne w 3d marku 2001 w teście z latającym smokiem jak macha skrzydłami na czarnym tle to zostaje poświata w jasnych pomieszczeniach to nie występuje.Czcionka przy przewijaniu www na twoje.pc też nie zozmazuje się jeżeli by to kogś interesowało. Edytowane przez kurczak80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

victor89 - potwierdzam to co napisales

na mva.pl jest duzo takich skarg na ten monitorek

a tez go chcialem kupic....

NA mva pisza glownie o monitorach z Siriusa. Byc moze w innyc sklepach jest podobnie, ale zawsze mozna wyslac maila z zapytaniem o rewizje i czy nie jest z jakis zwrotow (moze jakis uczciwy sprzedawca sie znajdzie). Poza tym w przedziale do 1700zl nie ma jakiego super monitorka wiec wypada kupic cos tanszego np. tego Phillipsa co ma kurczak80 albo dolozyc i kupic np. Neca 1990fx (ten Nec moze nie kazdemu przypasc do gustu z powodu dosc wolnej matrycy, ale jezeli ktos nie zamierza grac w dynamiczne gry to staje sie to sprawa drugorzedna). Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA mva pisza glownie o monitorach z Siriusa. Byc moze w innyc sklepach jest podobnie, ale zawsze mozna wyslac maila z zapytaniem o rewizje i czy nie jest z jakis zwrotow (moze jakis uczciwy sprzedawca sie znajdzie). Poza tym w przedziale do 1700zl nie ma jakiego super monitorka wiec wypada kupic cos tanszego np. tego Phillipsa co ma kurczak80 albo dolozyc i kupic np. Neca 1990fx (ten Nec moze nie kazdemu przypasc do gustu z powodu dosc wolnej matrycy, ale jezeli ktos nie zamierza grac w dynamiczne gry to staje sie to sprawa drugorzedna).

Jasssne - a kaczyński przerośnie giertycha....

A ten nec jest dużo gorszy? - http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=3007

też na matrycy S-IPS - jedyne co mnie bardzo boli to te 18ms :( - przy filmach zapewne będzie widoczne smużenie :(

Naprawde nie ma niczego równie sensownego na matrycy MVA/PVA ? - jest dużo monitorków na tej matrycy w odpowiednim przedziale cenowym, jednak nikt się nimi nie zachwyca tak jak wspominanym P19-2...

Nec 1990FX - http://ico.waw.pl/product.php?id=268 - ten też ma te cholerne 18ms (wiem że na każdej matrycy czas reakcji inaczej jest widoczny, jednak 18ms to za dużo.)

Edit:

heh tutaj ma już 14ms :lol:

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=NEC+LCD+1990FX+BL

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A konkretnie o co chodzi tą jasnością?Wieczorem jak dam na 0 to obraz jest za ciemny jak dla mnie mam ustawione na 25 a w dzień na 50 albo 40.Filmiki już zrobiłem tylko musze je czymś skompresować żeby nie zajmowały po 100mb.Mi białe duchy wogóle nie przeskadają ale i tak znajdą się osoby co będą na to narzekać najbardziej jest to widoczne w 3d marku 2001 w teście z latającym smokiem jak macha skrzydłami na czarnym tle to zostaje poświata w jasnych pomieszczeniach to nie występuje.Czcionka przy przewijaniu www na twoje.pc też nie zozmazuje się jeżeli by to kogś interesowało.

A jak jest z równomiernością oświetlenia poszczególnych obszarów ekranu. Czy po obróceniu o 90 stopni obraz jest z jednej strony jaśniejszy np. tak jest w Samsungach na PVA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm - byłem dzisiaj w Media markcie i tam zobaczyłem taką fajną 17" samsunga z bardzo funkcjonalną nóżką...

przyszedłem do domu i znalazłem ten monitorek (tyle że model większy)

Samsung na PVA nie brzmi zbyt zachęcająco.. no ale może..

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23333

Czy lepiej brać jakiegoś na MVA, niekoniecznie samsunga i skupić się na jakości matrycy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie obraz na Samsungu 970P zły nie jest, ale jak porównałem go do P19-2, to zobaczyłem ogromną różnicę.

Według mnie nie jest wart swojej ceny.

Edit: jeszcze jedna bardzo ważna rzecz: rzeczą, której nienawidziłem w 770P był soft do regulacji, taki sam, jak w 970P, ktory caly czas się zawiesał lub nie chciał działać.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie obraz na Samsungu 970P zły nie jest, ale jak porównałem go do P19-2, to zobaczyłem ogromną różnicę.

Według mnie nie jest wart swojej ceny.

Edit: jeszcze jedna bardzo ważna rzecz: rzeczą, której nienawidziłem w 770P był soft do regulacji, taki sam, jak w 970P, ktory caly czas się zawiesał lub nie chciał działać.

aa własnie - zauważyłem że nie ma on żadnych przycisków funkcyjnych na panelu ;\

Pisałem już niestety wiele razy że P19-2 odpada... chyba że ktoś będzie sprzedawał używanego, w miare pewnego jeżeli chodzi o jakośc wykonania obudowy i matrycy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19" Sony HX95 - poczytaj opinie, sam sie przymierzam do jego kupna w najbliższym czasie

Troszke się krzywie na te 12ms - jednak z komentarzy widze że w grach (są one dla mnie wyznacznikiem) nie widać smużenia...

Całkiem sensowny ten monitorek za całkiem sensowną kwote

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi